Jag har varit lite illa berörd av hela Biowares kampanj för att inkludera FemShep i marknadsföringen inför Mass Effect 3. Som bekant inleddes det med ett omfattande Twitter-tiggeri där deras PR-ansvaige uppmanade alla som ville se den kvinnliga Sherpard i trailers skulle böna och be om det. En aning osmakligt, men det hade effekt, vi blev lovad en FemShep både i spelets marknadsföring och boxart (dock enbart special edition. Någon måtta får det väl vara?).

”Många spelares glädje över att äntligen få se FemShep i trailers och art har dunklats av PR-jippot”
Efter allt twittertiggeri kom så Lucia-omröstningen.. Bioware presenterade sex versioner av en betydligt mer timglasformad Shepard, utan ärr och förmodligen cirka tio år yngre än sin manliga motsvarighet. Röstningen gick varm och igår presenterades resultatet, som varken blev helt häpnadsväckande eller särskillt förargligt, även om diskussionen om hennes utseende natuligtvis gått varm på Biowares forum och bland nyhetskommentarer. Jag tror att många spelares glädje över att äntligen få se FemShep i trailers och art har dunklats av PR-jippot där Bioware valt att reducera henne till eyecandy och låta fansen slåss om hur mycket makeup hon använder genom gediget röstande.

Bioware själva förnekar att det ska ha att göra med någon Luciatävling. De säger att de helt enkelt bara vill få FemShep rätt, för fansens skull. Och det kan, faktiskt, vara sant och inte bara en massa marknadsföringssnack. Kanske har de  insett vilken enorm ikon FemShep är för många, och kanske ville de inte alls enbart skapa så mycket hype som möjligt kring spelet, utan också på någon nivå låta oss spelare, då främst tjejer, få en minimal chans att vara delaktig i utvecklandet av officiella FemShep. För hon är viktig för oss, vår Sherpard.

Men varför har inte denna energi lagts på att formgiva en BroShep som  är representativ för de som spelar honom? Skulle det, om det hypotetiskt inte redan fanns en etablerad manlig Shepard i marknadsföringen, uppstått en omröstning kring hans utseende?

”Manliga spelare förväntas alltid kunna relaterade till 30+ soldaten”
Svaret är, med största sannorlikhet, nej. Enligt Biowares egna mätningar spelar cirka 20% som Femshep och restrerande som Bro. Ändå är det mycket viktigare att skapa rätt Jane än John. Anledningen är att man misstänker att kvinnor i större utsträckning spelar FemShep och man vill vara representativa och inkluderande. Manliga spelare, däremot, förväntas alltid kunna relaterade till den 30+ soldaten med det vindpinade ansiktet, monotona rösten och svarta korta håret. Hur många versioner finns det inte av exakt den här typen av manlig huvudperson? Killar behöver inga omröstningar om representativa ikoner, de ska nämligen alltid kunna relatera till den här arketypen av manlighet.

Skulle Broshep, om en omröstning gjordes, slutligen ändå bli denna marinsoldat? Är han den ultimata versionen av en manlig Shepard? Eller är det samma biffiga kroppshydda, men med en synthlugg och lite sotig ögonskugga?

Min Shepard heter Jane. Hon är inte lesbisk men alla tror förmodligen det, med undantag för Kaidan. Hon har rakat huvud med lite röd stubb, inte för att det är praktiskt utan för att det är den enda frisyr hon tycker hon passar i, förutom den där som alla andra i hela galaxen tycks ha. Hon försöker kompensera för det manliga intrycket med lite smink, men är egentligen varken duktig med ögonskuggan eller särskillt intresserad av det. Jane är förälskad i Liara men känner skuld för det, eftersom hon oroar sig för att såra Kaidan.

Hon är rättrådig, för det mesta, men kan tappa humöret, som en gång resulterade att hon sköt en man i ansiktet. Hon övergav Ashley och kommer aldrig förlåta sig själv för det. Min Jane gör alltid sitt yttersta för att slippa använda vapen, men är skicklig med prickskyttegevär och hagelbössor om det behövs. Hon förstår inte ett dyft när folk pratar om biotechs, men är lite rädd för att medge det. Hon är skicklig på att läsa folk och säga rätt saker vid rätt tillfälle, men är ändå lite osäker på sig själv. Min Jane kommer aldrig backa och gör alltid det som krävs för mänsklighetens bästa. Hon är en värdelös bilförare, men kommer aldrig medge det.

Ni som spelar Broshep, hur ser han ut? Hur är han som person? Och identifierar ni er med honom? Femshepspelare, samma fråga till er?