Ursprunget till den här krönikan är att jag läste att min egen ögonsten, Street Fighter, är i hetluften igen. Yoshinori Ono twittrade nyligen att de söker folk att arbeta tillsammans med Capcom och studion Dimps på deras nya fightingspel. Eftersom Dimps är studion som hjälpt skapa Street Fighter IV är det många som drar slutsatsen att det är dags för Street Fighter att möta nästa konsolgeneration. Min första reaktion:

penguins

Min andra reaktion är av någon anledning att ställa mig själv frågan:

Vad är det som gör det så självklart att en spelserie ska fortsätta år efter år med nya titlar och siffror? Vad gör att ett franchise hamnar i ett fack där det ska fortsätta gurglas år ut och år in medan andra börjar kännas tjatiga trots att de är kommersiellt gångbara och får bra kritik?

Tänk dig om samtliga anställda i teamet bakom Final Fantasy-serien bara gav upp och kände att de fått nog och lägger ner hela skiten? På den här redaktionen skulle bara tanken på något sådant få mig upptryckt mot väggen och väst i ansiktet: “Vissa saker säger en bara inte! Kättare!”. Någonstans är det ju så självklart att Final Fantasy bara fortsätter tuffa på. Det ska liksom vara så. Det är en grej nu. Varför?

Yuna_FFX-2 Vissa skulle säga att Street Fighter och Final Fantasy kör vidare på grund av ren kvalité, fast då skulle jag säga att Street Fighter Alpha kanske inte var något Thrid Strike direkt. Trots att de vart nere i dikeskanten och sladdat fortsätter de utan att ifrågasättas. Samma sak gäller väl för Final Fantasy i det hänseendet då långt ifrån alla spel i serien är gudagåvor. Vad utgör skillnaden? Och LÄGG NER KNIVEN ANNA!

På andra sidan har vi istället serier som verkar omtyckta men det ändå rynkas på näsan åt lite trots att spelen är bra. Efter två spel börjar Little Big Planet kritiseras som “redan gjort” och det är väl ingen som väntar på Dead Space 4 som på nålar? I vissa kretsar kritiseras utvecklare till och med när siffror sätts efter tidigare lyckade spel som cyniska och uppenbart pengahungriga. Hur kommer det sig att vissa helt kommer undan detta och spel nummer nio bemöts av idel pepp och lovord? Ett starkt community? Förmågan att etablera sig som kanon i en specifik genre?

Visst handlar mycket om pengar och kvalité, men hur mycket jag än älskar Uncharted så ryckte jag lite på axlarna åt att fyran ska komma. När jag sen i framtiden en morgon i tunnelbanan läser att Street Fighter utannonseras blir detta likt förbannat jag:

 
melbourne-shuffle-2-o