Det är stiltje bland spelsläppen just nu, och så även bland spelnyheterna. Men vi har just kunna ägna en hel vecka åt speedruns i Summer Games Done Quick. Där slog man rekord – igen. Dessutom har vi fått veta lite, med betoning på lite, mer om onlinelösningen för Nintendo Switch. Sist men inte minst har vi fått se den kanske mest efterlängtade Overwatch-karaktären – Doomfist.

Summer Games Done Quick slår rekord

1,7 miljoner dollar. Så mycket samlade årets upplaga av speedrunningmaratonet Summer Games Done Quick ihop till förmån för Läkare utan gränser. Det är rekord för sommarversionen av eventet, skriver Polygon. Över 30 000 personer donerade under den veckolånga streamen som hölls för sjunde gången förra veckan.

Nästa gång Games Done Quick-event blir Awesome Games Done Quick i vinter som senast samlade ihop 2,2 miljoner dollar till förmån för cancerforskning.

Niklas tankar: En stor eloge till alla speedrunners, de som anordnar eventet och till alla som donerar, som vanligt. Själv har jag inte hunnit se hälften av det jag velat under veckan, även om jag tycker att man har sett mycket av det som visas vid det här laget. En personlig höjdpunkt var dock Nier: Automata, ett av årets hittills absolut bästa spel.

Onlineappen till Switch släpps i juli

Den beryktade mobilappen med onlinefunktioner för Nintendo Switch släpps den 21 juli, i samband med släppet av Splatoon 2. Det stod klart under en Splatoon 2 Direct-sändning som Nintendo höll i veckan som gick. Man visade som hastigast en onlinelobby och appen kommer att ha en särskild del för Splatoon 2, Splatnet 2, som låter spelare hålla koll på statistik, skicka laginbjudningar, använda röstchatt och köpa in game-prylar.

Appen släpps i en gratis testversion nu i juli, för att nästa år bli en betaltjänst.

Niklas tankar: Det har länge varit oklart hur onlinelösningen för Switch är tänkt att funka. Det är fortfarande oklart, men nu har vi i alla fall fått se en liten glimt av den. Hur krångligt och omständligt det kommer att bli att göra alla onlinegrejer i en separat app i mobilen återstår att se, men det känns skönt att den äntligen är på g i alla fall.

Doomfist är nästa karaktär i Overwatch

Doomfist är här! Eller, snart åtminstone. Den sedan starten beryktade Overwatch-karaktären presenterades i veckan och finns tillgänglig på Public Test Region i PC-versionen av spelet. Akande Ogundimu är den tredje personer i Overwatchs universum att inneha namnet Doomfist och är lierad med Talon, Overwatch-organisationens största fiende. Mer om Doomfists bakgrund går att se i videon nedan.

Doomfist är en snabb offensiv karaktär som attackerar på avstånd med sin handkanon och använder Rocket Punch på nära håll. Han har även en sköldförmåga och hans ultimate, Meteor Strike, kan ta ut flera motståndare på en och samma gång.

Niklas tankar: Även om jag inte har spelat på väldigt många månader tycker jag fortfarande om att följa vad som händer i Overwatchs lore, och blir lika sugen på att plocka upp spelet igen för varje ny karaktär som introduceras. Doomfist ser ut att kunna bli riktigt kul att spela, och breddar spelets representation vad gäller härkomst och etnicitet ytterligare som den första(?) människan från subsahariska Afrika. Keep it up, Blizzard, det här är riktigt kul!