Krönika

Titta ungar, de spelar!

Mina barn sitter som förtrollade framför sina mobiltelefoner varje kväll. De trycker i sig Lets Play-videos som om de krävde en daglig dos av det för att överleva. Samtidigt så kan jag se att den här överkonsumtionen av Lets Play är en del av den kultur som mina barn lever och andas. Alla barnen på deras skola tittar på det, även om det inte alltid handlar om vilka spel det är som de spelar. Mina barns favorit just nu är ”Sky”, och allt som de pratar om verkar vara nya saker som händer i hans videos. De har till och med börjat prata som honom. De till och med rättar mig när jag säger guldtackor, för enligt dem så är det ”butter” på grund av att det ser ut som en smörklick i Minecraft.

Lets Play har dock blivit den nya generationens idoler. Det är här som mina barn hittar sina förebilder och känner att de kan vara något annat än vad omvärlden vill att de ska vara. Jag ser inget dåligt med detta. Så länge som de inte beter sig illa mot människor på gatan eller på annat sätt provar förbjudna preparat så är jag hyfsat nöjd. Däremot så kan man som förälder granska förebilderna som de har, vilket jag har gjort. Jag har valt tre populära Youtube-profiler som mina barn bland annat tittar på och själv gjort en bedömning kring vad jag tycker om dessa som förebilder för mina barn. I slutänden är det dock ni som får ta ut något av min analys och själva bestämma vad som är bäst för sina barn, men helst av allt så är det bäst om man som förälder själv tittar på vad det är som ens barn håller på med.

PewDiePie

pewdie-funny-facePewDiePie är något av ett svenskt vidunder som definitivt pratar bättre engelska än många svenskar. Ibland kommer det svenska ord i ren frustration när han spelar, men för det mesta så är det mest ett galet beteende som kommer från hans sida.

När jag tittade på PewDiePie för första gången så känns det orättvist att utgå från just den videon. Han spelade nämligen Unfair Mario, vilket handlar om att man utsätter spelaren för helvetiska och omöjliga utmaningar som är omöjliga att förutspå. Det är inte så konstigt att svordomarna haglar under hela spelsessionen. Visst använder han sig av olika svordomar på engelska då och då, men är inte lika extrem som vissa dårar på internet kan vara.

Ett av problemen är att han spelar spel som kan anses vara lite för läskiga för småbarn ibland. Bland annat Dementia känns inte som ett spel som jag vill att mina barn ska få uppleva, oavsett ifall det är i sällskap med PewDiePie eller mig.

Sky

SkyDoesMinecraftSky (eller Skythekid som han heter på nätet) har verkligen fått ett järngrepp om mina barn, och jag förstår dem delvis. Lets Play-serien Sky Does Minecraft handlar om att Sky provar på olika moddar och gör det med en touch av rollspelande. Det blir som en berättelse som fjantar till det tillräckligt mycket för att mina barn ska sitta och gapskratta i soffan med sina hörlurar på.

Jag har naturligtvis inte tittat på alla videos av Sky, men av det jag sett så är det väldigt lite allvarliga ord som kommer in i mina barns öron och mycket mer fantasi och umgänge. Barn behöver ha något som de tycker är roligt som jag inte ägnar mig åt, och detta verkar vara ett bra sätt. Dessutom så berikar det deras spelande när de själva spelar Minecraft och sporrar dem till att själva hitta på roliga lekar.

Ibland kan han dock ägna sig åt lite småläskiga moddar, men de brukar ofta tappa i styrka på grund av den lite sämre grafiken och det fjantiga bemötandet från Sky och hans vänner.

Tejbz

tejbz71726_1691810260814_1404504245_31840093_4158265_nJag ska erkänna att jag i brist på finare ord har kallat Tejbz för en köttskalle på vissa forum (vilket kanske är lite extremt). Jag har tyckt att han är naiv och att han ofta inte förstår att han har en påverkan på ungas sätt att se på tv-spel och hur den kulturen ser ut. Jag har inte ändrat mig, men i och med att Tejbz blivit en mer offentlig person i och med medverkan i P3-spel addon och genom hans egna kanal på Viaplay (som jag inte sett ännu) så verkar han ha lugnat ned sig en smula. Idag så ser jag snarare hur han mer och mer talar neutralt och på något sätt beter sig mer moget än han gjorde förut, även om han ofta inte ser längre än näsan räcker.

Killen är dock inte så stor bland de yngre barnen om jag förstår det rätt, utan börjar bli mer intressant för de som spelar Call of Duty mer aktivt. Jag förstår dem. Han har samma charm och skicklighet som gjorde att jag ville titta på HeatoN när jag spelade Counter Strike som ung. Kanske är det bra att han får andra perspektiv från Angelica Norgren i P3-spel, för då kanske vi till slut har en person som kan leverera mer genom sina videos om gemenskap och tolerans än han gjorde i början av sin karriär, och framförallt att han blir medveten om hur han påverkar barn.

Fred & Tom play some fucking video games

Nej… bara nej.

Kommentarer

 1. Lovelime skriver:

  Riktigt bra artikel, får mig att tänka efter endel. Jag är själv 29 år och alltid varit en stor nörd sedan jag var riktigt liten. Jag har dock inga barn. Men jag har har en en syster som snart kommer in i tonåren.
  Hon är väl inte riktigt så intresserad av spel som jag är men spelar ändå ganska mycket själv och med hennes vänner.
  Eftersom våra föräldrar har väldigt lite intresse och kunskap om spel och den uppkopplade världen, så har det ju för det mesta varit jag och min tre år yngre bror som hittils fått ha koll på de bitarna än så längre.

  Vad jag vet så kollar hon nog inte på några lets play videos, men hon besöker youtube mycket, och om hennes intresse för spel skulle ta fart mera de närmaste tiden, vilket den nog kan göra i takt med att hon blir duktigare på engelska och då kan nog let’s play videos bli endel av vardagen för henne.

  Jag själv har inte riktigt fastnat för just let’s play videos i någon större utsträckning just för att jag har svårt för att lyssna på folk som bara pratar skit i monologer samtidigt som de spelar, och majoriteten av de jag sett verkar göra just det.
  Men jag ska definitivt försöka ha detta i tankarna framöver.
  För många barn nu förtiden är ruggigt ohyffsade, framför allt på nätet. Jag vill definivt inte att hon ska bli en av dem.

 2. T4 was Here skriver:

  Nu när jag tänker på det så känner jag inte till några lets plays för svenska barn…
  PGBgameplay Mindcraft hardcore kanske för det stora äventyrets och dess “all star cast” skull.
  Och om dom älskar DBZ abriged: http://www.youtube.com/user/TFSTwoSaiyans

 3. Robert Arveteg skriver:

  Lovelime: Låter bra det där tycker jag. Allt för många skiter i vad deras barn har för attityder på internet och vägrar titta efter vad det är som man suger i sig. Håller tummarna för er i familjen och att ni har en syster som följer i dina fotspår. Världen behöver fler glada och härliga gamers som kan lysa upp varandras tillvaro. 🙂

 4. Aaron Vesterberg Ringhög skriver:

  Bra artikel, imponerad av blotta iden att belysa dessa former av media som barn gärna utsätter sig för.
  Fundersam och tackar för eftertanken.

 5. Aaron Vesterberg Ringhög skriver:

  Bra artikel, imponerad av blotta iden att belysa dessa former av media som barn gärna utsätter sig för.
  Fundersam och tackar för eftertanken.
  Nu hände något med sidan tror jag.. Sry.

 6. […] här inlägget publicerades först hos Svampriket Junior. Vill ni ha nyare inlägg eller helt enkelt fler inlägg av den här varan från mig och Xareena […]

Skriv en kommentar