Svampriket är stolta att meddela att vi nu ansluter oss till den nya och spännande kryptovärlden. ”Framtidens Svampriket stavas N-F-T. Svanftriket. Nej vänta skriv inte det där sista”, säger chefredaktör Ludde Lundblad i ett uttalande. 

Ingen lär väl ha missat tekniken som under de senaste åren tagit världen med storm: NFT, eller Non-Fungible Tokens. En teknik som äntligen låter oss lösa det eviga problemet ”hur vet jag om den här JPG:en är min?”. Tekniken har tagit över så gott som alla industrier med ett öga mot framtiden och det inkluderar så klart spelindustrin. Och dit spelindustrin går, dit bör även vi spelkritiker gå. Och det är därför Svampriket nu är så glada att äntligen kunna avslöja vår alldeles egna NFT-kollektion. 

”Vi har drivit Svampriket i tio år nu och det har varit en konstant förlustaffär.” säger Svamprikets chefredaktör Ludde Lundblad i ett officiellt uttalande till våra läsare. ”Det är dags för pappa att få lite ölpengar.” 

Svamprikets kollektion kommer bestå av 1 000 unika bilder på våra redaktionsmedlemmar med skojiga accessoarer. Konsten är tillhandahållen av Svamprikets alldeles egen illustratör Anna Nilsson. På frågan om hon känner sig uppspelt över att äntligen få se sin konst på blockkedjan svarade hon: ”Jag förstår inte vad du pratar om men jag vet att jag inte tycker om det.”  

Personer som köper Svamprikets NFT:er kommer ha exklusiv tillgång till deras egen unika redaktionsmedlem och kommer kunna använda den som profilbild på sociala medier, eller som ett allmänt konstverk. Med exklusiv tillgång menar vi så klart inte att ingen annan kommer kunna ladda ner och använda bilden fritt, men det är bara personen som köpt NFT:n som kan säga ”nej sluta, den där är min, jag äger den, det står på blockkedjan!!!”.

På frågan om den kritik som riktats mot tekniken bakom NFT:er svarade Svamprikets Peter Ahonen ”Käften! Låt oss va. Jävla… jävla fett-nylle.” Han följde upp uttalandet med att be mig ”skriva klart den jävla texten” och ”få det att låta bra, annars jävlar”.

Utannonseringen har sedan du började läsa den här texten mötts av massiv kritik från såväl Svamprikets existerande läsarbas, och personer som helt ärligt aldrig hade hört talas om sidan innan. Det har kallats ”ett genomskinligt försök att tjäna pengar från ett gäng trötta föredettingar” vilket källor säger verkligen sårade redaktionens känslor. 

Svampriket väljer därför nu att backa från vad vi sa tidigare i den här texten och inte lansera någon NFT-kollektion. ”Vi har lyssnat på vår användarbas.” säger Niklas Sintorn, som tagit över efter att Ludde svärande stormat iväg till köket. ”Vi kommer inte att lansera någon NFT-samling så som det ser ut just nu. Vi håller dock dörren öppen för en eventuell framtida lansering ifall vi tror att vi kan komma undan med det.”