Årets upplaga av E3 har spottat ut de tre stora presskonferenserna, och jag antar att det är dags för lite tankar och åsikter kring dem. Eftersom Brunlöf redan avhandlat Sonys presskonferens tänker jag inte säga så mycket om den. Men The Last of Us var nog det enda intressanta spelet för mig där. Vilket är ett intressant spel mer än Microsoft visade mig. Faktiskt så blev jag till och med illa till mods när jag såg ett av spelen på Microsofts visning. Splinter Cell kändes så där motbjudande ”Hu’merica! FUCK YEAH!” I demot fick man höra att terroristernas krav var att USA skulle avlägsna sina trupper från landet. Ett rimligt krav med tanke på att USA:s befolkning inte vill stanna kvar och Afghanistans civilbefolkning är trötta på att bli ihjälbombade av drönare. Men nog om det.

Jag visste att jag inte skulle få ut mycket av att se Microsoft och Sony. Det får jag aldrig. Så att jag inte är ett dugg tänd på Halo 4, Splinter Cell, God of War eller Beyond är föga förvånande. I stället hade jag som vanligt siktet inställt på Nintendo. Och det öppnade riktigt starkt med Pikmin 3. Äntligen! Det känns på något vis som att Miyamoto har en speciell plats i hjärtat för Pikmin. Visst tror jag han älskar Mario, Donkey Kong och Zelda, men det är något med hur han pratar om Pikmin som får mig att tro att han älskar de små varelserna lite extra. Men efter Pikmin 3 fanns det inte mycket kvar att hämta från Nintendos presskonferens. Visst, det skulle hållas en extra presentation online, men jag har svårt att hur stora saker avslöjas där.

Varför ingen prislapp? Att man fortfarande håller på den informationen säger mig att hårdvaran fortfarande inte är bestämd.
Visst var Scribblenauts: Unlimited och ZombiU ett par intressanta titlar. Men inget i stil med vad jag förväntade mig. Jag kräver självklart inte Zelda HD, eller ens ett MarioU-niverse (fattar ni?). Men när hälften av spelen man visade upp kommer vara ett år gamla när konsolen släpps känns inte ett dugg spännande. Var är Super Smash Brothers som vi vet man arbetar på? Var är ett nytt Zelda-spel till 3DS? Ett som verkligen lever upp till Windwakers estetik. Eller åtminstone Majora’s Mask 3D om inte annat? Och var är Retro Studios nästa projekt? Varför inget releasedatum? Varför ingen prislapp? Att man fortfarande håller på den informationen säger mig att hårdvaran fortfarande inte är bestämd. De har sommaren på sig att fundera över det, sen måste de bestämma sig om de ska hinna tillverka tillräckligt många till jul.

Nej, alla tre presskonferenser tappade bollen i år, måste jag säga. E3 handlar om stora utannonseringar och premiärer. Inte om att tjata vidare om spel vi redan vet ska komma. Då hade alla casualspel riktade till investerare och aktieägare varit lättare att tolerera. För att inte nämna alla tjänster som ingen utanför Nordamerika kan få. Ingen fångade mitt intresse. Som vanligt är det giffarna som är det bästa med E3. Bättre lycka nästa år.

Jag anar dock att de flesta håller Sony som ”segrare” av de tre. Har jag rätt?