Krönika

Trilogierna faller en efter en

Oskar Skog skrev ett inlägg om varför han tror den nästa generationens konsoler är på väg. Även om jag tror att Sony och Microsoft på många sätt ser Move och Kinect lite som nya konsoler, så är det han skriver ganska intressant. För det uppmärksammade mig på något jag konstigt nog aldrig reflekterat över: den här generationens jätteserier håller på att ta slut.

Förra året avslutades Halo-sagan med Halo Reach, och Kratos knöt ihop säcken i och med God of War III. Visst kommer det komma nya spel med ordet Halo i titeln, annat skulle överraska mig enormt. Men det kommer inte vara Bungie, och det kommer inte vara Halo på riktigt. Och vad händer med God of War nu? Kommer vi få se en till titel till stationär konsol? Det känns som en omotiverad tanke. Förra året såg vi alltså slutet (om än inte det definitiva) på två av världens största spelserier.

Senare i år kommer vi få se den sista delen i Gears of War, när Epic avslutar kriget mot Locust. Samtidigt får vi veta vilken slutstation våra personliga val leder oss till i BioWares berättelse om Shepherd, då den tredje och sista delen av Mass Effect 3 verkar komma i slutet av 2011. Uncharted 3 är ingen trilogi som följer en sammanhängande berättelse genom alla spel, men kommer vi verkligen få se ett Uncharted 4 den här generationen? Det är lite problemet med trilogier – de tar slut. Och sen då?

Och på tal om trilogier, hur blir det med den – vid det här laget – mest mytomspunna och mest utdragna trilogin av dem alla? Har Valve släppt taget om Episode Three? Blir vi inte alla väldigt förvånade om de utannonserar Episode Three på årets E3 utan att ha uppgraderat den trötta gamla Source-motorn riktigt rejält?

Är det inte lika bra att fixa en ny motor och kalla spelet för Half-Life 3? Det hade ju förklarat varför det tagit så lång tid. Och vad händer när Gordon Freeman äntligen är en fri man, och Black Mesa inte längre finns? Släpper Valve Half-Life helt och hållet då?

Alla dessa gigantiska och extremt viktiga serier ser till slut sin död. Vad tror ni kommer hända? Kommer utvecklarna och främst utgivarna kunna låta dessa spelserier dö med värdighet? Eller kommer man börja göra prequels? Kanske bestämmer de sig för att helt enkelt fortsätta storyn i en fjärde del, eller påbörja en reboot. Kanske får dessa spelserier sina egna Metroid: Other M, som inte har en chans att leva upp till föregångarna. Kan vi se fram emot nya lika betydelsefulla mastodonter redan den här generationen, eller får vi lov att vänta på nästa Gears of War och Mass Effect tills nästa konsol släpps? Vad tror ni?

Inga kommentarer

 1. Spel-Malmer skriver:

  Spin-offs! Mass Effect: Black Ops. Gears of War Kinect. Andra genrer i samma universum.

  Sedan så tror jag flera av serierna kan påbörja en ny trilogi redan i den här generationen för att skapa ett köpsug inför att fortsätta in i nästa. Å andra sidan kan ju ett Halo 4 var en riktigt stark titel att släppa en konsol med, och därmed blir den ryktade Halo 1 remaken kanske den sista på 360. Och Gears of War 4 kunde ju vara något som händer 100 år fram i tiden. Eller också gör de som med storfilm: Något helt nytt men “från skaparna av Gears of War” som egentligen är typ samma.

  Dessutom: Kingdoms till 360. Vad blir det?

 2. NuYu skriver:

  Jag tror på det Malmer säger. Spelutvecklare brukar ju kunna mjölka sina varumärken till bristningsgränsen och lite till eftersom något hindrar de från att skapa nya varumärken. Själv bryr jag mig inte jättemycket om alla dessa serier. Jag ser hellre spel som kan stå fria från allt innan och efter, och om inte det så åtminstone sådana som kan bestämma sig för när det är slut.

  Tyvärr finns det ju sällan jättemycket utrymme för förändring inom serier eftersom det hela tiden ska bli mer av samma – ett tydligt undantag är Bit.Trip-serien där varje del är helt olik den förra. Fast avslutningen på den, som också lär ske snart, är förstås ett återgång till ursprunget, men felvänt. Men det var det nog inte många som väntade sig.

 3. Niklas (Kraid) skriver:

  Personligen är jag rätt glad för att så många mustiga trilogier går mot sitt slut. Då kan utvecklarna förhoppningsvis anstränga sig lite mer för att starta nya serier. Fast ska vi vara realistiska så är det nog diverse spinoffs för att mjölka ett vinnande koncept som gäller ett bra tag framöver.

 4. Caymot skriver:

  Mitt tips: De nämnda spelreglerna blir inte ihågkomna som trilogier. Nya spel komma att göras med titlar som Kratos Returns, Gears of War prologue och Halo 4. En spelserie är aldrig avslutad så länge den kan sälja.

 5. […] This post was mentioned on Twitter by Ludde Lundblad, Tommy Håkansson . Tommy Håkansson said: Nybloggat: Vad händer efter Halo, Mass Effect, Gears of War och God of War? https://www.svampriket.se/15/trilogierna-faller-en-efter-en/ […]

 6. Tuve skriver:

  Alla serier blir som Star Wars.

 7. Tommy Håkansson skriver:

  Malmer:
  “Spin-offs! Mass Effect: Black Ops. Gears of War Kinect.”

  🙁

  NuYu:
  “Bit.Trip-serien”

  🙁

  Niklas:
  “mjölka ett vinnande koncept”

  🙁

  Tuve:
  “Alla serier blir som Star Wars.”

  🙁

  Caymot:
  “En spelserie är aldrig avslutad så länge den kan sälja.”

  Du har nog rätt. Det krävs massvis av artistisk frihet och integritet för att kunna och våga låta en älskling och kassako få dö en värdig död i fred.

  Om vi tänker efter… hur många episka serier från förra generationen fick ett värdigt slut? Vi kan ju till exempel räkna bort Prince of Persia direkt i alla fall.

 8. SpeLinnea skriver:

  Jag håller med Niklas (Kraid) här. Dom får gärna hitta på lite nya koncept helt enkelt. Kanske kan karaktärer vi älskat under tidiga spelserier återkomma, men det är ju inte utan risk att det blir Mario-syndromet med 25 miljarder spinoffserier. Tänk dig…

  Halo Golf
  Gears of Kart
  Uncharted Wrestling
  God of Party
  Mass Effect Fighting

 9. Tug Speedman skriver:

  Av dem låter God of Party och Gears of Kart som riktigt bra titlar.

 10. Intressant är till exempel när det gäller just Mass Effect och det universum som BioWare har byggt upp. Man har själv sagt att man inte vill släppa spelet efter att trilogin om Shepard och The Reapers är klar. Frågan är bara vad de kommer att komma med.
  jag håller med er andra i den mån att det ofta blir uppföljare i samma anda, vilket inte är speciellt konstigt. Däremot tycker jag det är kul när man ser spel som Halo Wars i den mängd fps som serien erbjuder. Mer av sådana satsningar! ;D

 11. NiKKe skriver:

  Väldigt läsvärt. Tack för det.

Skriv en kommentar