Två av tre nyheter om nästa konsolgeneration denna vecka! Då vet ni att undertecknad är lycklig. Det är ju något visst om att få skriva om ny och spännande teknologi. Men nu börjar det kännas väldigt långt till någon gång i vinter då de ska släppas. Tills dess kan vi njuta av en ny Noclip-dokumentär med aldrig tidigare visat material från skrotade Half-Life-projektet Ravenholm.

Playstation 5-spel visas [inte] upp på torsdag

Playstation 5

På torsdag är det äntligen dags!

 

UPPDATERING: Sedan denna text skrevs har Sony meddelat att man ställer in eventet på torsdag med hänsyn till Black lives matter-rörelsen och protesterna som pågår i USA. Gissningsvis blir det av vid ett senare tillfälle.

Skriv in torsdag den 4 juni klockan 22 i kalendern. Då visar nämligen Sony till slut upp Playstation 5-spel. Under en dryg timme kommer spel från både stora och små studior till den kommande konsolen att visas upp.

”Avsaknaden av fysiska tillställningar har gett oss en fantastisk möjlighet att tänka annorlunda och ta er med oss på den här resan, förhoppningsvis närmare än någonsin tidigare. Det här är en del av vår serie uppdateringar om Playstation 5, och var så säkra, vi har fortfarande mycket att dela med oss av efter nästa [denna] veckas visning”, skriver Jim Ryan, vd för Sony Interactive Entertainment, på den officiella Playstation-bloggen.

Eventet sänds nu på torsdag den 4 juni klockan 22, svensk tid, på Youtube och Twitch.

Niklas tankar: UPPDATERING: Det är lätt att som svensk tycka att det är väldigt tråkigt att inte få se en massa spännande spel, men det är uppenbart att Sony fattar helt rätt beslut här. Ställt emot det som sker i USA just nu och hur illa marginaliserade grupper i samhället råkar ut för känns spel väldigt oviktigt. Vi på Svampriket stöttar såklart Black lives matter-rörelsen och alla människors rättighet att inte misshandlas till döds av polis.

Nu börjar det likna något! Även om vi kanske inte får se själva konsolen eller veta hur mycket den kostar eller ens när den släpps så är ju spelen mycket av det man vill se. Vilken nivå vill man lägga sig på? När Xbox gör sitt för att sudda ut generationsgränserna genom att göra spel kompatibla med både One och Series X verkar Sony gå en annan väg. Ovan nämnda Jim Ryan sa i en intervju med Gamesindustry.biz i veckan att man tror på konsolgenerationer och att de exklusiva spelen ska vara något nytt, annorlunda, och bara gå att uppleva på Playstation 5. Kommer man att visa något av detta redan på torsdag, och vad kommer det i så fall att vara? Den spelande världen håller andan, så även jag.

Bakåtkompatibla spel blir bättre på Xbox Series X

Xbox Series X

Den här blir nog bra, även på gamla spel.

Microsoft har tidigare sagt att deras nästa konsol, Xbox Series X kommer att vara bakåtkompatibel med tidigare konsolgenerationers spel. ”Tusentals” spel till Xbox, Xbox 360 och Xbox One ska vara spelbara på Series X när den släpps i vinter.

I förra veckan meddelade Microsoft på den officiella Xbox-sajten att spelen inte bara ska gå att spela, utan även kunna utnyttja den mycket större kraften hos den nya konsolen. Detta ska innebära att Xbox- och 360-spel ska kunna få HDR-ljus, och att vissa spel kan få fördubblat antal bilder per sekund. Även laddningstiderna ska kortas med hjälp av Series X snabbare hårddisk, lovar Microsoft. Möjligheten att kunna ha flera spel igång samtidigt och växla mellan dem ska också finnas även för äldre spel. Vilka, eller hur många, spel som får dessa förbättringar är ännu okänt.

Niklas tankar: Microsofts arbete med bakåtkompatibilitet har varit stort och imponerande de senaste åren. Det är rent hisnande när man tänker på hur de förändrats i hur man ser på spel från det att Xbox One släpptes fram tills idag. Det är visserligen långt ifrån alla spel som är bakåtkompatibla, och i en optimal värld hade ju alla spel från alla generationer funkat bara genom att peta in skivan i konsolen. Men biblioteket växer ständigt, och det är en fantastisk tjänst som troligtvis kostar ganska lite i förhållande till hur mycket goodwill det genererar. Personligen går jag ganska sällan tillbaka och spelar mina gamla spel, men möjligheten att kunna göra det känns liksom bra i magen.

Videotips: Skrotat Half-Life-spel dyker upp i Noclip-dokumentär

Denna vecka avslutar vi med ett gammalt hederligt videotips. Noclip, med före detta Gamespot-journalisten Danny O’Dwyer i spetsen gör välproducerade och djuplodande dokumentärer om spel och spelstudior. I kanalens senaste släpp har turen kommit till Arkane, som nog är mest kända för Dishonored och nyversionen av Prey.

Vad inte särskilt många kände till är att studion under en tid jobbade på en fristående spinoff på Valves Half-Life-serie. I Noclip-dokumentären ovan syns tidigare aldrig visade sekvenser från spelet Ravenholm med Half-Life: Opposing Force-protagonisten Adrian Shepard i huvudrollen. Ravenholm kommer såklart aldrig att släppas, men det är fascinerande att få en liten glimt av vad det hade kunnat bli. Ravenholm visas med början ungefär 33 minuter in i dokumentären, där vi även får se skrotade spel som The Crossing och LMNO.

Noclips Youtube-kanal hittar du här.