Krönika

Det där är Zelda, inte Link

Uppdatering:
Och så kommer Aonuma med ett uttalande som gör hela det här inlägget (och min rant i nästa Svamppod) helt irrelevanta. Buuu!

Originalinlägget:

”Jag undrar vad Tommy kommer skriva om så här alldeles efter Nintendos E3-presentation. Kanske blir det en text om Uncharted 4?”

Surprise, motherfuckers! Det blir en text om Zelda!

Nintendo visade för första gången upp Zelda till Wii U. Ett fåtal blev besvikna över att spelets estetik inte såg ut som teknikdemot från 2012, medan vi andra nu mer vet att teknikdemonstrationer med Zelda visar oss hur nästa titel i serien INTE kommer se ut. Alltså kom igen, har det slutgiltiga spelet någonsin sett ut som teknikdemonstrationen?

Jag tänker inte skriva så mycket om själva spelet i sig, för vi fick inte veta så mycket. En mer öppen värld och estetik som påminner om Skyward Sword och Wind Waker. Nej, det mest intressanta för mig var hur ”Link” ser ut. Ja, för är det där verkligen Link? Eiji Aonuma rapporteras ha påpekat att ”no one explicitly said that that was Link.” Att personen bär annorlunda kläder spelar inte så stor roll. Det har Link alltid gjort i början av de senaste stationära speltitlarna. Nej, jag tror inte personen i klippet är Link. Och jag tror inte det är en man. Jag tror personen i klippet är Zelda. Varför tror jag det?

Håret.
håret1
Närmare bestämt längden på håret. Det ser precis ut som om någon satt upp långt hår i en hästsvans och bara klippt av det. Link brukar verkligen inte ha så där långt hår, och han har aldrig haft det uppsatt. Hårfärgen är dessutom mycket närmare den Zelda brukar ha än den Link brukar ha. Link har i regel mörkare hår än Zelda, och bortsett från Wind Waker-designen har han aldrig haft så här gult hår. Långt blont hår säger mig att det här är Zelda, inte Link.
håret2

Kläderna.
sheikmönster1
För det första bär personen en luva/cape, som om hen försöker dölja sin identitet. Ett plagg som är väldigt likt det hon bar i Twilight Princess, för att dölja sin identitet.
kläder1
Personen i klippet verkar efterlyst och jagad, vilket passar bättre in på Zelda än Link. Det skulle inte vara första gången som Zelda behövt slåss i det dolda, maskerad. Jag önskar vi fick se mönstret på manteln tydligare.
kläder2
Och på tal om mönster, är inte armarna lite lika Ganondorfs armar i Ocarina of Time – det spel där Ganondorf mest av allt presenteras som en Gerudo. Där nästan alla är kvinnor.
kläder4kläder3
Personens kläder har dessutom Sheikah-folkets färger vitt, blått och rött.
Precis som hon bar i Ocarina of Time.
1305158183ZOOT_PR_050811_05
Och ser inte skölden och väskan bredvid skölden ut som ett öga? Och ett öga är ju vad Sheikahs har som symbol, även om det är en annan design.
sheikmönster1

Det kan vara Zelda. Det kan vara en kvinnlig inkarnation av Hero of Time. Det kan även vara en manlig Link som helt enkelt har lite extra feminina ansiktsdrag och kroppsbyggnad. Eller varför inte en helt ny kvinnlig karaktär. Men det kan även vara Zelda! Och just nu tycker jag mer pekar på att det är Zelda, än att det är Link. Eiji Aonuma har gång på gång sagt att han vill ruska om den traditionella formulan, och för första gången kändes det som att han faktiskt vågade och lyckades i A Link Between Worlds. Det här är bara nästa steg i den omruskningen.

Kommentarer

 1. Kim skriver:

  Hoppas, hoppas!

 2. Christian Svedin skriver:

  Jag kan inte mer än instämma att det borde vara Zelda/annan random dam i videon och inte Link.
  Problemet med detta är att om det där nu visar sig vara Link så är det ett antiklimax delux känns det som. PGA hypen som nu kommer bli att det kan vara Zelda och inte Link.
  En annan sak.
  Finns inget som säger att vi faktiskt får spela som karaktären i videon utan att man som vanligt är Link och videon är bara till för att visa oss hur världen ser ut etc, Möjligen att man spelar Zelda i någon liten del.
  För mig får man mer än gärna spela som Zelda hela spelet igenom.
  Måste samtidigt påpeka att jag älskar den grafiska stilen och tillbaka gången mot Windwaker utseendet som jag tycket är det bästa 3D Zelda som gjorts. Spelar Windwaker HD varvat med Mario Kart 8 just nu.
  Nått jag dock är orolig för att hela den här Openworld/Sandbox bullshiten som varenda spelserie skall förstöras med tack vara GTA dyngan (Ja den kommentaren är helt riktad till Anders). Detta är verkligen inget som tilltalar mig. Får de till det som i “Link Between Worlds” vill säga öppet, gör slotten i den ordning du vill men fortfarande inte större än att det tar max 5 minuter att ta sig ifrån ena till andra sidan på kartan typ, (Ta tiden med en nypa salt) då kan det fungera.
  Jag har som ni ser en beef med för stora ytor/för mycket att göra ett praktexempel på detta är att Jag fullkomligt älskar Arkham Asylum men är inte alls lika road av Arkham City där det är för grötigt och för långt att ta sig mellan områdena i main storyn. Fortfarande ett bra spel dock underlägsen sin föregångare.
  Nu skall jag börja tala emot mig själv lite. För det finns spel som är openworld som jag uppskattar mycket men de spelen har ofta en main story som man slaviskt kan följa utan att jag tycker att den stora öppna världen är i vägen. samt att den stora öppna världen infinner sig i typ av en världskarta Final Fantasy style. Dåligt exempel jag vet. Bättre exempel är att jag tycker Fallout serien är fantastiskt och det är rätt openworld/sandboxigt.
  Det var lite lätt utsvävat detta i mina personliga åsikter.
  BTW top vy Zelda kommer alltid vara bättre än 3D Zelda. Fast det stämmer bara till viss del.
  Link to the Past, Link Between Worlds, Link’s Awakening & The Legend of Zelda är alla bättre än valfritt 3D Zelda, där Windwaker är ohotad etta och jag har svårt att bestämma mig om Ocraina of Time eller Twilight Princess är sämst. Twilight Princess skulle jag nog ha spelat på GC med riktigt kontroller så hade det nog varit ett bättre spel.
  Bah vet inte vad jag ville ha sagt med allt detta men nu är det skrivit så då kan jag lika gärna posta det.

  /yakumofuji

 3. Peter skriver:

  Jag brukar tycka att könsneutraliseringen av typ allt i hela världen är ganska kass. Manliga karaktärer kan få vara män resp. kvinnor vara kvinnor, man måste inte ändra på allt även om uppdatering och tolkning alltid är en frisk fläkt. Men jag skulle verkligen uppskatta om Zelda/en annan karaktär var hjälten. (Helst Zelda såklart) Hon såg cool som fan ut i Hyrule Warriors.
  Makes sense att Link blir kidnappad först/också då han alltid förstör för ondskan i varenda spel så att röja honom ut vägen skulle vara ett naturligt drag för att för en gångs skull lyckas med world domination eller va de nu e ganondorf är ute efter.

 4. Andreas skriver:

  “MMGN: That was Link you saw in Nintendo’s tease of the Wii U Zelda during the E3 Digital Event, and it wasn’t a female version, despite online speculation.

  Zelda director Eiji Aonuma told MMGN the comment leading to rumours the character we saw might not be Link was taken out of context, and was intended as a joke.”

 5. Careface skriver:

  Om det är Zelda vi får se så hoppas jag att det är henne vi spelar i det här spelet. För karaktären i denna demo är alldeles för ball för att inte vara huvudperson.

 6. Quid skriver:

  Att Nintendo skulle byta ut huvudkaraktären i en av sina största spelserier känns väldigt avlägset.

 7. Lasselelle skriver:

  Vad quid sa. Fattade ingenting när folk blev helt tokiga. För mig var det självklart när jag såg det.

 8. Timothy skriver:

  Enligt Eiji Aonuma så är det vist Link trots allt.

  http://feber.se/spel/art/302622/det_r_link_vi_ftt_se_i_zeldatr/

 9. Kueen skriver:

  Såg en väldigt bra liknande teori som tog fram det faktum att i de flesta spel har Zelda bågen medan Link har svärdet, och att några av pilarna såg ut som ljuspilar vilka har använts av Zelda innan.

  Fram tills dess, varför inte kalla hen Linda?

 10. Robin Gårdestedt skriver:

  Man kan alltid hoppas att det är Zelda.. Men det är antagligen Link som är lite annorlunda för att det nu är i HD! 😛 Men hoppas kan man alltid!

 11. En pojke med en plastpåse skriver:

  Eller så är det en trans/queer version av Link? Är det möjligt?

 12. Johan Örtman skriver:

  I call bullshit.

 13. Henrik Blomgren skriver:

  Wow. Jag hade gillat idéen om en kvinnlig Link eller att få spela som Zelda. Så denna kommentar riktar sig till originalinlägget.

  Hur ni får detta till att det är Zelda? Med x antal timmar av spelande så syns det klart och tydligt att det är en man. Y timmar av anime där man väldigt lätt kan göra om kvinnor till män och som inspirerar det mesta från landet i öst så är det åter igen uppenbart. Det är en man.

  Vart är alla feministiska drag som alla säger sig se? Det syns ingenting av Nintendos design av kvinnor i ansiktet eller kroppen. Att Nintendo skulle placera en kvinna som hjälte som dessutom är platt som en planka som hjältinna? Nej. Då hade det syns någonting som buktade ut under den blå tröjan.

  Så dessa ramaskrik över en kvinnlig huvudkaraktär känns mest bara som ?_? är folk verkligen så blinda? Eller är det bara för att de vill tro att spelindustrin bara över en natt har vuxit sig mer mogen än vad den varit på nära 40 år?

  Det var uppenbart att det var en man baserat på vad man fick se. Framför allt ansiktsdrag och kroppshållning. Vapnet spelar ju ingen roll, fienden som jagar dig ser mest ut som en variant på den gamla hederliga Gohma. Som ju alla som växte upp med Legend of Zelda vet att pil och båge i det oskyddade ögat är bästa metoden :p

  Fansen måste växa upp och de måste göra det fort. Tänk på alla problem detta rykte redan skapat? Jag tycker synd om Aonuma som har så blinda fans.

  Links frisyr har ändrat sig ganska radikallt från första spelet och Ocarina of Time till Skyward Sword exempelvis. En ny värld, en ny hjälte och förhoppningsvis ett riktigt bra spel med väldigt litet backtracking.

  • Tommy Håkansson skriver:

   Jag skulle inte kalla mitt inlägg för ramaskri. Jag tycker det är ett ganska sansat inlägg, och jag var inte alls upprörd när jag skrev det. Jag tycker även det är lite otrevligt av dig att säga att jag “måste växa upp” bara för att jag lättsamt spekulerar om idén kring Zelda som spelbar karaktär. Eiji Aonuma klarar sig nog, oroa dig inte.

   • Henrik Blomgren skriver:

    Jag måste be om ursäkt. Meningen med “växa upp” var menat som att tolkas som att Spelindustrin, inte du Tommy på en natt gått från att vara en mansdominerad instans där kvinnor ses som objekt och nedvärderas till att Nintendo slår ett slag för jämställdhet och ger en kvinna huvudrollen i deras senaste Legend of Zelda. Och hur omöjligt detta steg skulle vara.

    Så det var inte meningen att du skulle ta illa vid dig då jag inte menar att du var tvungen att växa upp.

    Jag kunde också ha valt ett annat ord än ramaskrik i den befattning som jag skrev. Jag skulle ha nämnt att fansen världen över gör mig döv med sitt gemensamma ramaskrik(inlägg publicerade över hela världen om hur nästa Zelda spel spelar man som en tjej). Åter igen inte du personligen.

 14. Jag gillade tanken på att spela som Zelda, men kan foga mig i tanken på Link. Att spela som Zelda, eller t.om. Impa, var en av tankarna som jag bloggade om hur Zelda ska förnyas. Läs gärna här.

  http://crimsonanna.blogspot.se/2014/06/hur-nintendo-borde-fornya-legend-of.html

 15. Tobias Svensson (Trogen Lyssnare) skriver:

  Självklart är det link och jag kan äta upp en bit dasspapper om jag har fel!

  Tittar man noga på hur link har sätt ut tidigare så är det samma stil på håret som link har haft tidigare om man backar bandet lite, Titta mina länkar nertill ser ni likheterna med håret, örhänget etc.

  Annars kul rubrik att skapa diskussion men en Zelda älskare som jag skulle ha svårt och tro det är någon annan än Link som leker med sin båge.

  http://www.collector-actionfigures.com/static/media/uploads/MedicomUnveilsLink3.jpg

  http://static.comicvine.com/uploads/original/11113/111130700/3473807-6408590636-link1.jpg

  http://cdn.superbwallpapers.com/wallpapers/games/the-legend-of-zelda-a-link-to-the-past-22502-1920×1080.jpg

 16. Aaron skriver:

  Märkligt nog så bryr jag mig inte det minsta om Zelda-serien längre. Känns väldigt konstigt och tråkigt. Ni vet när man vill känna den där passionen, men inte gör det? Så känns det när jag hör, ser, läser eller pratar om Zelda nuförtiden.

  Däremot vill jag kanske ha en Wii U om de sänker priset inom ett år!

Skriv en kommentar