Det är så nära nu! Microsoft tog äntligen bladet från munnen och berättade allt vi behöver veta om Xbox Series X, och nu även Series S. Dags för Sony att steppa upp – kanske i morgondagens show? Något annat med en rejäl ”det var på tiden”-stämpel är att Ubisoft till slut faktiskt uttalat sig om såväl trakasseri-skandaler som Black Lives Matter-debacle.

Microsoft visar upp Xbox Series S – och Series X får datum och pris

Xbox Series X och Series S

Nu har både Series X och Series S visats upp och fått datum och pris. Bild: Microsoft

Efter månader av rykten och tisslande och tasslande har Microsoft till slut visat upp Xbox Series X lillasyster – Series S. Av bara farten meddelade man dessutom såväl pris som släppdatum även för Series X. Nu vet vi alltså allt som behövs om nästa generations konsoler från Microsoft.

Microsoft kallar Xbox Series S för den minsta Xboxen någonsin, 60 procent mindre än Series X. Den klockar in på 4 teraflops, jämfört med Series X 12 teraflops, och är designad för att spela spel i 1440p-upplösning med upp till 120 bilder per sekund. Den kommer att kunna spela upp 4K-material från streamingtjänster, och även skala upp spel till 4K-skärmar. Series S har ingen skivläsare, och den inbyggda lagringen ligger på 512 gigabyte, med möjligheten att utöka det med de sedan tidigare visade minneskorten. Precis som Series X har den stöd för DirectX-raytracing, variable rate shading och variable refresh rate.

Xbox Series S kommer att kosta 3595 kronor, medan Series X kostar 5695 kronor. Båda konsolerna släpps den 10 november.

Niklas tankar: Nu snackar vi! Det har suttit oerhört långt inne, och ett vanligt år hade vi haft all denna information för längesedan. Det känns bra att Microsoft äntligen tagit bladet från munnen så att vi slipper gå runt och undra. Series S må inte vara lika snygg som Series X, särskilt inte med det konstiga svarta gallret (och det faktum att den är vit!), men på papperet ser det ut att vara en väldigt prisvärd konsol. Den som ”bara vill ha nya Xbox” men inte är så tekniknördig gör helt rätt i att kika på Series S. Lagringen på 512 GB känns dock som ett frågetecken. Minneskorten till de nya konsolerna kommer bara att säljas av Microsoft själva, och sådant tenderar att bli ganska dyrt. Vi får innerligt hoppas att de nya konsolerna har bättre nedladdningshastigheter för den som vill spela många olika spel, för man får inte plats med mycket på den lilla hårddisken.

Nu ligger bollen där och väntar på Sonys planhalva, som har både pris och datum att prångla ur sig. Med det sagt går vi raskt över till när vi troligtvis kommer att få veta detta.

Playstation håller show på onsdag

På onsdag denna vecka lär vi få reda på en hel del, om inte allt, om Playstation 5. Då håller nämligen Sony en Playstation 5 Showcase där man under 40 minuter ska berätta mer om spel som kommer till konsolen. Men oddsen är ganska låga för att man även berättar när konsolen släpps och hur mycket den kommer att kosta, särskilt eftersom Microsoft just gått ut med all relevant info om Xbox Series X och S.

Playstation 5 Showcase sänds på onsdag den 16 september klockan 22 svensk tid och kan ses HÄR.

Niklas tankar: Sony skriver inte att de ska berätta något om själva konsolen, utan bara spelen. Men det vore totalt vansinne att inte släppa allt fritt nu. Vi borde ha fått veta vad konsolen kostar och när den släpps vid det här laget, särskilt med tanke på hur många som gjort platshållarbeställningar. Det finns ingen mening med att hålla på det längre efter att vi fått Xbox-infon. Så kom igen nu, Sony!

Ubisoft uttalar sig om skandalen – men inte i sin show

Ubisoft har till slut uttalat sig och bett om ursäkt för sextrakasseriskandalen som skakat jätteutvecklaren under året. Inför förra veckans Ubisoft Forward-show släppte man en video där högsta hönset Yves Guillemot bad om ursäkt både för trakasserianklagelserna, och för att loggan som förknippas med Black Lives Matter-rörelsen användes för att illustrera skurkarna i mobilspelet Tom Clancy’s Elite Squad.

Guillemot nämner inga specifika namn i videon, men flera högt uppsatta chefer inom Ubisoft har fått lämna sina tjänster sedan skandalen drog igång.

”Under sommaren har vi fått reda på att vissa Ubisoft-medarbetare inte delade vårt företags värdegrund, och att vårt system inte kunde skydda deras offer. Jag ber verkligen om ursäkt till alla som sårades. Vi har vidtagit åtgärder för att plocka bort eller bestraffa dem som har brutit mot våra värderingar och uppföranderegler och vi undersöker hur vi ska förbättra vårt system och våra processer”, säger Yves Guillemot i videon.

Videon publicerades strax innan Ubisoft Forward sändes, och menar att det inte fanns tid att ha med den i själva showen.

Niklas tankar: Det var så dags att uttala sig om det här nu. Förra gången blev det inte mer än en tweet, men nu har åtminstone högsta chefen insett att han behöver säga något. Gott så, men att mena att man ”inte hann med” att klämma in ursäkten i början av showen, så att majoriteten av fansen inte ser den?