Så var det dags igen för rejäla förseningar av rejält framemotsedda spel maskiner. Folk som förhandsbokat såväl Steam Deck som Playdate får snällt vänta. Under tiden kan de ju spela den nysläppta GTA-trilogin? Eller nej, kanske inte… Hur som helst, så avslutar vi återigen med en trailerkavalkad. Denna gång från Göteborgs-utgivaren Thunderful.

Steam Deck och Playdate försenas

Playdate och Steam Deck

Det blir till att vänta på de här två…

Leveranserna av den handhållna speldatorm Steam Deck försenas med två månader, meddelar Valve som menar att det beror på materialbrist.

”Vi beklagar detta – vi gjorde vad vi kunde gällande att lösa problemen i distributionskedjan. Men på grund av materialbrist når inte komponenterna våra tillverkningsanläggningar i tid, vilket innebär att vi inte kan hålla det tidigare satta lanseringsdatumet”, skriver Valve.

De första enheterna skulle ha levererats i slutet av 2021, men kommer nu att skickas först i februari nästa år. De som har beställt behåller sin plats i kön, men allt skjuts alltså fram med två månader.

Även Playdate, den lilla Game Boy-liknande maskinen med en vev på sidan, försenas. Flera anledningar ligger bakom: den numera sedvanliga komponentbristen och problemen med leveranskedjor, samt att batterierna i de redan tillverkade enheterna visade sig vara bristfälliga och måste bytas ut. I ett mejl till de som förhandsbokat konsolen förklarar Panic att man inte kan få tag i fler processorer förrän om två år, och att man därför kommer att göra ändringar i kretskortet för att kunna använda andra delar. De 20 000 enheter som skulle ha kommit sent i år, kommer nu istället att levereras tidigt nästa år, och de som skulle ha kommit då kommer istället under andra halvan av 2022.

”Vi ber så hemskt mycket om ursäkt, och särskilt till de av er som hade tänkt ge en Playdate i julklapp”, skriver Panic i mejlet.

Niklas tankar: Den som trodde att komponentbrist och leveransproblem bara var något som skedde under den mest brinnande pandemin kan tänka om. Det här kommer vi att dras med länge, och jag killgissar att vi nog aldrig kommer att komma tillbaka till att ha konstant tillgång till allt, hela tiden. Vi lär behöva vänja oss vid förseningar och brister en lång tid framöver. Jag har inte själv tänkt köpa någon Steam Deck, men hängde däremot på låset när förhandsbokningarna av Playdate släpptes. Men i nuläget ser det ut som att jag kommer att få vänta på den lilla gula manicken med vev till andra halvan av nästa år. Attans!

Grand Theft Auto-trilogi av tveksam kvalitet upprör fans

Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition

Folk är inte jättenöjda med detta, det är de inte.

För att fira 20-årjubileet av Grand Theft Auto 3 släpptes i förra veckan till sist Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition. Men fansen är långt ifrån nöjda. Inte nog med att PC-versionen var tvungen att tas ner på grund av problem med Rockstar Games Launcher och för att ”ta bort filer som inkluderats oavsiktligt”. Spelets grafiska uppdateringar är långt ifrån vad fansen önskade, och har lett till stora protester och ett Metacritic-snitt på 0,6 av 10 i skrivande stund. På nätet delas bilder och videor som visar en allt annat än välgjord nyversion:

 

Old Reece drank a youth potion from GTA

Ilska riktas även mot att nyversionerna av GTA 3, San Andreas och Vice City bleknar i jämförelse med en del moddar av originalspelen, som tvingats bort från nätet tidigare i år av Rockstars ägare Take-Two. Inget av företagen, eller den Rockstar-ägda studion som gjort nyversionerna, Grove Street Games, har uttalat sig om kritiken som riktats mot spelen.

Niklas tankar: Herrejösses vilket praktfiasko det här verkar vara! Jag satt ju nästan och funderade på om jag skulle ta mig igenom dessa tre moderna klassiker igen, men nu kommer jag att hålla mig långt borta från dem. Det är inte likt Rockstar att släppa så här usla versioner av sina älskade spel, de brukar ändå vara noggranna vad gäller kvalitet. Utöver buggar och mindre grejer lär man inte göra några större förändringar i spelen, och det är troligen dessa versioner vi kommer att få leva med nu, eftersom det inte verkar gå att köpa originalspelen digitalt längre. För vilken annan utvecklare som helst hade det här varit katastrofalt, men Rockstar drar in så mycket deg på GTA 5 att det knappast rör dem i ryggen. Men kanske kan det negativa mottagandet få dem att få tummen och och faktiskt berätta något om GTA 6?

Här är det bästa från Thunderful World

Thunderful World

Thunderful World, kanske kan bli något återkommande?

Den Göteborgsbaserade utgivaren Thunderful höll i förra veckan för första gången något de kallar för Thunderful World. Showen är utgivarens version av Nintendo Direct eller Playstation Showcase och man visade upp en rad kända, och hittills okända, spel. Här kommer det bästa från showen.

Steamworld Headhunter

Image & Forms (nu Steamworld Games) hyllade spelvärld fortsätter att utvecklas med ett äventyr i co-op som dessutom tar serien till 3D för första gången. Inget släppdatum.

The Gunk

Det lovande spelet med det fantastiska namnet, också det från Steamworld Games, fick ett släppdatum. Går att spela på Xbox och PC, även via Game Pass, den 16 december.

Wavetale

Stadia är inte ett namn man hör så ofta nu för tiden, men Wavetale är av någon anledning tidsexklusivt till Googles plattform. Visades upp, och släpptes, under showen. Kommer till PC och konsol nästa år.

Togges

Brasilianska Regular Studio visade plattformsspelet Togges. Verkar handla om robotdammsugare? Släpps nästa år.

White Shadows

Limbo- och Little Nightmares-doftande plattformsspelet White Shadows fick ett släppdatum, den 7 december.

Cursed to Golf

Världens kanske första ”golf-like adventure”, Cursed to Golf kommer till PC och konsol under nästa år.

Swordship

Ett shoot ’em up där man inte kan skjuta? Låter rimligt. Swordship släpps nästa år.

Laika: Aged Through Blood

Laika: Aged Through Blood beskrivs som ett ”motorvania”. Sug på den, ”motorvania”. Inget släppdatum.