Oskar Skog skrev ett inlägg om varför han tror den nästa generationens konsoler är på väg. Även om jag tror att Sony och Microsoft på många sätt ser Move och Kinect lite som nya konsoler, så är det han skriver ganska intressant. För det uppmärksammade mig på något jag konstigt nog aldrig reflekterat över: den här generationens jätteserier håller på att ta slut.

Förra året avslutades Halo-sagan med Halo Reach, och Kratos knöt ihop säcken i och med God of War III. Visst kommer det komma nya spel med ordet Halo i titeln, annat skulle överraska mig enormt. Men det kommer inte vara Bungie, och det kommer inte vara Halo på riktigt. Och vad händer med God of War nu? Kommer vi få se en till titel till stationär konsol? Det känns som en omotiverad tanke. Förra året såg vi alltså slutet (om än inte det definitiva) på två av världens största spelserier.

Senare i år kommer vi få se den sista delen i Gears of War, när Epic avslutar kriget mot Locust. Samtidigt får vi veta vilken slutstation våra personliga val leder oss till i BioWares berättelse om Shepherd, då den tredje och sista delen av Mass Effect 3 verkar komma i slutet av 2011. Uncharted 3 är ingen trilogi som följer en sammanhängande berättelse genom alla spel, men kommer vi verkligen få se ett Uncharted 4 den här generationen? Det är lite problemet med trilogier – de tar slut. Och sen då?

Och på tal om trilogier, hur blir det med den – vid det här laget – mest mytomspunna och mest utdragna trilogin av dem alla? Har Valve släppt taget om Episode Three? Blir vi inte alla väldigt förvånade om de utannonserar Episode Three på årets E3 utan att ha uppgraderat den trötta gamla Source-motorn riktigt rejält?

Är det inte lika bra att fixa en ny motor och kalla spelet för Half-Life 3? Det hade ju förklarat varför det tagit så lång tid. Och vad händer när Gordon Freeman äntligen är en fri man, och Black Mesa inte längre finns? Släpper Valve Half-Life helt och hållet då?

Alla dessa gigantiska och extremt viktiga serier ser till slut sin död. Vad tror ni kommer hända? Kommer utvecklarna och främst utgivarna kunna låta dessa spelserier dö med värdighet? Eller kommer man börja göra prequels? Kanske bestämmer de sig för att helt enkelt fortsätta storyn i en fjärde del, eller påbörja en reboot. Kanske får dessa spelserier sina egna Metroid: Other M, som inte har en chans att leva upp till föregångarna. Kan vi se fram emot nya lika betydelsefulla mastodonter redan den här generationen, eller får vi lov att vänta på nästa Gears of War och Mass Effect tills nästa konsol släpps? Vad tror ni?