Krönika

Sällsynt småsint

I min bok har Rare har alltid varit en av de mest oförutsägbara och konstigaste utvecklarna på marknaden. På “pixeltiden” gjorde de många bra spel, men sedan Microsoft köpte upp dem har de inte kunnat imponera vidare mycket på mig.

MundoRare är var en sida av fans, för fans, till Rare. De jobbade hårt för att bevara den glans som utvecklarna en gång i tiden hade omkring sig – och försökte idogt belysa att de spel som Rare släppte var betydligt bättre än vad den allmänna jargongen sa. De var också duktiga på att belysa de mindre spelen, och besöker man MundoRare.com kan man tydligt se att det finns fanns en stor portion ambition bakom sidan.

De tyckte också att de skulle visa upp allt detta genom att spela in och producera en dokumentärfilm, i samband med att Rare nu i år firar 25 år som spelföretag. Dokumentärfilmen skulle visa på det fina spelbibliotek som företaget ändå har, personerna bakom hade tillgång till nödvändig utrustning och flera av dem var också skolade inom film och journalistik. De skickade en ansökan till Rare med deras förslag, deras projekt skulle inte kosta Rare några pengar alls, de behövde bara få ett godkännande.

Men de fick kalla handen. Tydligen skulle en dokumentär av denna typ inte ge en rättvis bild av vad företaget representerar idag. Och på ett ironiskt sätt så har representanterna från Rare rätt i det, eftersom den dokumentär som var planerad skulle visa på att Rare är ett betydligt bättre företag än vad de i själva verket är. Rare har inte gjort något vettigt på väldigt länge och med Kinect Sports i startgroparna verkar vi inte se en ljusare morgondag inom den snaraste framtiden.

Sådana här saker blåser mig av stolen. Jag hade inte samma fascination och kärlek gentemot Rare innan denna nyhet nådde mig – nu är det bara med avsky och kräksmak i munnen som jag tänker på företaget. Rare kan kort sagt dra åt helvette – vilket gänget bakom MundoRare också verkade tyckta då de har nu lagt ner arbetet med sidan.

Det här är en sammanfattning, blandat med väldigt personliga åsikter (du läser trots allt en blogg). Läs mer om hela händelsen via denna länk.

Kommentarer

 1. Tommy Håkansson skriver:

  Right, the fuck, on! Hade inte ens hört om det här. Jag undrar om det hade något att göra med att Microsoft inte vill att det ska göras en dokumentärfilm där det pratas massor om tiden då Rare och Nintendo polade ihop. Sen vet jag inte hur många från den tiden det skulle finnas kvar att intervjua, känns som att alla försvunnit.

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Anders Brunlöf, Anders Brunlöf. Anders Brunlöf said: Nytt blogginlägg: Sällsynt småsint http://bit.ly/bWUXF5 […]

 3. Thomas skriver:

  Öh, tycker både du och de på Mundorare överreagerar. Fans och företag har sällan samma synvinkel på saker och ting. Visst kan jag hålla med om att det förmodligen inte hade skadat deras moderna image allt för mycket, men vad är det egentligen som hindrar Mundorare från att göra en liten hyllnings-dokumentär ändå? De verkar ju uppenbarligen inte ha några problem med att få tag i intervju-offer.

  Ärligt talat var det väldigt svårt att förstå varför de lägger ned Mundorare över huvud taget. De skriver lite luddigt om dåliga spel och dokumentärfilmen som två anledningar men jag får det inte riktigt att gå ihop.

  Oavsett, är det dock en förlust om Mundorare med all sin information försvinner!

 4. Anton (EGV) skriver:

  /agree

  Att man inte är mer ödmjuk mot sina fans är verkligen någonting att skämmas över.

Skriv en kommentar