Jag har ända sedan barndomen fantiserat om att vara ett djur. En tiger, en apa, en sköldpadda. Men aldrig en gås. Nu har jag äntligen fått möjligheten att vara djuret jag aldrig önskat.

Redan när jag såg den första teasern för Untitled Goose Game (inte Unfinished, Niklas!) visste jag att det här, det är något jag måste spela. Bara ett monster kan motstå charmen i att spela som en gås som terroriserar en sömnig småstad genom att jävlas med lokalbefolkningen.

Det är lätt att avfärda Unfinished Goose Game som ännu ett pastellfärgat, low-poly, lite knäppt indiespel. Men det sätt som det uppmuntrar spelaren att utforska på och testa allt vad australiska utvecklarna House House har fyllt spelet med är befriande. Här finns i princip ingen handhållning och inga pekpinnar. Under spelets första minut får du veta vilka knappar du kan använda dig av, sedan är det bara att tuta och köra. Du får en ”att göra”-lista, men sedan får du lista ut bäst själv hur du ska lyckas få vaktmästaren att byta hatt, eller fastna på bild i tv-affären. Untitled Goose Game är som att spela Hitman med hjälpsystemen avstängda.

Eller Metal Gear Solid.

Jag får så mycket Metal Gear-vibbar när jag spelar Untitled Goose Game att jag kände mig nödgad att gör den dumma videon ovan. Varje gång jag blir upptäckt med att ha stulit något hör jag ljudeffekten och musiken från Metal Gear Solid spela i mitt huvud, och jag blir precis lika stressad som gåsen som när jag är Snake. Det säger inte lite när en såpass litet spel som Untitled Goose Game lyckas framkalla samma känslor som Hideo Kojimas mastodontproduktion.

Det skadar ju inte heller att Untitled Goose Game ser fantastiskt ut. Med få polygoner, och i princip inga texturer blir allt supertydligt. Det är alltid lätt att se precis vad som går att interagera med – ett måste när man terroriserar en sömnig by på liv och död – och varje nedrigt illdåd ackompanjeras av ett mysigt jazzplinkande på piano.

2019 har känts som året då alla spel är minst 40 timmar långa. Jag vet att det inte är sant, men alldeles för mycket har känts alldeles för långt. Därför borde det göras fler spel som Untitled Goose Game, som jag kan ”klara” på två timmar, men som det går att peta runt i och ha skoj med i princip hur länge som helst. Ett perfekt upplägg för en stressad småbarnsförälder som bara vill snattra runt och ställa till med lite jävulskap.