Det blir inget E3 i år, inte ens digitalt. Skönt för oss som sysslar med spelnyheter… Eller vänta nu, lika mycket spel kommer såklart att visas i början av sommaren ändå med allt vad Summer Game Fest och grejer heter. Denna vecka kollar vi även in nya Playstation Plus, som blir typ Game Pass fast utan nya spel. Vi kikar även på en försening av ett spel jag hade glömt skulle komma i år – uppfölljaren till The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Årets E3 ställs in – helt

E3 2022

Det blev inget till slut – alls.

Det blir inget E3 2022. Alls. Så sent som i januari meddelade ESA, som anordnar E3, att mässan återigen skulle bli helt digital, precis som förra året. Men nu har det alltså bekräftats att spelvärldens största evenemang ställs in helt och hållet. Anledningen uppges vara den alltjämt pågående coronapandemin. I fjol lovade ESA att årets event skulle bli både digitalt och fysiskt, men nu skjuts det löftet upp till nästa år.

”Vi kommer att ägna all vår energi och våra resurser åt att leverera en återupplivad fysisk och digital E3-upplevelse nästa sommar”, skriver ESA i ett uttalande.

Hålet som uppstår efter ett inställt E3 fylls till viss del av The Game Awards-skaparen Geoff Keighleys show Summer Game Fest som också hålls i juni.

Niklas tankar: Ingen är väl förvånad att E3 ställs in? Beskedet att eventet skulle bli digitalt kändes som konstgjord andning och någon sorts önskedröm för ESA. E3 har varit döende i många år med tanke på hur uselt det skötts, och pandemin skyndade på det oundvikliga. ESA må påstå att E3 kommer tillbaka i full skala nästa år, men det tror jag på när jag ser det. Världen har redan hittat andra sätt att samlas kring spel i början av sommaren, och jag tror att Summer Keighley Fest kommer att satsa stenhårt på att ta E3:s plats som det självklara evenemanget.

Playstation Plus och Now slås ihop – får flera prenumerationsnivåer

Playstation Plus

Över 700 spel ska finnas tillgängliga på nya Playstation Plus.

Efter månader av rykten och spekulationer har Sony offentliggjort ett nytt upplägg för sin onlinetjänst Playstation Plus. Den slås ihop med spelprenumerationstjänsten Playstation Now och får tre olika nivåer. I juni lanseras det hela, och ser ut som följer.

Playstation Plus Essential

Samma som dagens Playstation Plus. Här ingår onlinemultiplayer, molnsparning, rabatt på spel samt månatliga nedladdningsbara spel.

Pris: 9 euro i månaden, 25 euro per kvartal eller 60 euro per år.

Playstation Plus Extra

Utöver förmånerna ovan ingår även ett bibliotek med upp till 400 spel till Playstation 4 och 5. De nedladdningsbaras spelen kommer från såväl Sonys förstapartsstudior som tredjepartsutvecklare.

Pris: 14 euro i månaden, 40 euro per kvartal eller 100 euro per år.

Playstation Plus Premium

Samma förmåner som Essential och Extra, men med upp till 340 spel från Playstations begynnelse upp till Playstation 3. Playstation 3-spelen streamas via molnet, och spelen från Playstation, Playstation 2 och PSP går både att streama och ladda ner. De streamade spelen kan spelas på Playstation 4 och 5 eller på PC. Här ingår även tidsbegränsade test av nya spel.

Pris: 17 euro i månaden, 50 euro per kvartal eller 119 euro per år.

Det är i nuläget oklart vilka de drygt 700 spelen som kommer att ingå är, men en stor del av dem lär vara det som finns på Playstation Now idag. När nya Playstation Plus lanseras försvinner av förklarliga skäl Playstation Now.

Sony planerar inte att släppa nya spel på tjänsten direkt när de släpps, som Microsoft gör med Game Pass. Det säger Playstation-chefen Jim Ryan i en intervju med Gamesindustry.biz.

Niklas tankar: Jag hade hoppats på att Sony skulle gå samma väg som det smått fantastiska Game Pass, att nya spel, både stora och små, skulle ingå i prenumerationen från dag ett. Men Sony är i ett bättre läge än Microsofts speldivision, och känner att deras spel är ”för värdefulla” för att kasta iväg för en spottstyver. De säljer otroliga mängder ändå, även sedan standardpriset höjdes avsevärt när Playstation 5 släpptes. Det här liknar med Nintendo Switch Online, om än med många fler spel. Personligen har jag inte de nostalgiska känslorna för Playstations tidiga spel, utöver några få, så nästan 200 spänn i månaden känns inte som en summa jag kommer att lägga. Men vem vet, kanske blir det helt fantastiskt? Vi får se i sommar.

Zelda: Breath of the Wild 2 försenas till 2023

Ett av årets största planerade spelsläpp, uppföljaren till The Legend of Zelda: Breath of the Wild, har skjutits fram till våren 2023. Det meddelade seriens producent, Eiji Aonuma, i en video i förra veckan. Spelet, som först visades i en teasertrailer på E3 2019, skulle ha kommit någon gång i år, men tar nu alltså ett tag till.

”Vi ber om ursäkt till er som hade sett fram emot att spelet skulle släppas i år”, säger Aonuma i videon. Beskedet om förseningen kom tillsammans med en kortare trailer, där bland annat ett trasigt mästarsvärd syns. I tidigare trailers har vi fått se att delar av spelet utspelar sig uppe bland molnen, något som Aonuma utvecklar i videon.

”Som tidigare meddelats utspelar sig äventyret i denna uppföljare inte bara på marken som det tidigare spelet, utan även uppe i skyn. Men, den utökade världen går bortom det, och det kommer att finnas en ännu större variation med nya funktioner och spelelement”, säger Aonuma.

Niklas tankar: Ska jag vara helt ärlig hade jag nästan glömt bort att man sagt att uppföljaren till ett av de bästa spelen i modern tid skulle släppas i år. Det är såklart tråkigt att det försenas, men om det är vad som krävs för att det ska bli bra så är det väl bara att köra. Zelda-fans är vana vid förseningar vid det här laget, och jag undrar hur många gånger Aonuma bett om ursäkt för ett framskjutet spel genom åren. Hur som helst, bara det blir bra, så!