E3 är över för den här gången och undertecknad är helt matt och omtöcknad. Det var en omtumlande vecka och det känns som att årets mässa till slut ändå blev ”helt okej”. Spel och konsoler i all ära, det har hänt en del annat i spelvärlden också. Denna vecka firar vi att danska IO får behålla rättigheterna till Hitman, att svenska Little Nightmares blir tv-serie och att Atari håller på med en ny konsol.

IO Interactive behåller rättigheterna till Hitman

Hitman är fortfarande i danskarnas trygga händer.

Nyligen valde utgivaren Square Enix att göra sig av med danska studion IO Interactive som nu alltså får stå på egna ben. I dagarna kunde IO meddela i ett pressmeddelande att man i överenskommelsen med de nu före detta ägarna får behålla rättigheterna till sin serie Hitman.

”Det här är en stor händelse för IO Interactive. Från och med idag har vi full kontroll över riktningen för vår studio och vårt IP Hitman. Vi står i färd med att skapa får egen framtid och det är oerhört spännande”, skriver IO Interactives vd Hakan Abrak i pressmeddelandet.

Niklas tankar: Strålande nyheter! När vi nåddes av nyheten att Square Enix dumpar IO blev många oroliga för att de skulle behålla Hitman, serien som ju IO skapat och byggt upp i över 15 år. Nu håller vi tummarna för att IO även kan hitta nya samarbetspartner och ny finansiering. Man kan tycka att det inte vore så svårt med tanke på hur bra senaste Hitman är.

Little Nightmares blir tv-serie

Vi vill gärna se mer av Six och Little Nightmares.

Malmöutvecklade Little Nightmares ska bli tv-serie. Filmmakarbröderna Anthony och Joe Russo, mest kända för Captain America: Civil War och Winter Soldier, kommer att göra serien tillsammans med Nightmare Before Christmas-regissören Henry Selick, skriver The Hollywood Reporter.

Russo-bröderna köpte tv-rättigheterna till spelet redan i utvecklingsstadiet och kommer att producera serien. Selick kommer att regissera pilotavsnittet och eventuellt fler avsnitt senare.

Niklas tankar: Spännande! Little Nightmares är ett tajt litet spel som berättar en liten del av huvudkaraktären Six liv, men det finns en stor och intressant värld som jag gärna vill veta mer om. Kan det dessutom estetiskt likna Nightmare Before Christmas eller Coraline, som Henry Selick också regisserat, kan det bli riktigt bra.

Atari jobbar på en ny konsol

Atari jobbar på en ny spelkonsol. Det berättar företagets vd Fred Chesnais i en intervju med Gamebeat under E3 i förra veckan. En liten teasertrailer för konsolen släpptes också, där det lovas att den ”kommer snart” och att man ska hålla koll på sajten ataribox.com för uppdateringar. Atari har inte berättat något direkta detaljer om konsolen annat än att den baseras på PC-teknologi. Det är inte särskilt troligt att Atari skulle göra en kraftfull konsol för att tävla med Playstation och Microsoft, men Ataribox kan mycket möjligt bli något i stil med NES Classic.

Ataris senaste konsol var Jaguar, som såldes mellan 1993 och 1996.

Niklas tankar: Jag har själv ganska liten koppling till Atari – hemma hade vi PC när det begav sig och mina vänner och kusiner hade Amiga eller Commodore 64. Men, jag har ändå såklart varma minnen av ett par Atari-spel, och om det handlar om en kvalitetsprodukt i likhet med NES Classic skulle jag vara väldigt intresserad av att skaffa en. Jag antar att det där ”kommer snart” i trailern faktiskt innebär att vi får veta mer snart.