Förra veckan vigdes i princip helt och hållet åt E3 här på Svampriket. Enligt många av de som var där var det en bra mässa, trots att den tappat i relevans för branschen på senare år. Men tro det eller ej, det hände faktiskt en del annat som inte var visningar av nya spel förra veckan Bland annat utannonserade Razer ett nytt, kraftfullare VR-headset, Activision meddelade att Skylanders blir film och så vann No Man’s Sky skaparna rätten att använda spelets tilltänkta namn.

Razers open source-VR matchar Vive och Rift

Supertuff VR-kille™.

Supertuff VR-kille™.

Hårdvarutillverkaren Razer har meddelat att man släpper ett nytt VR-headset i juli, med namnet Hacker Development Kit 2, HDK 2. HDK 2 ska klara upplösning på 1080 x 1200 per öga i 90 bilder per sekund. Det är jämförbart med både Oculus Rift och HTC Vive, enligt Polygon. Priset landar på 399 dollar och headsetet kör Open Source VR, OSVR, vilket innebär att vem som helst kan utveckla stöd för olika spel, kontroller och andra tillbehör.

Niklas tankar: Det var bara en tidsfråga innan någon började pressa jättarna och deras skyhöga priser. För att virtual reality ska slå igenom på bred front behöver priset nå mer humana nivåer, och det här kan vara ett steg i den riktningen. Om Razer HDK 2 verkligen matchar Vive och Rift när det gäller upplösning och bilduppdatering återstår att se, men är den ens i närheten kanske vi är på väg mot ett VR-headset i var spelnörds hem.

No Man’s Sky får heta No Man’s Sky

Hello Games hajpade No Man’s Sky får behålla sitt namn efter att parterna nått en överenskommelse i en rättstvist med tv-kanalen Sky. Det skriver Hello Games-chefen Sean Murray på Twitter.

Enligt Murray har tvisten pågått i tre år och varit hemlig fram till nu. Sky, som ägs av mediajätten Rupert Murdochs företag, äger rätten att använda ordet ”sky” i marknadsföringssammanhang, och är anledningen till att Microsofts Skydrive fick byta namn till Onedrive.

No Man’s Sky skulle ha släppts den 22 juni, men försenades nyligen och kommer nu istället den 10 augusti här i Europa.

Niklas tankar: Det här med namntvister är inte särskilt kul, och kan ställa till med rejält med problem för spelutvecklare. Vem minns inte Double Fine-spelet Trenched som efter en rättslig tvist fick byta namn till Iron Brigade? Så vitt jag vet har inget sagts om huruvida striden om namnet är vad som försenat spelet, men enligt Murray såg det rätt illa ut ett tag. Så länge jag får spela No Man’s Sky i augusti är jag nöjd i alla fall.

Skylanders blir Netflix-serie

Tillbaka till skolbänken för Skylanders.

Den populära spelserien Skylanders blir animerad serie på Netflix i höst. Det meddelar utgivaren Activision Blizzard i ett pressmeddelande. Serien heter Skylanders Academy och är det första som kommer från Activision Blizzards film- och tv-studio som öppnades i november i fjol. Skylanders Academy följer karaktärerna från spelserien när de reser runt i Skylands och skyddar det mot ondingar.

Niklas tankar: Egentligen är det nästan märkligt att inget av toys to life-spelen blivit tv-serie ännu, men Skylanders är troligen den bästa kandidaten. Spelen är redan så mycket Pixar det kan bli, och det känns som en smal sak att översätta dem till serie. Även om det uppenbarligen kommer att rikta sig till barn kan jag absolut tänka mig att se ett avsnitt eller två i höst.