Känner ni sommarlunket och nyhetstorkan? E3 är över och det känns som att hela världen har gått på semester. Men inte ska vi deppa för det! Bethesda klämmer ändå in en liten stämning angående Westworld-mobilspelet. Dessutom har en Sony-veteran uttalat sig om deras ovilja att tillåta crossplay med andra konsoler. Till sist avslutar vi med att sommarens bästa spelevent, Summer Games Done Quick är i full gång. 

Bethesda stämmer Warner Bros. efter Westworld-spel

Ganska likt.

Bethesda, företaget bakom bland annat Fallout- och Elder Scrolls-spelen, har stämt Warner Bros. över det nyligen släppta mobilspelet baserat på tv-serien Westworld, rapporterar TMZ. Bethesda menar att Behaviour Interactive, som hjälpt till att utveckla spelet stulit design, grafik och kod från Fallout Shelter, som de också varit med och utvecklat.

Anledningen till att Bethesda säger sig veta att kod kopierats är att Westworld-spelet till och med innehåller samma tidiga buggar som Fallout Shelter. Med stämningen vill Bethesda att Westworld tas ner, och att man får en del av intäkterna.

Niklas tankar: Här är ett hett tips till alla spelutvecklare, och alla som jobbar med att skapa något över huvud taget: Stjäl inte. Inte ens om det är grejer som du kanske själv använt till ett projekt. Det verkar ju onekligen som att Bethesda har på fötterna här, och vi får se hur långlivat Westworld blir. Kanske bäst att tanka ner spelet nu, vem vet om det kan vara för sent snart?

Ex-utvecklare på Sony: Crossplay-blockering handlar bara om pengar

Så ser det ut för den som försöker logga in på Switch med ett Epic-konto som använts på Playstation 4.

Pengar. Det är anledningen till att Sony är så aviga till att tillåta crossplay mellan Playstation 4 och andra konsoler. Åtminstone om man får tro John Smedley, före detta chef på Daybreak Game Company, som tidigare var Sony Online Entertainment.

Sonys ovilja att tillåta crossplay har varit på tapeten flertalet gånger, men fick åter nytt liv när Fortnite: Battle Royale släpptes till Switch och det visade sig att personer som använt sitt Epic-konto på Playstation 4 inte kunde använda det någon annanstans. Däremot går det bra att hoppa mellan Xbox One eller PC och Switch.

”När jag var på Sony, var den internt uttalade anledningen för det här pengar. De gillade inte att någon köpte något på en Xbox och att det användes på Playstation. Så enkelt är det. En dum anledning, men så är det”, skrev John Smedley på Twitter, och tillade sedan att problemet kommer att lösas om ”trycket hålls uppe” på Sony.

Som det ser ut nu kan Playstation 4-spelare alltså spela Fortnite med folk på PC, Mac, iOS och Android, men inte Switch och Xbox One. Xbox- och Switch-spelare kan däremot spela med alla utom Playstation 4-spelare.

Niklas tankar: Sonys ovilja att tillåta crossplay inte bara i Fortnite, utan många andra spel, börjar bli löjlig. Fansen har tröttnat på deras tjurskallighet, något som både Microsoft och Nintendo tagit fasta på. Av allt att döma finns alltså de tekniska möjligheterna för crossplay konsoler emellan redan på plats, och det är hög tid att Sony tar sig själva i kragen och sväljer sin stolthet. Visst, man må vara den marknadsledande konsoltillverkaren just nu, men man bör vara försiktig. Vips, så är all ens goodwill slut, och då är det inte så kul längre.

Summer Games Done Quick är igång!

Titta på livevideo från GamesDoneQuick på www.twitch.tv

Vi avslutar med ett viktigt meddelande till allmänheten – världens största och bästa speedrunning-event är i full gång! Summer Games Done Quick samlar i år in pengar till Läkare utan gränser och resten av veckan kommer superduktiga spelare spela spel jättejättesnabbt. Hela schemat över vilka spel som ska klaras av hittar du här. Själv ska jag absolut se till att inte missa Final Fantasy 6, Metal Gear, Getting Over It with Bennett Foddy och Cuphead.

Svampriket har redan donerat – har du?