Om du läser detta är chansen stor att du tillhör en av de över 20 miljoner människor som laddade ner Mario Kart Tour under det första dygnet. Helt galet! Denna ger vi även tummen upp åt 21 spelföretag som gått med i ett klimatinitiativ startat av FN – och att npc:er i Half-Life 2 äntligen kan blinka igen efter fem år.

Mario Kart Tour laddades ner 20 miljoner gånger på ett dygn

Över 20 miljoner nedladdningar – det är väldigt många nedladdningar.

I förra veckan släpptes Nintendos senaste mobilspel, Mario Kart Tour, och under de 24 första timmarna laddades det ned över 20 miljoner gånger, enligt siffror som dataanalysföretaget Sensor Tower tagit fram. Det gör Mario Kart Tour till det största mobila spelsläppet någonsin. Som jämförelse laddades succén Pokémon Go ner 6,7 miljoner gånger under första dygnet när det släpptes 2016.

Niklas tankar: Jag är en av de 20 miljoner personer som laddat ner Mario Kart Tour, men jag måste vara helt ärlig med att jag inte ser tjusningen i det. Det är så simpelt och tråkigt och fullt av mikrotransaktionskrokar att jag blir helt matt. Men har även pratat med folk som tycker väldigt mycket om det, så kanske är det mig det är fel på. Men uppenbarligen är Mario Kart ett oändligt mycket starkare varumärke än jag trodde, för hade aldrig trott att det skulle vara så här poppis. Imponerande!

Konsoltillverkare med i FN-initiativ för klimatet

FN-initiativet är tänkt att bidra till att spelbranschen ska sänka sin miljöpåverkan.

21 spelföretag, däribland konsoltillverkarna Sony och Microsoft, har gått med i FN:s nya klimatinitiativ Playing For The Planet Alliance som siktar på att sänka branschens miljöpåverkan.

Företagen har lämnat löften i olika former, och bland annat lovar Sony att nästa Playstation kommer att ha ett viloläge som drar mycket mindre ström än det på Playstation 4. Microsoft lovar att minska sina utsläpp med 30 procent innan år 2030, och fortsätter arbeta mot sitt tidigare utsatta mål att bli klimatneutrala. Andra företag lovar saker som att använda mer återvunnet material i sina förpackningar, eller att delta i initiativ för återplantering av skog.

Niklas tankar: Det är nog knappast någon som missat att klimat och miljö är en rätt så het fråga just nu. Överallt runt om på vår planet behöver vi göra stort som smått för att se till att det inte går käpprätt åt skogen. Spelföretagen i initiativet leds knappast av några med Greta Thunberg-miljötänk, men att ha gröna frågor top of mind är ett steg i rätt riktning, och kan göra mycket gott. Om mer energisnåla konsoler dessutom bidrar till att min elräkning sänks, ja då är det ju win-win.

Half-Life 2 patchat – nu kan npc:er blinka igen

Nu slipper Alyx och hennes vänner vara torra i ögonen.

För fem år sedan flyttade Valve alla spel gjorda i Source-motorn till ett nytt distributionssystem. Sedan dess har inga npc:er i Half-Life 2 och episoderna kunnat blinka. Nu har buggen till slut patchats bort, och karaktärerna blinkar som vanligt igen. Buggen är fixad i Half-Life 2, Half-Life 2: Episode 1, Half-Life 2: Episode 2, Half-Life 2: Lost Coast, and Half-Life: Source. Alltså, alla Half-Life 2-versioner.

Niklas tankar: Gabe, blinka tre gånger om du har något att berätta.