Välkomna till Svamprikets Retronytt där Jesper plockar upp senaste nytt om riktigt gamla saker. Eller ja… Ni fattar. Mer om vad Retronytt är kan du läsa längst ner i inlägget. Trevlig läsning!

Broken Sword görs om i högre upplösning

Revolution Softwares klassiska äventyrsspel Broken Sword: The Shadow of the Templars släpptes för första gången 1996 och går fortfarande att åtnjuta om man så önskar. Men vill man ha ett spel med stöd för moderna upplösningar och dylikt så har det varit sämre ställt med detta. Men nu jobbar Revolution Software med att uppgradera det åldrade spelet så det får en mer modern skrud. Det utlovas bättre animation, 4K-upplösning och andra uppdateringar. Lansering sker tidigt 2024 och Broken Sword: Shadow of the Templars Reforged kommer släppas till konsoler, mobiler och Windows PC. Vill man se hur denna nyversion ser ut så syns det lite i slutet av trailern till Broken Sword 6:

Nightdive gör om både Turok 3 och Dark Forces

Den av Atari nyligen uppköpta studion Nightdive har gjort sig ett urstarkt namn i spelbranschen för sin förmåga att göra om spel i modern skrud och för så sent som för ett par veckor sedan lanserade de sin uppdatering av Id Softwares förstapersonsskjutarklassiker Quake 2 till enorma hyllningar.

Nu har det blivit offentligt att dom jobbar på såväl Turok 3: Shadow of Oblivion som Star Wars-spelet Dark Forces. Nightdives ansträngningar fick stort genomslag när de uppdaterade både Turok 1 och 2 för en handfull år sedan. Nu är den kanske mindre kända, men av sin publik ändock uppskattade, trean också på gång senare i år. Xbox-konsoler, Playstation-konsoller och PC med bland annat Steam Deck-stöd har nämnts precis som 4K-upplösning och stöd för upp till 120 bilder i sekunden.

Samma behandling kommer även Lucasarts gamla förstapersonsskjutare Dark Forces så. Lanseringsdatumet kommer utannonseras senare i år men Playstation 4 och 5, Xbox One, Series S, Series X och PC är offentliga än så länge. Båda spelen nyttjar Nightdives egna spelmotor Kex Engine som vid det här laget visat sig kunna hantera det mesta när gamla spel ska uppdateras till dagens hårdvara.

Atari släpper emulator-konsol med stöd för gamla kassetter

Atari 2600+

Atari 2600+. Bild: Atari

Denna veckas Retronytt går i nyversionernas tecken, något som kanske inte är helt oväntat med tanke på hur populärt det är att anpassa det gamla till det nya. Sist ur är det faktum att Atari släpper en nygammal konsol. Det handlar om Atari 2600+ som är en konsol som med hjälp av mjukvara emulerar spelkassetterna från såväl Atari 2600 som Atari 7800, även Ataris XP-kassetter som släpptes för ett par år sedan är kompatibla med enheten. Konsolen ansluts med hjälp av HDMI, det finns stöd för Widescreen-läge och enheten är 80% av storleken av den ursprungliga Atari 2600 och det ingår en modern version av den klassiska kontrollen, och det går att köpa till ett paket med två stycken rullhjul-kontroller som också fanns till Atari 2600. Dessa nya kontroller ska även fungera till de gamla konsolerna, även om det inte framgår om de gamla tillbehören fungerar på Atari 2600+. För närvarande är förhandsbokningarna begränsade till Nordamerika där enheten med tio spel, en kontroll och allt annat man behöver för att komma igång kostar 130 dollar, motsvarande drygt 1400 svenska kronor, dock utan moms och frakt inräknat. Information om återförsäljare för resten av världen ska komma vid ett senare tillfälle. Vill man veta mer kan man kolla in Ataris hemsida.

Jespers tankar:

Att nya spel uppdateras till moderna plattformar är ett faktum som inte går att undkomma, varken Broken Sword eller Dark Forces känns speciellt oväntade medan Turok 3 kanske var lite mindre väntat men ändock inte helt fel med tanke på hur poppis både ettan och tvåan blev när det begav sig. Frågan är om Nightdive kommer fortsätta med såväl Rage Wars som de senare Turok-spelen? Det vore kanske mer otippat.

Att Atari ska släppa en ny 2600 känns för mig personligen lite mindre intressant. Även om min första spelkonsol var en Atari (XE Game System) så känns deras enheter lite mindre relevanta för den europeiska marknaden, speciellt med tanke på att Atari 2600-spelen i min ringa mening ofta är tämligen bristande om man saknar egna nostalgi-känslor. Atari 7800-spelen är ju en annan femma, men nu pratar vi om en maskin med ännu mindre koppling till våra breddgrader. Dessutom verkar det finnas lite hål i vilka spel som fungerar och inte. Lägg här till att det handlar om en ren emulator-maskin istället för en FPGA-konsol som simulerar hårdvaran så blir frågetecknen fler och fler för min del.

Vad är Retronytt?

Men vad är nu det här? Retronytt är ett eget initiativ där min ambition är att samla nyheter om gamla spel, gammal hårdvara och dylikt. Tänk Niklas Sintorns eminenta nyhetssvep fast för gamla saker istället.

Det kommer tipsas om nya spel till gamla maskiner, gamla spel till nya maskiner. Nyversioner, nylanseringar och mycket annat. Hur ofta kommer detta att ske då? En gång i veckan? Kanske. En gång i månaden? Kanske. Oftare, mer sällan? Kanske. Tiden får utvisa. Har du några tips, förslag eller generell feedback är det bara att du hör av dig, lämpligast kanske på vår Discord-server.