Krönika

Tre ointressanta presskonferenser

Årets upplaga av E3 har spottat ut de tre stora presskonferenserna, och jag antar att det är dags för lite tankar och åsikter kring dem. Eftersom Brunlöf redan avhandlat Sonys presskonferens tänker jag inte säga så mycket om den. Men The Last of Us var nog det enda intressanta spelet för mig där. Vilket är ett intressant spel mer än Microsoft visade mig. Faktiskt så blev jag till och med illa till mods när jag såg ett av spelen på Microsofts visning. Splinter Cell kändes så där motbjudande ”Hu’merica! FUCK YEAH!” I demot fick man höra att terroristernas krav var att USA skulle avlägsna sina trupper från landet. Ett rimligt krav med tanke på att USA:s befolkning inte vill stanna kvar och Afghanistans civilbefolkning är trötta på att bli ihjälbombade av drönare. Men nog om det.

Jag visste att jag inte skulle få ut mycket av att se Microsoft och Sony. Det får jag aldrig. Så att jag inte är ett dugg tänd på Halo 4, Splinter Cell, God of War eller Beyond är föga förvånande. I stället hade jag som vanligt siktet inställt på Nintendo. Och det öppnade riktigt starkt med Pikmin 3. Äntligen! Det känns på något vis som att Miyamoto har en speciell plats i hjärtat för Pikmin. Visst tror jag han älskar Mario, Donkey Kong och Zelda, men det är något med hur han pratar om Pikmin som får mig att tro att han älskar de små varelserna lite extra. Men efter Pikmin 3 fanns det inte mycket kvar att hämta från Nintendos presskonferens. Visst, det skulle hållas en extra presentation online, men jag har svårt att hur stora saker avslöjas där.

Varför ingen prislapp? Att man fortfarande håller på den informationen säger mig att hårdvaran fortfarande inte är bestämd.
Visst var Scribblenauts: Unlimited och ZombiU ett par intressanta titlar. Men inget i stil med vad jag förväntade mig. Jag kräver självklart inte Zelda HD, eller ens ett MarioU-niverse (fattar ni?). Men när hälften av spelen man visade upp kommer vara ett år gamla när konsolen släpps känns inte ett dugg spännande. Var är Super Smash Brothers som vi vet man arbetar på? Var är ett nytt Zelda-spel till 3DS? Ett som verkligen lever upp till Windwakers estetik. Eller åtminstone Majora’s Mask 3D om inte annat? Och var är Retro Studios nästa projekt? Varför inget releasedatum? Varför ingen prislapp? Att man fortfarande håller på den informationen säger mig att hårdvaran fortfarande inte är bestämd. De har sommaren på sig att fundera över det, sen måste de bestämma sig om de ska hinna tillverka tillräckligt många till jul.

Nej, alla tre presskonferenser tappade bollen i år, måste jag säga. E3 handlar om stora utannonseringar och premiärer. Inte om att tjata vidare om spel vi redan vet ska komma. Då hade alla casualspel riktade till investerare och aktieägare varit lättare att tolerera. För att inte nämna alla tjänster som ingen utanför Nordamerika kan få. Ingen fångade mitt intresse. Som vanligt är det giffarna som är det bästa med E3. Bättre lycka nästa år.

Jag anar dock att de flesta håller Sony som “segrare” av de tre. Har jag rätt?

Kommentarer

 1. Christoffer skriver:

  Skulle tro om sparar till TGS för att släppa all info faktiskt.

 2. Marcus Olsson skriver:

  Det är ju i slutet av en “generation” nu, så det fanns inte så mycket mer att hoppas på, tyvärr. Därför höll jag på att sätta hjärtat i halsgropen när Ubisoft började visa Watch_Dogs – tills man märkte ganska tydligt att det är ämnat för nästa generation…

  Ja, jag är nog mest nöjd med Sonys presskonferens (av de Big Three i alla fall), som jag brukar vara – då de brukar ha minst “håll kudden framför ansiktet i skam moments”. Lite besviken på att inget Versus XIII eller The Last Guardian visades upp – det ser nästan ut som om de kommer missa den här generationen snart – TGS är förmodligen sista tillfället för dem.

 3. ReDead skriver:

  Tror Nintendo väntar med att sätta pris efter de sett reaktionerna från E3. Så gjorde de med 3DS om jag minns rätt.

 4. Christoffer skriver:

  Watch dogs är ett mycket troligt PS3 spel ser inget som är next gen med det spelet.

 5. Peter skriver:

  Jag tycker det var gött att de äntligen visade upp Pikmin 3, men jag tyckte inte att det såg så snyggt ut som jag hade trott att det skulle vara.

  Jag tycker det känns som att spelet till en början gjorde för Wii och sedan bara portades över till Wii U utan att förbättra grafiken nästan någonting.

  Men man kan ju hoppas att det putsar till den lite grann till dess att det släpps.

 6. Tommy Håkansson skriver:

  Christoffer: Brukar inte Nintendo passa på TGS?

 7. jonas skriver:

  Nja, jag är inte fullt så missnöjd med Nintendos konferens längre nu när det sjunkit in lite. Visst saknade man ett 3d Mario, Zelda, Metroid, eller vad Rare håller på med för all del, men Pikmin 3 betyder så väldigt mycket för mig, så jag är lite nöjd ändå. Jag har missat om det sagts nåt om specifikationer på hårvaran och hur mycket starkare den då isf fall är(om den är det vill säga) Nån som vet? Btw så håller jag fullständigt med ang Splinter Cell Tommy, osmakligt.

 8. Tommy Håkansson skriver:

  Jonas:
  “eller vad Rare håller på med”
  Du menar Retro Studios? 😉

  “Nån som vet?”

  Jag ser det här som en liten ledtråd: “The all-new, Power-based microprocessor will pack some of IBM’s most advanced technology”

 9. jonas skriver:

  Tommy:

  Ja, det vad precis det menade:)

 10. T4 was Here skriver:

  Well jag vill ha en WiiU nu men den kan fortfarande vänta till nästa år. Spela VC i sängen och på toa liksom.
  Vill spela fler bra Wii spel först nu när dom kommer på rea.
  And its not over yet, 3DS ska ju har sin egen visning.

 11. Gustav Granlund skriver:

  “E3 handlar om stora utannonseringar och premiärer. Inte om att tjata vidare om spel vi redan vet ska komma. Då hade alla casualspel riktade till investerare och aktieägare varit lättare att tolerera.”
  E3 är väl snarare till för oss konsumenter. Jag tvivlar på att Microsoft låter Usher uppträda bara för att investerare ska lyfta blicken. Eller att Ubisoft låter Flo Rida dansa runt på scenen för att aktieägarna ska få förtroende för företaget. De gör det för att sånt lockar precis den målgrupp de vill nå, och många fler. De som lyssnar på Usher och Flo Rida kommer någon gång att se dessa uppträdanden också bli intresserade av det enkla faktum att dessa artister gjort reklam för spelet. E3 är lika mycket till för konsumenter som för de som vill pumpa in pengar i företagen. Förmodligen mer för konsumenter om jag ska vara ärlig då allt framställs på ett sånt sätt.

  Något som har stört mig de senaste dagarna är att många på internet varit så förbaskat upprörda för att de inte fått vad de väntat sig. Inte? Nintendo visade upp sin nya hårdvara med hjälp av Nintendoland, Pikmin 3, Batman och Rayman Legends (som ser fantastiskt ut). De visade också väldigt tilltalande konceptfilmer från ZombiU. Microsoft gav oss Halo 4, Gears of War: Judgement och en hel hög med intressanta XBLA-titlar. Sony gav oss The Last of Us, God of War och allt annat som stereotypa gamers kan önska. De visade också upp Book of Spells som ser riktigt intressant ut, och jag kan tänka mig att många familjer och barn kommer att njuta av en sådan upplevelse. Att säga att ingen av de tre stora presskonferenserna inte fångade ditt intresse är självklart helt upp till dig. Alla har sin smak och alla kan inte tillfredsställas. Att säga att E3 på något sätt är ett fiasko bara för att ALL tid inte ägnades åt spel som tilltalar typiska gamers ser jag dock bara som arrogant. Vi är inte de enda som sitter och kollar på E3 längre, och såna här saker rapporteras om i vanliga tidningar för mindre inbitna spelare också. Spelindustrin är inte bara för “oss” längre och vi borde släppa den illusion många har om att det här är någon form av undergroundkultur. Årets E3 var intressant och mindre intressant, men det tilltalade många och det är precis vad vi behöver.

  PS. Nintendo går förmodligen inte ut med SSB, Zelda, datum och prislapp för att de förmodligen är något som inte är spikat än. Att ändra sig är för många ett större svek än att inte ge något alls. Minns ni utannonseringen av Wind Waker? Att de ens visade teknikdemon förra året var vågat. DS.

 12. FANCYface skriver:

  Watchdogs leadplatform är PC. De påstår att det ska komma till 360 och ps3 men det är också troligt att det blir ps4 och “720” ist.

Skriv en kommentar