Nu har det vi gått och väntat på till slut hänt. Det blir ingen storstilad comeback för spelbranschens viktigaste mässa E3. Ett gäng avhopp verkar ha varit spiken i kistan. Utöver denna bomb kollar vi denna vecka in att EA sparkar nästan 800 personer – trots att de gör miljardvinst, samt att ett uppenbart aprilskämt visade sig vara ett riktigt spel.

E3 ställs in efter flera stora avhopp

E3 2023

Näpp, det blev inget av det här.

Efter månader av spekulationer och rykten har det till slut bekräftats – det blir ingen återkomst för E3 i år. Beskedet från organisatören Entertainment Software Association, ESA, kom kort efter det att IGN rapporterat om att flera stora utgivare hoppat av spelvärldens viktigaste mässa. Efter att de stora, Sony, Microsoft, Nintendo och Ubisoft hoppat av blev spiken i kistan att även utgivare som Sega och Tencent skippar evenemanget.

”Det här var ett svårt beslut att fatta på grund av allt jobb vi och våra partners lagt på att få det här evenemanget att hända. Men vi var tvungna att göra det som är rätt för branschen och det som är rätt för E3”, skriver Kyle Marsden-Kish, gamingchef på Reedpop som skulle arrangera E3 tillsammans med ESA i ett uttalande.

E3 skulle ha hållits den 13–16 juni i Los Angeles och det skulle bli den första ”vanliga” mässan sedan sedan 2019, innan coronapandemin fick det mesta att ställas in. Även i fjol ställdes E3 in för att arrangörerna ville fokusera på 2023, vilket nu alltså inte heller blir av.

Niklas tankar: Det här känns som slutet på en era, verkligen, och då har jag inte ens varit på E3 själv. Det har trots allt varit ”gamerjulafton” så länge jag varit i branschen, och vi har i alla år bänkat oss för trailer- och nyhetsfest just den veckan. Att E3 ställs in kan få en negativ effekt för mindre utgivare och utvecklare som kan få svårare att träffa pressen och nå ut med sitt budskap. Men! Att E3 inte blir av påverkar inte oss som kör på distans särskilt mycket. Flera av de stora utgivarna håller fortfarande shower på sina vanliga tider, och så har vi Geoff Keighleys Summer Game Fest och ett massa annat. Det blir visserligen lite mer utspritt över sommaren, men ärligt talat, är inte det ganska skönt?

Trots vinst – EA sparkar nästan 800

EA-logo

Stay classy, EA.

Nästan 800 personer, eller ungefär 6 procent av alla anställda, får gå när speljätten EA ska spara. Det meddelade vd:n Andrew Wilson i ett uttalande i förra veckan. Uppsägningarna kommer samtidigt som EA gjorde 1,3 miljarder dollar i vinst under årets första kvartal, framför allt tack vare The Sims 4, Fifa 23 och Apex Legends. Wilson skriver i uttalandet inte vilka avdelningar som drabbas, utan att EA ska dra sig ur projekt som inte går i linje med strategin att ”bygga spel och upplevelser som underhåller massiva grupper online, skapar storsäljande interaktiva berättelser och förstärker gemenskapen i och kring våra spel med sociala och skaparverktyg”.

Nyligen meddelade EA att Battlefield 1943 och Battlefield: Bad Company 1 och 2 plockas bort från försäljning i april, men det verkar inte vara anledningen till uppsägningarna, skriver Polygon.

Niklas tankar: Det är såklart svårt för oss vanliga dödliga att försöka förstå varför jättebolag väljer att skära ner på sin personal samtidigt som man gör en ganska så rejäl vinst. Men visst, så ser det ut i det system vi valt att ha, vinst innebär inte att budget går ihop eller att investerare får så stor avkastning som de hade räknat med. Då är det enkelt att bara kapa lite projekt och lite folk istället för att göra något vettigt med de personer man har anställt. Det här ser knappast bra ut för EA, som inte direkt är kända för att vara den bästa arbetsgivaren i branschen. Vi hoppas att alla drabbade landar på fötterna, och förhoppningsvis hos en arbetsgivare som bryr sig mer om anställda än enorma vinster.

Sonic-aprilskämt visade sig vara riktig visual novel

The Murder of Sonic the Hedgehog

Det här kan väl ändå inte vara på riktigt? Eller?

The Murder of Sonic the Hedgehog låter som ett aprilskämt, och en trailer postades mycket riktigt på Twitter den 1 april, japansk tid. Men The Murder of Sonic the Hedgehog skulle visa sig vara ett riktigt spel – närmare bestämt en visual novel med den blå igelkotten och hans vänner i huvudrollerna. I spelet firar Amy sin födelsedag med en mordmysteriefest på ett tåg, och Sonic spelar offret. Det är upp till spelaren att ta reda på vad som har hänt och vem som har mördat honom. Spelet är gratis att ladda hem på Steam där det har nästan 8 500 recensioner och omdömet ”överväldigande positiva”.

På frågan om det som händer i The Murder of Sonic the Hedgehog är kanon eller ej säger utvecklarna: ”Ni vet vad man säger, allt är kanon. Det här är inte ett Sonic Team-spel, men vi tror på huvudkanon.”

Niklas tankar: Det finns ett skämt här om att alla Sonic-spel är ett skämt. Men nej, dit går vi inte, utan vi gläds åt att det här faktiskt var på riktigt, och verkar vara charmigt till på köpet.