Retroresan

Retroresan återförenas på Spelhjälpen!

Räkna aldrig ut en gammal veteran! Retroresan reser sig som en Fenix-fågel och… Nä, som ni säkert förstår så är detta inget vanligt avsnitt. Vi har istället satt oss ner och snackat ihop oss en stund, för att informera er om att Retroresan kommer återförenas för ett avsnitt under eventet Spelhjälpen den 10:e oktober. Under detta livestream-event kommer Anders och Samson ha ett segment på några timmar där de enligt gammal vana försöker klura ut vad de tycker om spelet i fråga, och slutgiltigen lämnar det mytomspunna pizzabetyget.

Hämta här

Se också till att besöka Spelhjälpens sida. Ni kan donera redan nu!

Vilket spel ska de spela, undrar ni då? Det tänkte vi låta er bestämma. Här nedan finns tre alternativ att rösta på.  I avsnittet kan ni också höra att det finns fler sätt att rösta, om ni vill det.

Vilket spel ska Anders och Samson spela på Spelhjälpen?

 • Super Mario Sunshine (Gamecube) (70%, 140 röster)
 • Ratchet and Clank (Playstation 2) (15%, 30 röster)
 • Halo: Combat Evolved (Xbox) (15%, 29 röster)

Röster: 199

Loading ... Loading ...

Kommentarer

 1. Lucas skriver:

  Omfg och allt annat!

 2. Daniel Hagström skriver:

  Super Mario Sunshine är i min mening det bästa Mariospelet. Jag brukar hävda att ett bra sätt att mäta Mariospel är genom att titta på mängden vattenspruta. Om en gör så blir det helt tydligt att Super Mario Sunshine är det bästa spelet i serien. Det enda som idag sänker betyget på detta spelet är att styrningen är inverterad i y-led, vilket för mig gör spelet nästan ospelbart första timmen.

 3. Rickysix skriver:

  Först och främst; Åh, vad härligt att världens bästa spelpod och världens bästa Anders och Samson återförenar sig!

  Å andra sidan; Åh vad svårt att välja! Skulle vilja höra alla tre. Men Mario känns helt enkelt mest Retroresan. Så den får det bli!

 4. Henrik Häägg skriver:

  Fasen va roligt! Ska bli kul att lyssna på “the duo” igen:) Valde såklart Super Mario Sunshine, då jag verkligen avskyr det spelet! Styrningen och kameran är under all kritik. Ska bli kul och höra eran åsikt!

 5. Tufa påjken skriver:

  Åh, vad kul! Jag är en av de som började lyssna i efterhand (närmare bestämt 2013). Nu är jag inne på min tredje genomlyssning (jag är medveten om att det finns andra podcasts), så när jag, sedvanligt, skulle dra igång ett avsnitt på väg till skolan och såg att det fanns ett nytt avsnitt blev förvåningen total. Känslan jag får av retroresan är snarlik den känsla som infann sig när jag liten och lyssnade på när min storebror snackade spel med sina kompisar och jag satt tyst i bakgrunden och njöt av hur de diskuterade med en sån passion och inlevelse. Jag spelar inte så mycket själv idag, faktum är att den enda relation till spel jag har idag är genom retroresan. I digress…
  Det jag vill säga är: Tack.

 6. BooliBoo skriver:

  3 väldigt bra spel men jag väljer mellan Sunshine och Ratchet and Clank…. suplies!!

  Kommer ni inte ge ut den här comebacken i pod form så man kan ta med den på jobbet? Om inte så gör om och gör rätt och ge ut den i pod form 🙂

  Det blev Sunshine….

 7. Dundertarm skriver:

  Halloj.
  Imorse i bilen så fick jag veckans överraskning. Podappen började spela upp ett nytt avsnitt av retroresan. Trodde givetvis att det var nåt gammalt avsnitt som legat kvar i spellistan, men ICKE! Det var ett sprillans nytt avsnitt men utan spelet men med underbara Anders och Samson som pratade om projektet Spelhjälpen som ska gå av stapeln den 10 oktober klockan 10. Jag fick välbehagsrysningar som höll i sig flera timmar.
  Eftersom jag är en duktig soldat så röstade jag på vad jag tycker ni ska spela. Blev givetvis Mario. Ska bli kul att se hur ni tacklar det.
  Ha en underbar dag.
  Dundertarm.

 8. Lovelime skriver:

  Jäklar vad pepp jag blev nu!, väldigt bittert att jag jobbar helgskift den helgen och troligtvis inte kan följa det live. Men jag räknar väl kallt med att ni även spelar in det och släpper det som ett vanligt avsnitt?. Eller att streamen finns tillgängligt i arkiverad form några dagar efter sänding.

  Min röst gick även på Sunshine, mestadels för att det är ett spel som jag aldrig riktigt kände någon kärlek till när det släpptes, eller idag. Halo gillar jag, och Ratchet and Clank har jag ingen relation till.

  Men nu ska jag lyssna på vad Samson och Anders har att informera mig om!.

 9. kbsteamroller skriver:

  jag får gåshud av intromusiken!

  jag kan inte beskriva hur glad i hjärtat jag blir av att lyssna på er igen!

  kramkalas på er!

 10. Lance McCloud skriver:

  Bam pah pam!:D

  Alltid kul med spelrelaterade event för välgörenhet så detta kommer jag lätt att följa. Och extra kul med mer retroresa såklart!

 11. Kolsvart skriver:

  Jäkligt trevligt initiativ. Insåg hur mycket man har saknat er när ni dök upp i svamppod, blev väldigt glad över att höra er tillsammans igen!

  Röstade på Mario även om Halo ligger mig extremt nära till hjärtat men sunshine är så jäkla mysigt så det fick bli det som min röst landade på

 12. Olov L skriver:

  Anders och Samson: “Detta är inget riktigt avsnitt, utan bara ett kort meddelande.” *lägger upp en timme ljudfil*

  Skönt att höra att ni fortfarande är i form. Bra tajming också, då ni återkom ungefär en vecka sedan jag lyssnat klart på de gamla avsnitten

 13. Richard skriver:

  Bästa podden jag lyssnat på i år 🙂
  Eran pod var den första jag lyssnade på och jag fastnade väldigt fort.

  Då inte röstknappen verkade funka på min iPhone
  Så röstar jag på Halo.
  Igentligen skulle jag rösta på mario, men det är så förbaskat seg start på det.
  Halo är pang pang på en gång. Passar bättre in på live event.

 14. T4 Was Here skriver:

  WAHHAHA! Knew you’d be back for more one day!

  Hoppas att jag är ledig då så jag kan lyssna live.
  (och spela det nya transformers spelet~)

  Also jag röstar på Halo för ni har redan spelat så mycket Nintendo och Sony, så även om detta är en one-off så har in spelat på dom tre(nuvarande) stora.

  Men det blir nog Sunshine.

  Kul spel, gillar hur F.L.U.D.D är gjord av Professor E. Gadd, viket länkar Luigi’s Mansion till resen av Mario canon och ger en ny dimension till plattformandet.
  Also rida Yoshi i 3d och spy på allt är barnsligt roligt även om han inte tål vatten.
  All slemmig färg ser sjukt snyggt ut förfarande.
  Men FUCK LAVA BÅTEN! SVÅR STYRDA JÄVLA TRÄ BIT!

 15. Mrstaf (Sacke) skriver:

  Så dunder fett det kommer att bli med en retroresan återförening! TAGGAD

 16. Mrstaf (Sacke) skriver:

  Bra spel alternativ att välja mellan också.

 17. Niklas sirestam skriver:

  Jag röstar på mario. Kommer inte ihåg så mycket från det spelet minns bara att jag blev förbannad på det

 18. Erik Ekengren skriver:

  Ramlade nästan av stolen när jag såg att ett nytt avsnitt från Retroresan fanns att ladda ned i min podcastspelare! Efter att ha upptäckt Retroresan efter det sista avsnittet var sänt så trodde jag det var kört att hoppas på ett nytt avsnitt. Fantastiskt kul och jag hoppas ni håller i för ni håller riktigt hög klass och förgyller min vardag!

 19. Kräftstryparn skriver:

  Kul att lyssna, och kommer definitivt kolla in initiativet! 🙂 Ingen av er kommer således kunna delta på Retrospelsfestivalen samma datum?

 20. Olov L skriver:

  Jag är en eftersläntrare till armén som relativt nyligen lyssnat genom alla avsnitt för första gången. Medan jag har dem i färskt minne vill jag göra en lista över de 10 bästa Retroresan-avsnitten, som en hyllning till Samson och Anders och även för att peppa alla inför poddens kommande återuppståndelse! Framför allt är jag intresserad av att veta vilka avsnitt ni andra håller högst, så förhoppningsvis kan detta inspirera någon till att göra en egen lista. Vi börjar från fel håll, då det är det enda rätta:

  10. Välkommen till Bollnäs

  Var det här alla till slut förstod att Retroresan var något magiskt? Jag tror det. Mysmätarnas nålar försvinner alltid när Anders och Samson är i samma rum, men det är något lite extra speciellt med första gången. Eh, ja…

  9. En dålig ursäkt för ett bra spel (Rocket Knight Adventures)

  Jag får erkänna att den höga placeringen kan bero på att avsnittet handlar om ett av mina absoluta favoritspel genom tiderna. Men dels är det ju så det ska vara i en riktigt bra podcast, som kan ta upp ämnen som är för smala för stormedia, dels är Anders och Samson alltid i högform när de får prata 16-bitars plattformsspel.

  8. Special – Metroid

  Ett av de bättre specialavsnitten, både på grund av det stora engagemanget i spelserien, men även för att värdarna lyckades kombinera en utförlig genomgång av spelen med ett visst mått av fokus.

  7. I’m too old for this shit (Policenauts)

  Det kanske tydligaste exemplet på att de tidiga avsnitten inte alls var så dåliga som Anders och Samson ibland vill få oss att tro. En av Retroresans mest utmärkande egenskaper som podcast är ju att den höll så hög kvalitet redan från första avsnittet (även om formen hittades först iom Symphony of the Night-avsnittet). Hur som helst minns jag detta avsnitt som ett där det bjöds på ovanligt många associationer och insikter kring själva spelet, inte minst dess handling, budskap och berättande. Jag hoppas på fler berättelsefokuserade spel och dito avsnitt i nästa säsong!

  6. Special – Anders 100 favoritspel

  Jag älskar listor! Även om det förstås är vettigare att sprida ut det goda på flera avsnitt som i fallet med Samsons lista (och även den gemensamma) så finns det något särskilt med att sätta i sig hela godispåsen direkt! Jag hoppas på fler listor i framtiden, kanske som ett fast inslag som ersätter sagostunden? Annars får jag trösta mig med Anders nya podd, Topp 5 podcast.

  5. Krajm Siin Invästigäjchön (Broken Sword)

  Kanske det avsnitt där duon lyckades allra bäst med att förmedla charmen hos det avhandlade spelet. Jag hade iaf aldrig hört talas om det innan jag lyssnade, men avsnittet fick mig att både köpa och spela Broken Sword. Vågar vi hoppas på ett avsnitt om 2:an?

  4. Ge honom på tafsen och upphäva förbannelsen (Wonder Boy in Monster World)

  Även detta avsnitt handlar om ett av mina favoritspel, men det är inte den främsta anledningen till den höga placeringen. Snarare är det lätt att reta sig på att gänget, enligt min mening, underskattar denna pärla till spelklassiker! Däremot är det en fröjd att lyssna på dynamiken som uppstår när speltorskarna gästar Retroresan!

  3. Se upp för krukhönor! (Aladdinspecialen)

  Anders och Samson var verkligen i högform i detta avsnitt, med både intressanta synpunkter på spelen, relevanta jämförelser mellan dem och en massa nostalgi och kärlek till filmen som de bygger på. En ren fröjd!

  2. Professorn på väggen (Två spel med X-Men)

  Oh my God, vilket bra avsnitt! Hur många priser vann Retroresan för detta avsnitt? Hur många är förvånade över att Samson gått vidare med att jobba professionellt med radio eller över att Anders blivit en svensk poddlegend? Svaret på den första frågan: Alla (annars är det skandal)! Svaret på den andra frågan: Ingen! Och Malin, sen… Vilken fullträff till gäst! Jag är mållös!

  1. Special – Ninja!

  Det specialavsnitt där precis allt föll på rätt plats. Välgjorda analyser av fyra väldigt olika spel, intressanta resonemang kring temat, en gadämn ninjaskala och mängder av nördkärlek även i sidospåren! Finns det till exempel någon som inte blev sugen på att titta på Silver Fang under avsnittet? Den perfekta avvägningen mellan extramaterial och fokus gör detta till en mall för hur specialavsnitt ska se ut!

  ***

  Bubblare:

  Eftersom det nog är många som skulle sätta andra avsnitt i topp (jag vill veta vilka!) har jag skrivit ner vilka avsnitt som fanns i mitt första urval, med en kort förklaring till varför de inte kom med.

  Kungen av Pop (Michael Jackson’s Moonwalker) – Ett mycket ambitiöst och välgjort avsnitt, men det faller lite på att det finns så lite intressant att säga om själva spelet. Personligen är jag inte särskilt intresserad av gamle Wacko heller, trots att han nog var min favoritartist i förskole- och lågstadieåldern. Jag anar dock att många skulle sätta detta avsnitt bland de tio bästa.

  Nere sedan dag ett (Parappa the Rapper) – Det genomarbetade valet av pausmusik fick detta avsnitt att sticka ut lite, men det räckte inte till en plats på listan.

  Sex stjärnor till Glenn Hysén (Nintendo World Cup) – Nästan ett fotbollsspecialavsnitt. Men vi lyssnare är nördar och gillar inte sport. 🙂 Dessutom var nog sidospåren roligare än pratet om själva spelet.

  Dammsuga med kajal (Fightingspecial) – Ett bra avsnitt, men den riktiga passionen infann sig inte, tyckte jag. Mer intressant än kul.

  Pardon? (Tintin i Tibet) – Förvisso är det kul när Anders är arg, men inte lika kul som när Anders är glad. Vi gillar Anders och vill att han ska vara glad! Leve Anders!

  Den episka finalen – Finalen var sannerligen episk, men jag saknade trots detta ett spel att samla avsnittet kring. Dock episkt, som sagt.

  Mowgli din gamla räv (Djungelboken) – Ännu ett exempel på att de tidiga avsnitten höll hög kvalitet. Dessutom var det väl här som den östgötska spelutvecklaren med catchphrasen “han pratar med djur” dök upp för första gången? Dock räckte det inte till topp 10.

  Special – I will always love you, in Malmoe – Skulle detta ha bytt plats med Välkommen till Bollnäs? Kanske. Var Samsons sång en för- eller nackdel? Ingen vet. Men nog vill vi alla ha fler avsnitt där värdarna träffas och Samson tar ton? Javisst!

  Special – Blå bombaren – Gissningsvis är detta det avsnitt som de flesta är förvånade över att det inte var med på topp 10. Jag tyckte dock att det ambitiösa anslaget gjorde att det blev lite väl långt och att Anders och Samson tappade fart mot slutet. Det är förstås ändå ett fantastiskt avsnitt, men inte lika bra som minst tio andra.

  En osund romans (Heroes of Might and Magic III) – Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men några av sidospåren blev för långa och tråkiga. Det är ändå ett superbra avsnitt och hur skulle det kunna vara annat med Tove Bengtsson på plats?

  Special – Fullt av fusk – Återigen ett avsnitt som är mer intressant än kul. Och utan både Anders och Samson på plats blir det inte samma magi, trots att jag verkligen uppskattar Ludde Lundblad som poddare.

  Slutligen finns det några bubblare där själva spelen diskuterades på ett intressant sätt, men där andra avsnitt helt enkelt var bättre ändå.

  Väldigt vackert nästan (Streets of Rage 2)
  Gammal är äldst (Syndicate)
  Vafan, har du haft feber? (Conker’s Bad Fur Day)
  Tårar i regn (Blade Runner)
  En anka ska vanka (Quackshot)
  Fantasin är ditt värsta spöke (Silent Hill)
  Vattnet är rättvist (Wave Race 64)

  Jag hoppas att någon fler lyssnare vill haka på listandet. Det kan ju vara topp 5 eller 3 om någon tycker att 10 är för mycket.

  Kramkalas till alla och känn peppen inför säsong 4!

  • Ruben skriver:

   Halloj. Ska göra ett försök.

   5.Tårar i regn (Blade Runner)
   P.g.a. Blade Runner.

   4.Han har onda ögon, nu måste vi besegra honom! (The Legend of Zelda: Ocarina of Time)
   Mycket intressant att höra åsikter som inte alls liknar ens egna.

   3.Gammal är äldst (Syndicate)
   Åldersskämt blir aldrig gammalt.

   2.Det grå fåret (The Legend of Zelda 2)
   Ett värdigt avslut innan avslutet.

   1.Den episka finalen
   För att det aldrig ville ta slut. För att det tog slut.

   Bubblare/personlig ankytning
   -Att befrukta en Yoshi (Super Mario World 2: Yoshi’s Island)
   Det första avsnittet som jag lyssnade på. “Vafa… pizza? Som betyg på spel?”

   -Mer spets med Spaz (Jazz Jackrabbit 1&2)
   De hittade fel hos min barndomsälskling JJ2!

   -Fantasin är ditt värsta spöke (Silent Hill)
   Jag står i ett studentkorridorskök och bara ler förälskat.

   -Alltså fyfan vilken jävla bra musik! (Journey to Silius)
   Med rätt musik i lurarna så räds reklamutdelaren inga högljudda hundskall som ekar i trappuppgångarna.

   -Hirujööö! (Strider)
   För att det är kul när ilska kombineras med kreativitet. Hej fiskgratängpizza!

   -Pardon? (Tintin i Tibet)
   Har spelat Tintin i ung ålder. Det var svårt. Anders ilska var själarenande.

  • Trazh [ træʃ ] skriver:

   Håller på med en återresa av Retroresan. Återkommer med lista när jag är klar.

 21. Trazh [ træʃ ] skriver:

  PS. 32 shines just nu. YAY!

 22. Olov L skriver:

  Min kommentar med en topplista uppgraderades till en gästkrönika, så om någon annan har en egen topplista (hoppas!) får ni gärna skriva in den här —> https://www.svampriket.se/2015/11/top10-retroresan/

Skriv en kommentar