Snön och mörkret verkar hålla stora delar av landet i ett järngrepp – vad bättre då än att börja räkna dagarna till The Game Awards? I denna veckas nyhetssvep ser vi över vilka spel som nominerats. Dessutom tycker vi lite synd om det kinesiska folket som inte kan spela World of Warcraft längre, och gläds åt att ”next-gen”-uppdateringen av The Witcher 3 snart är här.

Elden Ring och God of War i nomineringstäten på The Game Awards

The Game Awards

Den 8 december är det dags!

Om tre veckor, den 8 december är det återigen dags för spelvärldens stora gala, The Game Awards. Spel ska hyllas och prisas i ett gäng olika kategorier och i förra veckan presenterades de nominerade spelen och personerna. Allra flest nomineringar har Sony Santa Monicas mytologiska epos God of War Ragnarök kammat hem med hela tio stycken. Spelet kan ta hem priser för bland annat bästa regi, bästa berättande, bästa skådespeleri – och årets bästa spel.

Efter God of War följer två spel med sju nomineringar vardera, Elden Ring och Horizon Forbidden West. De tre spelen görs i bästa spel-kategorin sällskap av A Plague Tale: Requiem, Xenoblade Chronicles 3 och Stray. Det sistnämnda är det enda som är nominerat både till årets bästa spel och årets bästa indiespel. Indiekategorin delar det med Cult of the Lamb, Neon White, Sifu och Tunic.

The Game Awards sänds den 8 december och förutom prisutdelning – som avgörs med hjälp av juryns och folkets röster – kommer en uppsjö kända och okända kommande spel och annat att visas.

Alla nomineringar hittar du här.

Niklas tankar: Det är ju knappast förvånande att God of War går in med flest nomineringar här. Det är årets största popcornrulle till spel och kom nog alldeles precis lagom till att nomineringarna ska in. Det är knappast heller någon hemlighet att jag själv hejar på Elden Ring, kanske ett av de bästa spel som någonsin gjorts, oavsett hur bra välgjort God of War är. Det är för mig lite oklart vad Stray och A Plague Tale: Requiem gör på listan, men låt gå. Det är dock snudd på kriminellt att Vampire Survivors bara är nominerat till bästa indiedebut. Det borde vara med i minst alla kategorier man skulle kunna sortera in det i. Pinsamt!

World of Warcraft och Overwatch försvinner i Kina efter utgivarbråk

World of Warcraft: Dragonflight

Alldeles snart kommer nästa World of Warcraft-expansion, Dragonflight. Men den lär inte många hinna spela i Kina.

Blizzard-spel som World of Warcraft, Overwatch med flera kommer inom kort inte längre att vara spelbara i Kina. Det efter att ett 14 år långt samarbete mellan utgivarna Activision Blizzard och kinesiska Netease har gått i stöpet, skriver bland andra Polygon.

I ett uttalande skriver Activision Blizzard att spel som World of Warcraft, Starcraft, Overwatch och Diablo 3 blir otillgängliga i Kina från den 23 januari nästa år. Netease skriver i ett uttalande att meningsskiljaktigheter kring avgörande villkor som gjorde att avtalet inte förlängdes.

En Netease-chef, Simon Zhu, skriver i ett inlägg på sin Linkedin-profil att en person ligger bakom att avtalet inte förlängs.

”En dag, när det som har hänt bakom kulisserna kan berättas, kommer utvecklare och spelare få en helt ny förståelse för hur mycket skada en fåntratt kan åsamka”, skriver han i inlägget.

Niklas tankar: Även om det här inte påverkar oss här på våra breddgrader nämnvärt är det ändå uppseendeväckande att några av världens största onlinespel försvinner från en av världens största spelmarknader. Spel var ju väldigt länge inte helt kosher i det stora landet i öster, men sedan man öppnat för mer spel har det verkligen exploderat. Det måste vara ett stort ekonomiskt bakslag att tappa den marknaden. Stackars lilla Activision Blizzard får väl slicka såren med att Call of Duty Mobile verkar tälja guld där borta.

Efterlängtad The Witcher 3-uppdatering kommer i december

The Witcher 3

The Witcher 3-uppdateringen lär smaka fint i ögonen.

Den stora ”next-gen”-uppdateringen av The Witcher 3 har efter mycket väntan och spekulation fått ett släppdatum. Den 14 december släpps den, gratis för alla som äger spelet, och för med sig en rad förbättringar på Playstation 5, Xbox Series X och PC.

Uppdateringen, som från början skulle ha kommit i fjol, innebär raytracing och andra avancerade grafiska finesser. Den nya versionen av spelet kommer med all tidigare DLC och ska även få nytt material inspirerat av Netflix-serien med Henry Cavill i rollen som Geralt.

Utvecklarna CD Projekt Red berättade för ett tag sedan att man planerar för inte mindre än en helt ny The Witcher-trilogi, en remake av det första spelet, samt en multiplayer-spinoff.

Niklas tankar: Jag kommer att behöva spela The Witcher 3 igen, va? Fan…