Pokémon, Pokémon, Pokémon. Det är Pokémon Go överallt och hela tiden. Det är inte nödvändigtvis något dåligt, men det innebär också att det inte rapporteras så mycket att skriva om utöver det. Men vi har ändå, förutom Pokémon Go-succén denna vecka nöjet att ta upp Sonics 25-årsjubileum med tillhörande spel samt Blizzards försök att stävja hat, hot och fusk.

Pokémon Go krossar nedladdningsrekord

Så. Jäkla. Poppis.

Så. Jäkla. Poppis.

Världsfenomenet Pokémon Go slog rekord i antalet nedladdningar från App store under sin första vecka. Apple har nu bekräftat så är fallet, men går inte ut med några siffror, skriver Omni. Analysfirman Sensor Tower menar att det handlar om cirka 7,2 miljoner nedladdningar, vilket går att jämföra med Angry Birds 2 som laddades ner 2,2 miljoner gånger under sin första vecka.

Spelet har även legat på topplistan på Google Play sedan det släpptes. Enligt Polygon tros Pokémon Go dra in mellan 1 miljon och 2,3 miljoner dollar om dagen.

Niklas tankar: Att Pokémon Go tankas ner så det står härliga till blr nog ingen förvånad över, men 7,2 miljoner gånger under första veckan bara till iOS? Det är något i hästväg, och det är ganska uppenbart att vi just nu bevittnar tidernas hittills största spelfenomen alla kategorier. Jag älskar hur spelet för människor samman och får personer som aldrig spelar att bli helt tokiga i det, och människor som aldrig rör på sig att komma ut i friska luften och gå pokénader. Om Niantic nu bara kunde se till att själva spelet också var bra och kul. Den som lever får se.

Sonic fyller 25 – firar med två nya spel

En av spelvärldens mest ikoniska karaktärer, Sonic the Hedgehog, fyllde nyligen 25 år. Nu har det meddelats att inte mindre än två nya spel med den blå igelkotten i huvudrollen är på gång. Det första kallas i nuläget Project Sonic och ska släppas nästa höst till NX, PC, PS4 och Xbox One. En cinematisk trailer har även släppts till spelet.

Det andra spelet har fått mycket större uppmärksamhet i spelkretsar, och har fått namnet Sonic Mania. Anledningen är att Mania är tänkt att bli ett sorts ”best of” av Sonic 1, 2, 3 och Sonic CD, med nya banor och förmågor. Sonic Mania släpps under våren 2017 till PC, PS4 och Xbox One.

Niklas tankar: Jag skriver ju sällan om att nya spel är på väg eller har fått trailers, men när det gäller Sonic Mania tänker jag att det är okej med ett undantag. Själv har jag aldrig varit ett fan av serien, men det sägs att många någon gång har gillat ett eller på sin höjd två av Sonic-spelen. Därför är det kul att se internet kollektivt gå apbajs över en trailer, med tanke på hur många gånger det blivit pannkaka av det hela. Men jag ska vara ärlig och medge att Sonic Mania ser ut att kunna bli riktigt trevligt.

http://www.eurogamer.net/articles/2016-07-23-sega-announces-two-new-sonic-games

HotS-spelare riskerar fängelse för dödshot

Heroes of the Storm har fått en rövhatt mindre.

Heroes of the Storm har fått en rövhatt mindre.

En 28-årig man från Kalifornien riskerar fem års fängelse efter att ha skickat dödshot till såväl Blizzard-anställda som till andra Heroes of the Storm-spelare. Mannen ska, i spelets chatt, skrivit rasistiska tillmälen och att någons beteende får honom att ”vilja skjuta sönder en lågstadieskola”. Han ska även ha hotat med att våldta och döda andra spelares barn, skriver Polygon.

Blizzard svarade med att stänga av chattfunktionen i spelet för mannen, som då skrev hotfulla meddelanden till utvecklaren på Facebook. Mannen greps i mitten av juli och riskerar nu fem år i fängelse och 250 000 dollar i böter för sina hot.

Niklas tankar: Blizzard verkar vara på offensiven vad gäller att motverka hat och hot bland sina spelare, något som verkligen är på tiden. I och med nästa World of Warcraft-expansion, Legion, kommer man att börja dra in chattfunktionen för folk som inte sköter sig, och Overwatch-spelare riskerar att bli bannade vid första tecken på fusk. Att en jätteaktör som Blizzard går i bräschen för att få bukt på hat, hot och fusk bådar gott för en framtid där det kanske kan gå att koppla upp sig utan att få en hink bajs kastad i ansiktet bara för att man har magen att antingen inte vara proffs eller inte vara en vit heteroman.