Den här typen av texter är egentligen Tommys territorium. Jag skriver ju dumma saker med roliga bildtexter. Det är min grej. Men ja. Nu blev det såhär. Nu ska jag skriva om juridik.

Det här förutsåg oraklet minsann inte (BADABING!)

Det tyska företaget UsedSoft fick häromdagen rätt av EU-domstolen efter att ha blivit stämda av mjukvaruföretaget Oracle. Det som fått Oracle att surna till är att UsedSoft ägnat sig åt att kränga begagnade mjukvarulicenser. Företaget har som affärsidé att sälja begagnad programvara som inte ligger på ett fysiskt medium. Oracle tyckte att det var fett med keff och försökte stämma röven av tyskarna, men fick nu alltså fel.

kunden har då rätt att göra ganska precis vad de vill med varan
EU-domstolen slog fast att när en vara sålts, oavsett om det var i butik eller över nätet, så har varan sålts. Försäljaren har fått sina pengar och kunden sin vara. Och kunden har då rätt att göra ganska precis vad de vill med varan. Vad detta betyder är att det nu finns ett prejudikat satt från högsta ort som säger att du har rätt att sälja vidare till exempel XBLA-spelen du har på din hårddisk. Som vapen mot begagnatmarknaden har de neddladdningsbara spelen nu effektivt strippats av sin udd.

Vilket man ju kan tycka är kul. Jag menar, begagnathandeln ger oss möjligheten att spela fler spel för mindre pengar. Och med den här domen får vi alla mer kontroll över spelen vi köper. Men samtidigt kvarstår problemet: när du köper begagnat tjänar spelföretagen inte ett öre. Och spelföretagen behöver och vill tjäna cash på sina produkter.

även om det känns som en seger nu kan konsekvenserna bli mindre skoj
Så även om det känns som en seger nu kan konsekvenserna bli mindre skoj. För jag tvivlar på att spelföretagen kommer rulla över och bara ta det här. Snarare kommer vi som spelare antagligen utsättas för fler begränsningar. Kanske kommer nedladdningar tidsbegränsas så att det blir mer som att hyra spelen, eller kanske kommer free2play-trenden eldas på ytterliggare.

Vad exakt som händer nu vet jag inte, men tydligt är att den här domen kommer förändra… något. På något sätt. Och så var det med den djupgående analysen. Vill ni spekulera själva kan ni läsa hela beslutet här.