Donald Trumps stab har sagt att han vill träffa spelbranschen för att snacka om ”våldsamma spel”. Det blir nog… Jättebra. I veckans nyhetssvep uppmärksammar vi att PS3 och Vita kommer att försvinna från Playstation Plus, och till sist tar vi en titt på den kommande dataspelsversionen av det klassiska svenska rollspelet Mutant.

Trump vill träffa representanter för spelbranschen

USA:s president Donald Trump kommer att träffa representanter för spelbranschen för att diskutera våldsamma spel efter skolskjutningen i Parkland i Florida där 17 personer dödades. Det sa Vita husets pressektreterare Sarah Huckabee Sanders på en pressträff (ungefär 6:30 in i klippet ovan) i veckan, skriver Kotaku.

Den amerikanska spelbranschens intresseorganisation Entertainment Software Association, ESA, säger dock till Kotaku att de inte hört talas om mötet eller fått någon inbjudan. Det är alltså oklart vilka branschrepresentanter Donald Trump ämnar att samtala med.

Niklas tankar: 

Playstation Plus dumpar PS3 och Vita

Ett år kvar med Playstation 3 och Vita på PS Plus.

Från och med nästa år kommer Playstations prenumerationstjänst Playstation Plus helt att fokusera på Playstation 4-spel bland de som blir gratis att ladda ner varje månad, skriver Playstation på sin officiella blogg. Att man slutar erbjuda spel till Playstation 3 och Vita påverkar inte de spel som redan laddats ner, utan skillnaden blir att det inte läggs till några nya gratisspel till de plattformarna.

Niklas tankar: Tråkigt för den som inte uppgraderat från Playstation 3 till 4, eller spelar mycket Vita, såklart, men jag gissar att Sony inte är särskilt sugna på att göra jobbet som krävs för att erbjuda spel till ”döda” plattformar. I en perfekt värld skulle Sony fortsätta med samma stöd till de äldre konsolerna så länge de finns att köpa, men så ser tyvärr inte vår kapitalistiska samtid ut.

Klassiska svenska rollspelet Mutant blir digitalt

En serie klassiska svenska bordsrollspel, Mutant, blir strategiaction i stil med Xcom i år. Det är den nuvarande versionen av rollspelet, År Noll, som ges ut av förlaget Fria Ligan, som är grunden för Mutant Year Zero: Road to Eden som presenterades med en cinematisk trailer i veckan. Spelet beskrivs som ett taktiskt äventyrsspel kombinerat med turordningsbaserade Xcom-liknande strider och stealth-moment i realtid.

Bakom projektet står Malmöstudion The Bearded Ladies med folk som jobbat med såväl Hitman som Payday. Utgivare är norska Funcom.

Niklas tankar: Den här lilla nyhetsbiten var jag bara tvungen att ta upp. Inte bara för att jag personligen är nyfiken på studiorna i min stad pysslar med, utan främst för att jag spelat obscena mängder Mutant i tonåren. Då var det visserligen ”nya” Mutant som gällde med megastäder, plasmakanoner och monofilamentsvärd medan det här är mer av ett Fallout-liknande upplägg i svensk miljö. Men min nostalgimätare slår ändå i topp och det ska bli oerhört spännande att följa Mutants utveckling. Våga nu inte göra mig besviken!

Mutant Year Zero: Road to Eden ska få ett Xcom-liknande upplägg i sina strider.