Sedan 1982 har det varit riktigt krångligt att tillhandaha flipper- och arkadspel i Sverige. Det vill rörelsen Initiativet slopa automatspelslagen ändra på. I USA organiserar sig röstskådisar för bättre villkor. På mässan EGX i Storbritannien säger Sony att det troligen inte blir någon uppföljare till Playstation Vita. Här är veckans nyhetssvep.

Gräsrotsrörelse protesterar mot automatspelslagen

Sedan 1982 är det belagt med avgift att ställa upp flipper-, arkad-, och dataspel, och det kräver tillstånd av Lotteriinspektionen. Rörelsen Initiativet slopa automatspelslagen, ISA, vill att lagen om anordnande av visst automatspel, som den heter, ska upphävas. Man menar att lagen ”hindrar människor från att komma i kontakt med tv-spel, flipper-, arkad- samt datorspel”, och vill väcka politisk opinion med bland annat en namninsamling.

Niklas tankar: Den så kallade automatspelslagen uppkom 1982, och känns väldigt mycket som ett barn av sin tid. Arkad- och dataspel var nytt, främmande, och kanske lite läskigt. Att det skulle fördärva ungdomen var ett faktum, och därför måste man reglera skiten ur dem. Det är ledningsgruppen bakom Retrospelsmässan som ligger bakom rörelsen ISA, och jag skulle vilja påstå att de vet vad de snackar om. Alla initiativ som underlättar att göra spel i alla dess former tillgängliga för allmänheten är enligt mig positiva. Lycka till, ISA!

Röstskådespelare hotar med strejk

Jennifer Hale.

Jennifer Hale.

Amerikanska röstskådespelare som är anslutna till fackförbundet SAG-AFTRA kan vara på väg ut i strejk. Det är en långdragen diskussion om bonusar och arbetsvillkor mellan spelutgivare och facket som nu gått så långt att medlemmarna röstar om man ska gå ut i strejk, skriver bland andra Gameinformer. Röstskådespelarnas krav innefattar bland annat bonusar för insatser i spel som säljs i fler än två miljoner exemplar, att stundkoordinatorer ska vara närvarande när skådespelarna gör motion capture-jobb, samt en bättre insyn i projekten de arbetar på. Profilerade röstskådespelare i spelbranschen som Nolan North, Troy Baker och Jennifer Hale är alla medlemmar i fackförbundet SAG-AFTRA.

Niklas tankar: USA och fackföreningar är en rörig historia. I Sverige är det nästan självklart att vara fackligt ansluten, medan det i USA ofta kan ses ner på. Därför är det inte så konstigt att många, både i och utanför branschen, reagerat starkt på röstskådisarnas hot om strejk och krav på bättre villkor. ”De sitter ju bara på en stol och pratar”, är ett vanligt argument till varför de inte anses vara värda schysstare villkor. ”Det är precis lika dåliga villkor i resten av branschen också” är ett annat. Men varför skulle alla dras ner till samma nivå, när en facklig kamp istället skulle kunna göra ringar på vattnet som sprider sig till övriga yrkesroller i branschen? Huruvida en strejk är nödvändig i det här fallet har jag svårt att uttala mig om, men har det gått så långt att det hotas med strejk är det oftast något som inte står riktigt rätt till.

”Dåligt klimat” för eventuell Vita-uppföljare

Shuhei Yoshida, till höger, pratar om Vita-planer.

Shuhei Yoshida, till höger, pratar om Vita-planer.

Chefen för Sony Computer Entertainment Worldwide Studios, Shuhei Yoshida, frågades ut om företagets planer för framtiden under ett utvecklarsamtal på mässan EGX i Storbritannien. ”Det är en svår fråga”, svarade han när han frågades ut om huruvida det blir någon uppföljare till Playstation Vita, skriver Eurogamer. Han menade att det är så enkelt att spela på mobilen idag att marknaden för bärbart spelande ser helt annorlunda ut än när Vita släpptes. ”Jag hoppas, precis som många av er, att trenden med bärbart spelande fortsätter, men på grund av den stora dominansen av mobilspel är klimatet dåligt”, sa Yoshida om Vita-planerna.

Niklas tankar: Precis som Yoshida säger är det svårt att se att vare sig Vita eller 3DS skulle få en regelrätt uppföljare så som klimatet för bärbara spel ser ut idag. Mobilspelens popularitet vet knappast någon hejd, och det lär inte ändra sig i första taget, snarare tvärt om. Om jag ska sia får vi nog nöja oss med stationära konsoler, speldatorer och mobiler/plattor i framtiden. Om inte Nintendo gör någon sorts kombo med sin kommande NX, som är en av de mest populära teorierna kring den framtida konsolen.