Inget Hatred på Twitch

Hatred

”Varför tycker ingen om mig?”

Twitch har nyligen gått ut och slagit fast att så kallade ”adult only”-spel inte längre kommer att tillåtas på Twitch. Ett beslut som ganska uppenbart kommer som en reaktion på att det omtalade, och av kritiker redan toksågade, spelet Hatred idag blir tillgängligt för nedladdning. Betäckningen ”adult only” sätts av ESRB och listan över titlar som fått den tveksamma äran är varken lång eller proppad med hög kvalitet.

Linus tankar: Det här beslutet kommer utan tvekan resultera i en massiv kritikstorm. Det har troligtvis redan börjat blåsa lite varstans och ordet ”censur” slängs så klart in i mixen. Det man glömmer är att Twitch är ett privat företag som levererar en tjänst som de har all rätt i världen att ta beslut om. Man kan så klart ha åsikter om de besluten, men censur är det inte.

Personligen står jag och velar lite här. Inte så mycket mellan om det är ett bra beslut eller ett dåligt, utan mer mellan om det är ett bra beslut eller om jag skiter i vilket. Listan över adult only-titlar är som sagt inte lång och med få undantag är spelen på den skit. Att de inte får streamas är inte någon större förlust för någon. Och med tanke på hur obehagligt Hatred ser ut av trailern att döma, så känns det vettigt att inte ge det mer utrymme än nödvändigt. Samtidigt tror jag att spelets låga kvalitet skulle få det att självdö ganska kvickt, även utan beslutet från Twitch.


Konami talar ut, och säger ingenting alls

Hideo Kojima

Vem vet, inte du, vem vet, inte jag, vi vet inget idag, vi vet ingenting om Hideo Kojima.

Silent Hills är dött. Kojimas status i företaget är högst oklar. Och Konami ska börja göra mobilspel. Det är ungefär den bild som allmänheten fått av det som just nu händer hos den japanska speljätten. Det här är så klart någonting som upprört fans och gjort många både besvikna och oroliga. Vilket Konami tycker är jobbigt.

De har därför gått ut med ett pressmeddelande där de inte klargör någonting, inte tillbakavisar några rykten och inte ger någon ny information, men lovar att allt är luuuuugnt.

Konami förklarar att när deras head honcho, Hideki Hayakawa, i en intervju sa följande:

“Gaming has spread to a number of platforms, but at the end of the day, the platform that is always closest to us, is mobile. Mobile is where the future of gaming lies.”

så blev det taget ur sitt sammanhang och fruktansvärt misstolkat av media. Han menade förstås inte att Konami nu bara ska fokusera på mobilspel. Men samtidigt ville de förtydliga att Konami inte inte ska fokusera på mobilspel och slutligen gjorde de klart att mobilspel inte inte inte är kul och bra.

I samma stil försöker de lugna fans utan att säga någonting vad gäller Silent Hills och Metal Gears framtid. Vi vet fortfarande inte någonting om vad som kommer att hända, men Konami vill i alla fall att vi ska veta att spelserierna är väldigt viktiga för dem. Så det är ju bra.

Linus tankar: Det här känns som en väldigt desperat manöver från Konami. Det verkar som att de tagit väldigt många beslut utan någon som helst eftertanke och varit väldigt dåliga på att informera omvärlden om de besluten. Nu försöker de minimera skadan, utan att direkt backa från något uttalande, och visa att de visst vet vad de gör, trots att de uppenbarligen inte alls vet vad de gör.

Det är förvirrat, fullt av floskler och kommer förmodligen inte att övertala någon. Konami reda upp sin skit och ta ett beslut. Vill man fortsätta vara en klassisk spelutvecklare, eller ska de helt gå över till mer lukrativa marknader med mobilspel och pachinko? För det här half-ass:andet kommer inte att fungera. Alls.


Microsoft kommer inte att köpa upp Silent Hills

Silent Hills

Här är ett fejs som dyker upp ofta i spelnyheter

I en nyhet relaterad till den föregående, så har Microsofts Xbox-chef Phil Spencer tydliggjort på Twitter att Microsoft inte kommer att köpa upp Silent Hills och ta över utvecklingen. Med det dödar han ett hoppfullt och envist rykte som gått under föregående vecka.

Linus tankar: Det är oklart var det här ryktet startade, men det är desto tydligare varför: hoppfullhet. Jag har visserligen inte spelat något tidigare Silent Hill, men efter att ha spelat P.T. bara häromveckan förstår jag varför folk så desperat vill att någon ska plocka upp spelet.

Spelserien har misshandlats under flera år, och när det fanns ett reellt hopp om att det skulle komma ett nytt spel som tog tillbaka serien till sin prime är det så klart svårt att släppa tanken. Så mycket talade för att spelet skulle bli något utöver det vanliga, och projektets död tog hårt.

Med Microsofts tydliga avståndstagande från ryktet känns det mer och mer som att projektet definitivt är dött. Och även om Microsoft hade tagit över, vem vet hur mycket material det ens fanns att jobba med? Risken är att vi aldrig får veta hur långt utvecklingen hade kommit. Och när (eller om) det till slut kommer ett nytt spel i serien så är det få som kan säga hur mycket av Kojimas och del Toros arbete som kommer att finnas kvar.