Den här veckan hålls Gamescom i Tyskland, som är en av världens största spelmässor. Vi kan vänta oss en hel massa nyheter hela veckan, men innan dess kollar vi lite närmare på Playstation Neo, vilka som vann The International med sina 20 miljoner dollar i prispotten och att spelhuset THQ har återuppstått, typ. 

Playstation Neo tros visas i september

Kom då, Neo!

Sony har meddelat att de ska hålla ett ”Playstation meeting” i New York den 7 september, skriver Eurogamer. Där tros man visa upp den uppgraderade versionen av Playstation 4, som i nuläget har projektnamnet Neo. Det skriver Vice Gaming och franska sajten Gameblog. Neo ska enligt säkra uppgifter ha snabbare såväl processor som grafikkort och minne.

Niklas tankar: Vi är nu mitt inne i halvstegens generation. Nyligen släpptes Xbox One S, som på flera sätt är en uppgradering av första One, och nu verkar inte Neo vara långt borta. Som jag sagt tidigare så tror jag att vi, om vi ska fortsätta ha spelkonsoler i framtiden, får vänja oss vid att se mindre uppgraderingar oftare. Huruvida det är bra eller inte återstår att se, men konsolerna har redan nu svårt att mäta sig med utvecklingstakten hos PC.

Wings tog hem The International 6

Glada kineser! Foto: Dota 2 på Twitter.

Glada kineser! Foto: Dota 2 på Twitter.

Det kinesiska DOTA-laget Wings Gaming gick segrande ur sjätte upplagan av e-sportens allra största tävling, The International. Man besegrade Digital Chaos i finalen natten till söndagen med 3-1 i matcher. Prispotten var den största någonsin, 20 miljoner dollar, varav drygt 9 miljoner dollar gick till Wings.

Niklas tankar: Grattis Wings Gaming och Kina! Jag har själv inte följt The International särskilt noga i år, men Wings påstått ha hållit flaggan högt turneringen igenom.  Tyvärr gick det inte särskilt bra för svensklaget Alliance som förlorade båda sina matcher direkt i början. Frågan är om The International och Dota 2 bara kommer att fortsätta växa för varje år som går. Den 20 miljonerna i prispengar kommer från de digitala kompendium som fansen har köpt inför tävlingen, och det är svindlande summor som samlats ihop. Med över 150 miljoner svenska kronor i prispotten och miljoner tittare över hela världen är det i alla fall inget snack om att e-sport är här för att stanna.

THQ återuppstår – som THQ Nordic

Spelhuset THQ är tillbaka, åtminstone till namnet. När den legendariska utgivaren gick i graven 2013 köpte det svenskgrundade företaget Nordic Games namnet och rättigheterna till en hel rad spelserier. Nu, tre år senare, har man bytt namn till THQ Nordic, skriver Venturebeat. Enligt företagets vd, Lars Wingefors, har man 23 projekt under utveckling, varav man ännu inte har gått ut med vad 13 av dem är. THQ Nordic äger en rad gamla THQ-licenser, som Darksiders, Red Faction och Supreme Commander.

Niklas tankar: När THQ upphörde att existera 2013, och sålde ut alla sina licenser, var det många som frågade sig vilka Nordic Games var, något som Lars Wingefors även säger till Venturebeat. Vad skulle man med alla dessa licenser till, och skulle man göra något överhuvudtaget med dem? Nu visar det sig att, ja, det har man tänkt. Både Darksiders och Red Faction är intressanta spel som jag gärna ser uppföljare till. Den som lever får se, helt enkelt.