2020 fortsätter att vara ett minst sagt dåligt år för stora delar av världen – men som i ett desperat försök att skapa någon sorts känsla av normaltillstånd fortsätter nyhetssvepet alltjämt. Denna vecka har vi bland annat fått se en riktigt bisarr liten Game Gear som Sega visat upp. Vi har även fått se hur Dead Island 2 – det försenade spelet med Ludde i huvudrollen – ser ut. Till sist vill vi uppmana alla att skänka en slant och få till gång till över 740 spelrelaterade verk. En riktig win-win i dessa svåra tider. 

Sega släpper miniversion av Game Gear

Sega fortsätter trenden med miniversioner av retrokonsoler genom att ge sig på ett hittills oprövat segment – handhållet. I veckan som gick släppte man en japansk trailer för Game Gear Micro, som är vad den heter, en liten version av Game Gear.

Istället för en konsol med många spel väljer Sega att satsa på fyra färgvarianter med fyra olika spel i varje. Färgerna och spelen är som följer:

  • Svart: Sonic the Hedgehog, Puyo Puyo 2, OutRun, Royal Stone.
  • Blå: Sonic & Tails, Gunstar Heroes, Sylvan Tale, Baku Baku Animal.
  • Gul: Shining Force Gaiden, Shining Force Gaiden 2, Shining Force Gaiden Final Conflict, Nazo Puyo Arle no Roux.
  • Röd: Megami Tensei Gaiden: Last Bible, Megami Tensei Gaiden: Last Bible Special, The GG Shinobi, Columns.

Game Gear Micro är väldigt liten med sina 8 gånger 4,3 centimeter, samt med en skärm på bara 1,5 tum. För att underlätta spel på en så liten skärm släpper Sega även en ny version av förstoringsglaset Big Window.

Game Gear Micro går loss på 4 980 yen, strax över 400 svenska kronor, men i nuläget finns ingen information om huruvida den kommer att släppas utanför Japan.

Niklas tankar: Det här kan vara det dummaste jag sett i spelkonsolväg – men jag är inte helt övertygad om att det inte är ett genidrag. För det första: Game Gear var väl aldrig särskilt bra, eller för den delen älskad? Hade den något att över huvud taget sätta emot Game Boy förutom färgskärmen? För det andra: Vem vid sina sinnes fula bruk skulle vilja spela något på en 1,5 tums-skärm? Och vem är sugen på att dra på något som ser ut som vad 93-åriga mormor Asta behöver för att kunna läsa på sin mikroskopiska lilla spelkonsol? Vansinne är var det är! Eller genidrag? Jag är kluven.

På tal om ingenting – har för mig att jag har ett Game Gear liggandes i en låda någonstans som jag aldrig spelat på.

Spelbart Dead Island 2 dyker upp på nätet

Dead Island 2 presenterades med en trailer på E3 2014 och skulle ha släppts året därpå. Det har fortfarande inte kommit ut – men det har nu en tidig spelbar version av spelet gjort. Det var på forumet 4chan som spelet dök upp, och sedan dess har videor från versionen av spelet, som ska vara från 2015, dykt upp på Youtube, skriver Eurogamer. Versionen av Dead Island 2 som läckt är spelbar, även om en hel del tillfälliga platshållarobjekt syns.

Dead Island 2 har en lång och svår historia och spelet har bytt studior och skjutits på framtiden flertalet gånger. Så sent som i fjol meddelade utgivaren Deep Silver att man tagit hem projektet till Dambuster Studios som ligger bakom Homefront: The Revolution.

Niklas tankar: Är detta en av förra veckans allra viktigaste spelnyheter? Nej! Är det inte större att ytterligare en hel drös med spelevents har ställts in? Jo!

Men! Dead Island 2 kommer alltid att ha en särskilt plats i Svamprikets hjärta, på grund av den bisarra uppmärksamhet som Luddes parodi på trailern har fått på Youtube under åren. Sedan 2014 har videon visats 4,6 miljoner gånger, troligtvis fler än vad någon av de gameplay-videor som nu släpps kommer att få. På något sätt håller sig videon envist fast i Youtubes algoritmer och får fortfarande kommentarer på världens alla språ.

Har du inte sett mästerverket? Då är detta din lyckodag!

Gigantisk spelsamling för välgörande ändamål

Bundle for Racial Justice and Equality

En monstersamling för välgörande ändamål!

Veckans nyhetssvep avslutas med att uppmärksamma Black lives matter-rörelsen och de protester mot polisvåld som svept över USA och stora delar av resten av världen efter det att afroamerikanen George Floyd dog efter ett polisingripande. För den som inte kan eller vill protestera fysiskt finns mängder av sätt att donera till förmån för etnisk jämställdhet och alla människors lika rättigheter.

Ett av de sätten är den massiva spelsamlingen Bundle for Racial Justice and Equality hos itch.io, som innehåller inte mindre än 743 spel och spelrelaterade verk. Samlingen innehåller massvis med trevliga indiespel, och även större titlar som Oxenfree, Overland, Art Sqool, Wide Ocean Big Jacket, Quadrilateral Cowboy och Gunhouse.

Det minsta beloppet som krävs för att få tillgång till samlingen är 5 dollar, men vi på Svampriket uppmanar att, om möjligheten finns, ge mer än så. Intäkterna går till NAACP Legal Defense and Educational Fund och Community Bail Fund och i skrivande stund har strax över 2 miljoner dollar donerats.

Bundle for Racial Justice and Equality på itch.io