Det råder fortfarande kollektiv, global, E3-bakfylla och det kryllar inte direkt av intressanta nyheter från branschen. Men lita på att EA sagt något dumt, igen, åtminstone. Medan vi väntar på att spelbranschen ska vakna till liv igen kan vi läsa ett långt och bra reportage om Anita Sarkeesian hos Polygon – och glädjas åt att Summer Games Done Quick dragit igång!

EA kallar lootlådor för ”överraskningsmekaniker”

Representanter från EA och Epic frågades ut i det brittiska underhuset.

”Överraskningsmekaniker”. Det är vad EA kallar lootlådor internt. Det sa Kerry Hopkins, EA:s brittiska direktör för juridiska och politiska frågor, under en utfrågning i det brittiska parlamentets underhus i veckan.

Utfrågningen var ett led i den brittiska regeringens undersökning av frågor som spels beroendeframkallande och legaliteten i lootlådor. Utöver EA var även en representant för Epic Games med.

Det var när frågan om lootlådor kan leda till beroende som Kerry Hopkins invände med ”vi kallar dem inte lootlådor – vi kallar dem överraskningsmekaniker”, och jämförde dem sedan med Kinder Egg.

”Folk gillar överraskningar”, sa hon, och fortsatte: ”Vi tycker att sätten vi fört in dessa mekaniker på är helt etiska, och mycket roliga. De är inte hasardspel och vi håller inte med om att det finns bevis på att de leder till hasardspelande.”

EA har kritiserats hårt för sina lootlådor i Star Wars: Battlefront 2 och kortpaket i Fifa, och länder som Belgien, Kina och Japan med flera har infört regler för att begränsa mikrotransaktioner i spel.

Niklas tankar: EA fortsätter gå från klarhet till klarhet i sin inställning till lootlådor. Det verkar inte som att det faktum att hela nationer kommit fram till att deras mikrotransaktioner är ett problem, eftersom ”folk gillar överraskningar”. Jag är övertygad om att vi om ett par år kommer att se tillbaka på lootlådedebatten och förundras över hur vi lät storföretagen ta till så fula knep för att få spelare att spendera så mycket pengar som möjligt. Eller, jag hoppas verkligen det i alla fall…

Summer Games Done Quick är igång!

Årets upplaga av speedrunning-eventet Summer Games Done Quick drog igång under söndagskvällen. Sändningen började med Spyro, och pågår dygnet runt hela veckan tills den avslutas med Chrono Trigger på söndag morgon. Om du inte sett ett Games Done Quick-maraton så går det ut på att speedrunners klarar spel så fort de bara kan och samtidigt samlar in pengar till välgörande ändamål. Pengarna från sommarupplagan av eventet går till Läkare utan gränser, och förra gången landade slutsumman på 2,1 miljoner dollar.

Summer Games Done Quick ser du lättast på Twitch här – schemat och all annan information hittar du på Games Done Quicks sajt.

Lästips: Berättelsen om Anita Sarkeesian

Anita Sarkeesian i Tropes vs Women in Video Games. Bild: Feminist Frequency/Youtube

Den som följer Svampriket lär knappast ha missat vem Anita Sarkeesian är. Det är en person som vi ofta pratar om i positiva ordalag och som med sitt Feminist Frequency aldrig verkar tröttna på att kritiskt granska spelmediet ut ett genusperspektiv – trakasserier, hat och mordhot till trots. I veckan publicerade Polygon ett långt och läsvärt reportage om Sarkeesian som täcker det mesta, från hennes politiska uppvaknande och Kickstarter-kampanjen till bombhot och doxning.

Polygon: The Anita Sarkeesian story