Vad jag kan minnas har jag aldrig gett ett spel full pott. Inga femmor av fem eller tior av tio. Vad jag kan minnas har jag aldrig spelat ett spel jag skulle ge full pott. Fyror och nior har jag spelat, absolut, men full pott? Nä, jag tror faktiskt inte det.

Jag tycker att full pott är ett spel som i princip inte hade kunnat göra något bättre. Ett spel som gör allt som det gör helt perfekt (eller snudd på). Och det händer i princip aldrig, enligt mig. Men jag börjar undra om det inte är mig det är fel på, om jag inte är lite väl hård.

bioshockinfinite_flaggor

Skitbra. Men inte 5/5.

Jag har sett flera filmer jag skulle ge 5 av 5. Inte jättemånga, men en del. Problemet när det kommer till spel är att det finns så många fler parametrar att ta hänsyn till. Om ett spel försöker berätta en riktig historia så bedömer jag den på samma sätt som jag hade en film. Handling, skådespeleri, manus, allt måste vara bra. Samtidigt så måste spelbarheten vara på topp och helst av allt ska de fungera bra ihop.

Ta Bioshock Infinite som exempel. Skitbra spel, verkligen. Solklar 4/5. Varför inte 5? Storyn var bra, riktigt bra. Spännande, intressant, oväntad och väl berättad. Men som Tommy sagt vid flera tillfällen, spelbarheten gick inte riktigt ihop med handlingen. Jag tyckte att det var jättekul att springa runt och mörda knäppa kultsnubbar, men det blev lite väl mycket. Och att rota i 347900 lådor kändes av och till jävligt omotiverat. Och mina tankar om gömda saker i linjära spel har jag redan klargjort.

Tomb

Du är grym, Lara. Men nog fan skulle du kunna vara bättre.

Samma sak gäller för Tomb Raider, ett annat av årets riktiga toppspel. Jag hade skitkul med Tomb Raider. Men det finns för många saker jag inte tyckte var helt top notch för att det skulle bli en fullpoängare, enligt mig.

Men har jag rätt? Ska man vara såhär kritisk? Borde jag skärpa mig och inte vara så jävla svårflörtad? Eller är alla andra (*host* Ludde *host*) alldeles för givmilda när det kommer till betygen?

Vad tycker ni? *läskigt Uncle Sam-pekfinger*