Nu har det hänt igen! Rykten och lösa uppgifter om kommande konsoler! Alltid skoj att spekulera, ju. Ett rykte som faktiskt bekräftats är det om att Bioware totalrenoverar floppen Anthem. Det blir även svenskt i form av nyheten att Need for Speed-serien flyttar från Ghost Games i Göteborg och att ett gäng jobb där hänger löst.

Bioware bekräftar ”Anthem 2.0”

”2.0” på gång!

När Biowares onlinespel Anthem släpptes för ungefär ett år sedan fick det allt annat än lysande kritik. Spelet blev så illa omtyckt att det i vintras började ryktas om en totalrenovering av det. Detta ”Anthem 2.0” eller ”Anthem Next” har nu bekräftats av Bioware själva. I ett blogginlägg skriver Bioware-chefen Casey Hudson att man lyssnat på önskemålen om bättre loot-system, karaktärsutveckling och mer att göra i end game.

”Vi inser att det fortfarande finns mer grundläggande arbete att göra för att få ut den fulla potentialen av upplevelsen, och det kommer att behöva en större förändring än en uppdatering eller en expansion”, skriver Hudson i inlägget.

Bioware lägger därför de flesta större uppdateringarna på is för att låta teamet fokusera på vad Hudson skriver att de borde ha gjort från början – att testa, iterera och sätta spelmekanik först.

Det finns i nuläget inget datum för när renoveringen av Anthem kan vara klar.

Niklas tankar: Anthem, Anthem, Anthem. Vad ska jag göra med dig? Det finns ju ett bra spel långt där inne någonstans i dig. För hur mycket jag än har klagat på all skit i detta spel så vill jag verkligen gilla det. Om Destiny, Warframe och Final Fantasy 14 kunde göra helomvändningar och bli riktigt bra finns det inget som säger att inte Anthem skulle kunna det. En del av mig hade nog gärna sett Bioware släppa det och gå vidare till något annat, men sen tänker jag på alla som jobbat med det och de spelare som är helt investerade i det. Det ska bli spännande att se vad att totalrenoverat Anthem kan bli – men gud nåde dem om de försöker ta betalt för det en gång till.

Need for Speed flyttar från Ghost Games – 30 jobb hänger löst i Göteborg

Need for Speed Heat

Om ett spel släpps och ingen pratar om det – har det verkligen släppts då?

EA-studion Ghost Games i Göteborg har gjort de fyra senaste spelen i Need for Speed-serien. Men nu är det slut med det. Utvecklingen av racingspelen flyttas nämligen tillbaka till brittiska Criterion, skriver Gamesindustry.biz. Ghost Games ska således återigen heta EA Gothenburg och jobba med utvecklingsunderstöd för olika EA-titlar. EA säger att de försöker hitta plats på Criterion och andra EA-studior åt den kreativa delen av Ghost Games. Men utöver det finns även 30 tjänster vars framtid nu är osäker.

Ghost Games har varit huvudutvecklare för Need for Speed: Rivals, rebooten från 2015,  Need for Speed: Payback och förra årets Need for Speed: Heat. Men enligt Gamesindustry.biz har man haft svårt att hitta rätt folk till studion i Göteborg.

Niklas tankar: Visste ni att det släpptes ett Need for Speed i höstas? Det var nog knappt någon som gjorde, för EA glömde visst att marknadsföra det. Det ska dessutom vara ganska så bra. Det är märkligt hur EA behandlar Need for Speed-serien. Man skulle kunna tro att de inte bryr sig om den alls? Jag hopppas att alla inblandade landar på fötterna och de personer vars tjänster hänger löst hittar något bra ställe att jobba på. Om inte annat kanske det dyker upp något i Bergsalas och Thunderfuls stora Göteborgs-baserade koncern?

Uppgifter: Sony kämpar med att få ner priset på Playstation 5

Playstation 5

Materialkostnaderna för Playstation 5 ser ut att bli högre än Sony väntat sig. Därför kämpar man nu med att få ner priset som konsumenten kommer att behöva betala för konsolen, enligt uppgifter till Bloomberg. En konsol ska i nuläget kosta 450 dollar att tillverka, att jämföra med Playstation 4, som tros ha kostat 381 dollar att tillverka när den släpptes. Den såldes sedan till konsumenter i USA för 399 dollar.

Enligt Bloombergs källor kan detta innebära att Sony väntar på att Microsoft meddelar vad deras nya Xbox kommer att kosta, innan de själva bestämmer sig för sitt pris.

Det är oklart vad detta innebär för priset på konsolen i butiker vare sig i USA eller här i Sverige, men det är inte ovanligt att spelkonsoler till en början säljs med väldigt liten vinst, eller med förlust.

Niklas tankar: jag skulle inte bli förvånad om Playstation 5 landar på 499 dollar i amerikanska butiker, och att det i Sverige blir – minst – 5 500 kronor. 600 dollar och över 6 000 kronor har man försökt en gång, med Playstation 3, och det var ett ödestigert misstag. Men det verkar ju inte bättre än att delarna i de kommande konsolerna är dyra, vilket också innebär att maskinerna blir det. Den som lever får se, helt enkelt, men det kan vara bra att börja spara.