En del av dem som köpte PC-versionen av Deus Ex: Human Revolution från Gamestop fick en liten otrevlig överraskning när de kom hem. PC-versionen av spelet skulle komma med en kod som låter dig spela spelet gratis via onlinetjänsten OnLive – tjänsten som streamar spelen rakt in i din dator. Nu har jag ingen aning om vem som går till Gamestop för att köpa PC-spel. Vad är det för fel på er? Problemet var bara att många som köpte spelet från Gamestop upptäckte att spelet för det första inte kom i obruten förpackning, och för det andra fanns ingen OnLive-kupong i fodralet. Det visade sig att Gamestop öppnat alla fodral för PC-versionen av spelet, och tagit ur OnLive-kupongerna med motiveringen att OnLive är en konkurrerande tjänst eftersom Gamestop lanserar en egen onlinetjänst.

”Även SquareEnix skötte det dåligt, då man tydligen inte hade informerat återförsäljarna om kupongerna”
Gamestop är ett sånt där företag som det är lätt att hata. Själv känner jag inte det där hatet gentemot Gamestop, då jag helt enkelt struntar i att handla där. Men jag förstår hur det blev ett sådant liv av kupongavlägsnandet, när det är Gamestop vi snackar om. Saken är bara den att jag tycker hysterin var aningen felriktad. Jag tycker inte det är fel av Gamestop att avlägsna kupongerna. Det är, som de säger, en konkurrerande tjänst som de självklart inte vill hjälpa till att marknadsföra. Precis som att SF inte skulle vilja att filmbolagen delar ut koder till Netflix (om det någonsin kommer hit) på baksidan av biobiljetterna. Inte en perfekt liknelse, men poängen är att Gamestop har rätt att avlägsna konkurrenternas reklam från spelen de säljer i sina butiker.

Men! Med det sagt måste jag säga att Gamestop skötte det hela riktigt dåligt. Även SquareEnix skötte det dåligt, då man tydligen inte hade informerat återförsäljarna om kupongerna. Vad Gamestop borde ha gjort när de upptäckte reklamkuppen är att informera alla kunder om läget. Förklara för dem att kupongerna är avlägsnade, och om de vill ha kupongen måste de köpa spelet någon annanstans. Försäkra er om att kunden är väl informerad om läget. Ja, det kan också skada försäljningen, men det är bättre än att missleda kunderna – även om jag tvivlar på att speciellt många bryr sig om kupongerna. Antingen det, eller så skulle de helt enkelt struntat i att sälja PC-versionerna av spelet helt och hållet. Och det är precis vad det verkar som att de gör nu, medan alla som vill lämna tillbaka spelet får göra det. Och där gör de äntligen rätt.