Som förälder utan särskilt spelintresse kan det vara nog så tufft att ta reda på vad för spel man egentligen köper till sina barn. I Tv:s debattsoffor oreras om det digitala giftet barnen utsätter sig för helt utan föräldrars insyn. Det är dags att få saker på rätt fot och informera om hur det ligger till.

Med jämna mellanrum brukar någon opportunistisk politiker försöka vinna moralpoäng med att klaga på bristen av kontroll och märkning av spel. Det de inte vet är att det fiffigt nog redan finns ett enkelt och tydligt system för er därute som undrar vad det är för något barnen önskat sig. Det kallas för PEGI-märkning.

Saxat från www.pegi.info

PEGI:s åldersmärkning (Pan-European Game Information, paneuropeisk spelinformation) skapades för att hjälpa föräldrar i Europa att fatta välgrundade beslut om köp av datorspel. Märkningen lanserades våren 2003 och ersatte ett antal nationella åldersmärkningssystem med ett gemensamt system som numera används i större delen av Europa /../

Systemet stöds av de stora konsoltillverkarna, bl.a. Sony, Microsoft och Nintendo, samt utgivare av tv- och datorspel i hela Europa. Åldersmärkningssystemet har tagits fram av det europeiska branschförbundet för tv- och datorspel (Interactive Software Federation of Europe, ISFE).

Men så hur fungerar det?

Först och främst har vi själva åldersrekommendationerna.

PEGI 3
Spel med den här åldersmärkningen anses lämpligt för alla åldersgrupper. Det rör sig som allra grövst om lite våld i komiskt sammanhang. Det kan jämföras med tecknade barnprogram som Tom & Jerry. Karaktärer och varelser måste i våldsamma situationer vara fantasibetonade och får inte kunna jämföras med verkliga, människor som djur. Spelet får inte innehålla ljud eller bilder som kan vara läskiga och språket som används måste vara vårdat.
PEGI 7
Här ryms alla spel som annars märks med 3 men som innehåller scener eller ljud som kan vara skrämmande eller läskiga.
PEGI 12
Ser du den här märkningen innehåller spelet våld som kan vara av lite mer grafisk natur, dock fortfarande mot fantasikaraktärer. Våld mot människoliknande karaktärer och djur kan också förekomma, men i så fall får det inte vara grafiskt. Naket kan förekomma. Språket kan vara lite grövre än i de yngre märkningarna men det ska fortfarande vara milt (”Jävlar”, ”fan”, ”skit”). Sexuella svordomar förekommer inte.
PEGI 16
Vid den här märkningen kan våldsskildringar eller sexuella handlingar likna det som kan förekomma i verkliga livet. Språket kan vara extremt grovt och användning av tobak, alkohol eller droger kan förekomma.
PEGI 18
Vuxenklassificeringen används när våldsskildringar rör sig mot det riktigt grova hållet. Vad som är grovt är förstås subjektivt, men PEGI säger sig försöka klassificera sådant våld där spelaren känner avsmak. Språket kan också här vara extremt grovt.

Det är den första biten av märkningssystemet. En aning trubbigt är det trots allt. Som förälder sätter du förstås själv dina gränser för vad barnen får spela. Du kanske inte har något problem med svordomar men vill undvika våld? Hur ska du göra då?

Jo, PEGI visar också med symboler vad för något som motiverat åldersmärkningen.

De ser ut så här:

Grovt språk
Spel som innehåller grovt språk som t.ex. svordomar
Diskriminering
Spel som innehåller skildringar av någon form av diskriminering eller som kan uppmuntra till diskriminering
Droger
Spel som refererar till eller skildrar droganvändning
Skräck
Spel som kan vara skrämmande för små barn
Spel om pengar
Spel som uppmuntrar eller lär ut spel om pengar
Sex
Spel som skildrar nakenhet och/eller sexuellt beteende eller sexuella anspelningar
Våld
Spel som innehåller skildringar av våld
Online
Spel kan spelas online

Av detta kan vi alltså få en ganska hyfsad inblick i spelets innehåll.
Ser vi till exempel den här kombinationen

 

 

 

 

Så kan vi alltså se att spelet rekommenderas från 12 år och detta för att det förekommer milda svordomar. Vi ser också att eftersom våld-märkningen inte är med är det alltså inte våldet i spelet som gett åldersmärkningen. Eventuellt våld är som i åldersmärkningen under –  PEGI 7 – , dvs att det rör sig som grövst om lite våld i komiskt sammanhang. Det kan jämföras med tecknade barnprogram som Tom & Jerry. Vi ser också att Skräck-märkningen saknas, alltså är spelet inte ansett som läskigt.

Om du tycker milda svordomar är OK så kan du alltså i lugn och ro köpa det här spelet till ett barn som är under 12.

Jag hoppas den här lilla lathunden är lärorik och glöm inte att det viktigaste är att du som förälder känner dig bekväm med vad barnen spelar. De flesta spelbutiker kan hjälpa dig och visa dig vad spelen innehåller. Be gärna att få provspela i butiken eller be personalen spela medan du ser på. Du kommer ganska snart få en bild av vad för typ av upplevelser det rör sig om och kan fatta ett informerat beslut.