Det viktigaste en spelrecensent har är läsarens förtroende. Förbrukar man det är det kört. I denna veckas nyhetssvep kollar vi på hur det kan gå när det går helt och helsike med det. Vi kikar dessutom på att det kommer att bli möjligt att köpa spel direkt i Discord framöver. Slutligen, slutligen tips på långläsning i ett grävande reportage om sexistisk kultur hos League of Legends-utvecklarna Riot Games.

IGN sparkar recensent efter plagiat

En medarbetare på världens största spelsajt, IGN, fick sparken i förra veckan efter att det kommit fram att hans videorecension var lite väl lik den som youtubern Boomstick Gaming lagt upp på sin kanal.

Strax efter det att IGN publicerat den nu borttagna videorecensionen la Boomstick Gaming ut videon ovan där han visade på slående likheter mellan de två recensionerna. I flera fall hade formuleringar kopierats ord för ord. Tilltaget fick stor uppmärksamhet på nätet och stark kritik riktades mot att världens största spelsajt plagierar en avsevärt mycket mindre Youtube-kanal. Strax därefter gick IGN ut med ett uttalande där man förklarade att recensionen plockats ner, att man ber om ursäkt till Boomstick Gaming – och att medarbetaren i fråga blivit uppsagd.

”Vi arbetar hårt för att du ska kunna lita på att varje ord inte är något annat än våra kritikers genuina åsikter, oavsett om du håller med om recensionen eller inte. Inget är viktigare för oss än din tillit”, säger IGN-producenten Brian Altano när han läser upp sajtens uttalande i videon nedan.

IGN jobbar på att få ut en ny recension av Dead Cells.

Niklas tankar: Wow. Alltså, bara wow. Hur kan man anno 2018 tro att det som kritiker på världens största spelsajt går att kopiera någon annans recension utan att någon märker det? Tilltaget chockerar mig, och som gammal recensionsredaktör för en större tidning tycker jag att IGN agerar helt rätt som direkt går ut och fördömer det hela och sparkar recensenten. Personen i fråga kommer troligtvis aldrig få jobba som spelrecensent igen, om ens i branschen över huvud taget. Med all rätt. Det viktigaste en recensent har är förtroendet från läsare och tittare, och den här personen har visat att han inte går att lita på. Det är totalt huvudlöst, dumt och rent ut sagt svinaktigt beteende. Förhoppningsvis leder det hela till att Boomstick Gaming får möjlighet att växa i och med all uppståndelse.

Discord startar spelbutik – med gratisspel för Nitro-användare

Så här ser butiken ut i beta-versionen.

Chattprogrammet Discord, som på kort tid växt till det primära stället att samlas kring, och kommunicera i, multiplayerspel för många spelare, satsar på att utmana Steam och andra digitala spelbutiker genom att starta en egen. I en betauppdatering som för tillfället rullats ut i Kanada testar man möjligheten att köpa och ladda ner spel direkt genom Discord-klienten.

Den som betalar för ett Nitro-medlemskap får dessutom tillgång till en rad titlar som kan spelas när som helst. Discord själva beskriver det i ett blogginlägg ”nästan som ett Netflix för spel”.

I betan finns i nuläget 11 spel att köpa, bland andra Dead Cells, Frostpunk och Into the Breach.

Niklas tankar: Tiden då man kunde samla alla sina spel i Steam är över. De stora utgivarna vill inte längre ge 30 procent av intäkterna till Valve och har startat egna butiker som Origin, Uplay och Battle.net. Samtidigt har andra, alternativa, digitala spelbutiker poppat upp som svampar ur jorden, och GOG, Itch.io och Humble har idag gedigna utbud. Jag använder idag nästan uteslutande Discord för att hitta spelare och kommunicera när jag spelar multiplayer, och har därför inget emot att det även blir ett ställe där mina spel bor, även om det var trevligt när man hade ett på samma ställe – Steam. Discord är en väldigt bra tjänst och har du inte redan gått med i Svamprikets server där så hittar du information om hur du gör det HÄR.

Lästips: Sexismen frodas hos League of Legends-utvecklarna

”Bro-kulturen” är ständigt närvarande, enligt tidigare anställda som Kotaku pratat med. Bild: Riot Games

League of Legends är omåttligt populärt och hade 2016 över 100 miljoner spelare. Detta har gjort utvecklarna Riot Games till ett av världens största företag. Som vanligt när ett företag växer väldigt mycket väldigt snabbt uppstår även en del problem. Kotaku har pratat med 28 nuvarande och före detta Riot-anställda som vittnar om en utbredd sexism och grabbkultur på studion och sammanställt detta i en matig text. Läs hela reportaget hos Kotaku här:

Kotaku: Inside The Culture Of Sexism At Riot Games