Svamprikets läsare är säkerligen bekanta med Elin Ekberg, som var med mig och Ludde i början av bloggens levnadsår för att sedan fortsätta mot en högre och bredare plattform. Hon började skriva för Loading.se, för att sedan få en alldeles egen krönika i Sveriges bästa speltidning LEVEL. Jag och Ludde är väldigt stolta över henne, och samtidigt lite stolta över att kunna säga att ”Elin i LEVEL, ja hon skrev ju för Svampriket”. I hennes krönikor skriver hon mestadels om rollspel och om lite hur det är att vara tjejgamer, vilket hon vet mer om än majoriteten av LEVELs skribenter eftersom hon är en av väldigt få kvinnor som skriver för tidningen. I rättvisans namn känns det faktiskt som att LEVEL åtminstone försökt att ta in kvinnliga skribenter efter förra årets kritik som riktades mot deras otroligt mansdominerade kår. Tyvärr verkar det pågå en hel del tråkigheter bakom de fördragna gardinerna.

Ni som har senaste numret av LEVEL i er hand har kanske läst recensionen av White Knight Chronicles 2. Det är Elin som skrivit den recensionen. Eller, det står i alla fall att det är hon som skrivit den. Och det stämmer delvis. Recensionen finns även på Loading.se. Men ni som nu har tidningen i er hand kanske ser några skillnader. Faktum är att de två texterna är ganska olika. Skrev hon alltså två texter – en för Loading och en för LEVEL? Nej, tyvärr verkar det inte vara så enkelt. När jag frågade Elin om det fick jag som svar att ”recensionen på Loading är närmare originalet”. Originalet, det vill säga mer trogen texten som faktiskt skrevs av henne. Den andra texten, den i tidningen, är alltså ännu längre ifrån originalet än vad texten på Loading är. Längre ifrån texten som hon skrev. Omskriven av någon annan, publicerad under hennes namn. Hela meningar och åsikter lyfts bort, hela meningar och åsikter läggs till.

”Nu är bara frågan vilka mer som får mer eller mindre främmande texter publicerade i sina namn i LEVEL. Är Elin den enda som blivit omskriven?”
Obehagligt är väl det rätta ordet att beskriva känslan som uppstår när en skribents texter tydligen redigeras så pass kraftigt. Elins krönika förblir tack och lov orörd, men vem som skrivit om och ändrat recensionerna är lika okänt som varför någon skrivit om dem. Jag har själv skrivit recensioner för sajter och tidningar ett bra tag nu, och vet att man måste räkna med att det sker ett visst mått av redigering. Men inte att hela texter byts ut eller redigeras tungt. Jag tycker det är kul att LEVEL tar in populära kvinnliga skribenter som Elin i sin tidning, speciellt efter debatten som uppstod förra året efter mitt öppna brev till Bjarneby. Men jag tycker det känns tråkigt att det sker på det här viset. Nu är bara frågan vilka mer som får mer eller mindre främmande texter publicerade i sina namn i LEVEL. Är Elin den enda som blivit omskriven? Varför händer det tidningens enda kvinnliga spelrecensent bland 20-talet män? Har det hänt andra kvinnor som skrivit för tidningen? Har det hänt andra män som skrivit för tidningen? Kommer det hända fler gånger?

Och än en gång vill jag påpeka att hennes krönikor aldrig skrivits om eller redigerats. Jag vet inte om LEVEL kommer fortsätta publicera falska texter i framtiden, men jag vet att fans av Elin har undrat vad som pågår. Och det är precis vad vi måste göra när det märks att något inte står rätt till.

UPPDATERING:
Det känns som att några förtydliganden är på sin plats.

* Folk verkar tro att texten på Loading är hennes originaltext. Så tolkar jag det inte när hon säger att texten på Loading är närmare hennes originaltext. Båda texterna har alltså tillagda och borttagna meningar. Fler än vi vet om. I morse räknade jag minst tre tillfällen i texten då man ändrat på något. Hur många ändringar som skett sedan originaltexten vet bara Elin och redigeraren.

* Skillnaden mellan LEVEL-texten och Loading-texten är inte alls bara en enda rad.

* Jag vet att texter redigeras. Men om meningar tas bort, meningar läggs dit och omformuleringar sker hör det till god ton att kontakta skribenten om det antingen innan eller efter ändringarna ägt rum.

* Jag har aldrig menat att hennes grundläggande åsikt kring spelet redigerats, bara vissa delar och hur hon uttryckt dem. Till exempel när LEVEL-texten säger ”svårighetsgraden är hög”, medan Loading-texten som är närmare originalet inte nämner det.

* Jag har självklart inte gått bakom ryggen på Elin med inlägget.

* Jag har självklart väntat med inlägget tills hon konfronterat Bjarneby.

* Jag säger inte att det är för att hon är kvinna. Jag ställer bara frågan. Det är mycket möjligt att alla skribenter får meningar borttagna och tillagda utan att få veta om det.

* Jag vill inte förstora det här så mycket som vissa verkar tro. Allt jag säger är att LEVEL byter ut meningar i texter utan att höra med upphovsmannen. Mer än så säger jag egentligen inte.

* Det här är inte liv och död.

UPPDATERING 2:

Jag har pratat med Elin och förstår varför hon måste neka allt offentligt nu. Inlägget skapade större reaktioner än väntat. Hon har fått väldig press på sig att uttala sig på ett visst sätt, och vi var naiva.

Jag har bevis för att allt jag skrivit är sant, och att jag inte gått bakom ryggen på henne. Men jag tänker bara dela dem med folk vars åsikter jag bryr mig om. Jag tänker inte publicera dem offentligt. Varför inte? För jag ses hellre som killen som ljuger, än killen som fick Elin sparkad. Det är en kula jag får ta.

Men fråga er en sak: Skulle jag skriva inlägget om det jag skrev inte var sant? Om inte hon kommit och varit upprörd över sin text? Skulle jag skriva ett falskt inlägg när jag vet att hon kommer läsa det och förneka allt? Varför skulle jag medvetet försätta mig i den här situationen?

Det är allt jag har att säga.
Döm själva.

Uppdatering 3:
Inlägget går nu inte längre att kommentera.