Hej! Jag är tillbaka! Har ni saknat mig, eller har ni knappt märkt att jag varit borta när Linus har skött sig så bra? I veckan har det varit såväl Paris Games Week, där Sony drog av en hejdundrande visning, och Comic Con Gamex, som avhandlas i detalj i veckans avsnitt av Svamppod. Så jag tänkte att vi skulle kavla upp ärmarna och gräva ner oss i lite ”vanliga” nyheter. Dubbelt upp för Nintendo denna veckan, och dessutom (förhoppningsvis) sista gången vi tar upp pc-versionen av Batman: Arkham Knight.

Pengarna tillbaka på Batman: Arkham Knight

Nu orkar jag inte skriva mer om dig, Batman.

Nu orkar jag inte skriva mer om dig, Batman.

Pc-versionen av Batman: Arkham Knight har dragits med stora prestandaproblem ända sedan spelet släpptes i juni. Det gick så långt att spelet plockades ner helt och hållet från Steam. Förra veckan började det säljas igen, och nu har utgivarna Warner Bros meddelat att den som köpt spelet på Steam kan lämna tillbaka det och få pengarna tillbaka. Erbjudandet gäller till årsskiftet och går att utnyttja oavsett hur många timmar man spelat.

Niklas tankar: Jag hoppas verkligen att det här är sista gången jag känner mig nödgad att skriva om den stackars pc-versionen av ett av årets största spel. Alldeles för många spel släpps trasiga idag, men sällan har vi skådat ett sådant totalhaveri som Arkham Knight. Låt denna misslyckade pc-portning bli prejudicerande för hela branschen. Låt alla utgivare som vill släppa en dålig portning minnas lex Batman och bäva!

Nintendo presenterar, och försenar, första mobilspelet

Miis! Alla älskar Miis! Eller hur?

Miis! Alla älskar Miis! Eller hur?

Miitomo. Det är titeln på det första spelet i Nintendos sedan tidigare utlovade mobilsatsning. Det var under en presentation för investerare som Nintendochefen Tatsumi Kimishima presenterade spelet, rapporterar The Wall Street Journal och Polygon. Spelet ska vara free-to-play och innehålla mikrotransaktioner, till skillnad från andra titlar som kommer vara engångsköp. Miitomo är en app där spelare kommunicerar med varandra med hjälp av sin Mii.

På presentationen meddelade man även att mobilsatsningen inte kommer igång förrän i mars nästa år, istället för i slutet av detta året som tidigare varit planen. Nintendo har tidigare sagt att man planerar att släppa fem titlar till telefoner och plattor innan mars 2017.

Niklas tankar: Så är det till slut äntligen på gång. Nintendos intåg på mobilmarknaden kändes självklar när den presenterades, och jag undrade varför de inte tagit steget tidigare. Man sitter på några av spelbranschens starkaste varumärken i Mario, Zelda och Pokémon, och det finns alla möjligheter i världen att göra sig en rejäl hacka på att ta karaktärerna och världarna till mobilen. Detta, samt att man lovat att säga mer om nästa konsol gör att 2016 kan bli ett riktigt intressant år för Nintendo.

21 miljoner Amiibos sålda

Amiibos - en ren guldaffär för Nintendo?

Amiibos – en ren guldaffär för Nintendo?

Antalet sålda Amiibos uppgår nu till över 21 miljoner. Det står klar efter det att Nintendo presenterat sina senaste ekonomiska resultat. 10,6 miljoner av dessa har sålts sedan 1 april i år. Det innebär att kurvan för försäljingen av Nintendofigurerna pekar uppåt, skriver Nintendolife. Enligt Nintendo of America har sju miljoner figurer sålts i USA. Många som köper figurerna gör det i samlarsyfte, och inte nödvändigtvis för att spela med dem. Det leder till att många figurer tar slut så fort de når butikerna.

Niklas tankar: Jag ska vara helt ärlig med att jag inte fattade grejen med Amiibos när de först presenterades. Vem vid sina sinnes fulla bruk skulle få för sig att lägga en massa pengar på platsfigurer med högst oklar funktionalitet i spel? Väldigt många, skulle det visa sig, och mina egna åsikter om figurerna har helt klart blivit mer positiva. Jag har ännu inte köpt någon Amiibo för egna pengar, men kan inte förneka att det kliat i köpfingrarna ett par gånger. Jag tycker fortfarande att det är lite förvirrande vad figurerna används till i olika spel, men vad som är klart som korvspad är att Amiibos är här för att stanna och att de är en riktigt lukrativ produkt för Nintendo.