Krönika

Blir det verkligen en spelhöst?

Det är ingen hemlighet att sommaren är den period då både spelindustrin och spelare tar lite gemensam semester. Jag är inget undantag, det är sällan något nytt spel passerar i mitt vardagsrum under ljusa sommarkvällar. Oftast blir det någon gammal favorit, eller så passar jag på att spela något som numera står i realådorna, men som jag inte riktigt var beredd att köpa när det var nytt. Assassins Creed-serien, till exempel.

Hösten är spelarnas tid, i samband med regnrusk och mörknande kvällar
Så E3 är väl kanske lite som en skolavslutning. Pang, tjoff så visar vi upp allt vi har gjort hittills. Skillnaden mot just skolavslutningarna är kanske att den här uppvisningen får oss längta till höstterminen snarare än Den Stora Ledigheten under sommaren. Hösten är spelarnas tid, i samband med regnrusk och mörknande kvällar.

Men vad kommer i höst egentligen? Många av spelen som visades upp på presskonferenserna följdes åt av ”2015” i slutet. Kalendern ser tom ut, det officiella släppet av Xbox One i Sverige till trots. Kanske är det i år som det inte blir mer än ett par FPS och ett efterlängtat rollspel? Längtan kommer bli så mycket längre än bara till i höst, oavsett kommer jag inte känna mig nöjd.

Redan på några månader kunde vi se skillnad i Watch Dogs utseende

Jag kan se ett problem med tidiga annonseringar. Visst finns det en poäng av att kunna se och ta del av utvecklingsprocessen, men vi är ett begränsat antal personer som har det intresset. Att släppa överhypade trailers (se gärna Peters krönika från i tisdags) i ett tidigt skede av spelets utveckling är snarare mer avtändande än tvärtom. Watch Dogs är ett bra exempel, där varje trailer som släpptes kändes som ett steg tillbaka.

Kanske skulle jag känna att kalendern inte alls är så tom egentligen, om det inte vore för de fina frukterna som hänger i trädgården på andra sidan årsskiftet. Att hålla hypen uppe i två år är oerhört svårt, både för utvecklarna, butikerna och communityt i stort. Fram för senare annonseringar! Att i juni få höra att det kommer en ny stortitel i oktober skulle trissa mina nerver så mycket mer än en 24 månaders väntan. För om man väntar för länge kan det goda till slut ruttna.

Kommentarer

 1. Måste bara slå ett slag för Civilization: Beyond Earth. Släpps under hösten… om det nu inte blir försenat. Det kommer jag antagligen kunna klara mig på för resten av året (läs: det kommer antagligen ta över mitt liv).

  • Anders skriver:

   Det har du fan rätt i. Har aldrig vågat sätta mig in i den serien fullt ut, eftersom jag vet att det är knark. Men med en sån tom höst så kanske det är läge för det?

 2. simbo skriver:

  tycker med hösten känns ovanligt tom, vilket jag tycker är bra, har massa spel att lira, men bayonetta ett och två samt hyrule warriors blir det, men väntar och väntar på en ursäkt att köpa mig ett ps4 men fortfarande inget som lockar, uncharted är långt borta och LBP3 kommer ju till ps3 med

 3. Rickard "Reless" Wahlberg skriver:

  Precis som du säger så blir det att spela lite spel som man inte spelade när de kom.
  Jag har nästan överdrivet många spel att spela här så mig gör det inget att det är lite glest mellan släppen 🙂

 4. Ludde Lundblad skriver:

  Forza Horizon 2
  Sunset Overdrive
  Bayonetta 2 (och 1)
  Captain Toad: Treasure Tracker
  Super Smash Bros (både för 3DS och Wii U)

  Jag kommer iaf ha lite att spela 😉

 5. Jag blir att ta dessa framtida titlar med en axelryckning till slut, för jag orkar inte hålla uppe någon slags förväntan. Särskilt inte så länge som du beskriver. Samtidigt vill jag ju veta att det kommer ett nytt (insert favoritspelserie), att det är på gång. Om de sa att Trico-spelet skulle komma om två år skulle jag ändå vara glad, men inte ägna det spekulationer innan det faktiskt kommer ut.

  Brukar personligen se somrarna som ett sätt att komma ikapp. Ligger åratal efter i alla spel som “ska” spelas.

 6. Tobias Svensson (Trogen Lyssnare) skriver:

  Jag har gjort en lista med nära 200 spel jag måste spela, måste sluta fastna och nöta alla onlinespel och ta mig ut i nya världar snart!

 7. Bokbindar Anton skriver:

  Nu vet jag inte vad för slags spel du spelar eller vad du tycker om men…

  Vi har ju både dels några av spelen Ludde nämnde, Shin Megami Tensei 4 och Persona Q att se fram emot detta år. Två giganer om du frågar mig då.

  Men visst mycket av det vi fick se av dom *stora* spelen var ju inte för detta år men för egen del så har jag att spela endå:)

 8. JohnFooo skriver:

  Nu vet jag ju inte, men intrycket jag fått av dina krönikor på svampriket och dina instick i svamppodden så har jag fått för mig att du gillar tunga rollspel som Witcher och Dragon Age? I så fall så kommer ju Dragon Age: Inquisition den 7:e oktober. Det är det STORA spelet jag ser fram emot den här hösten/vintern. Men jag förstår vad du menar, det är lite deppigt att gå på en mässa och se massa lir som kommer om ett år eller mer.

  • Sandra Wärn skriver:

   Definitivt, därför jag nämner “efterlängtat rollspel”, för det är det verkligen!! Jag kommer ha att göra i höst kan jag säga! 😀
   Men precis som du säger, det är den tidiga annonseringen av spelen som jag tycker är problematiskt. Visst, det är kul att hänga med i utvecklingsfasen, men att hypea spel två år i förväg gör att det känns som att det är luftslott som byggs. EA kanske visar på något annat – de pratade en hel del om att inkludera spelarna i processen både med Mass Effect och det nya som de inte alls nämnde något speciellt. Kanske nya tankesätt som inte bara baseras på att pumpa ut filmiska trailers? Vem vet!

   Ha en bra sommar!!

 9. Aaron skriver:

  Jag tycker det låter som att du (Sandra) behöver ta ett kliv tillbaka och fundera på vad du tycker om att spela när du sätter dig ner. 🙂

  I min värld finns det tusentals av spel jag inte spelat som jag hört om eller som jag tyckt ser läckra ut i trailers eller på bild. Hetsen kring vad som släpps är fruktansvärt osund i mina ögon och gynnar endast utgivarna i slutändan. Samma utgivare som till slut inte kan hänga med i tempot som vi entusiaster sätter i vår efterfrågan via förhandsbokningar, previews och texter likt denna. Då står vi efter ett E3 där knappt tjugo procent av de utannonserade verken som presenteras kommer att säljas samma år.

  För en återförsäljare (jobbar du fortfarande på typ Game eller Gamestop Sandra..?) så är reaktionen naturligtvis en aning förvirrande, men för en person som vill ha något bra “nytt” att spela så är väl ämnet egentligen närmast totalt irrelevant.

  Själv sitter jag och spelar igenom Metal Gear Solid Legacy Collection just nu. Det är totalt sju spel där de första två kommer från självaste 80-talet. Knappast en nyhetsfaktor över någon av dem, men för mig är de nya upplevelser då jag aldrig tagit mig an dem förut.

  Någonstans anser jag att vi, som jag skrev överst, birde lugna ner oss i vår konsumtionshets över verken inom vårt medie. Jag tror det skulle kunna bidra till en sundare bransch i stort. Vi skulle slippa se “spelmotors-prototyper” på E3, vi skulle slippa se fyra miljoner köpa ett spel som inte är vad det en gång utlovades att vara (Watch Dogs), vi skulle slippa lyssna och läsa om rykten och lögner som genomsyrar industrin, vi skulle slippa tappa förtroende för hemsidor, podcaster och skribenter (och en och annan journalist) bara för att de sprider ogrundad information som slår bakut (The Last Guardian-ryktet) pga pressen från sina ägare till att samla “klicks” osv osv…

  Hösten får komma när den kommer. The Last Guardian och Star Wars Battlefront likaså. Jag har aldrig spelat igenom Ico, Grim Fandango, Super Mario 64, Zelda a Link to the past, Tomb Raider (originalet), Deus Ex, Dark Souls, To the Moon, Day-Z, World of Warcraft, DOTA, Gran Turismo m.m.

  Nu tog jag bara en handfull av titlar som någon eller några någon gång har kultförklarat för mig. Om jag anser att det inte kommer nyheter för att jag saknar titlar att spela, då är jag fel ute. Om jag anser att jag spelat alla supertitlar som någonsin producerats och tycker att det tar för lång tid tills det kommer en ny titel jag har höga förväntningar/förhoppningar på, så har jag all rätt att tycka det. Så tänker jag. Tillåt mig inte applicera mitt synsätt på dig fullt, ut, men jag hoppas att min tankesätt hjälper dig att finna någon sorts ro i ditt sug efter en ny och fräsch upplevelse. 🙂

  Bra text Sandra, du gav mig något att tänka på. Nu återgår jag till MGS och hoppas att jag slipper se femman förrän jag i lugn och ro känner att jag har tid och lust att spela det.

  • Sandra Wärn skriver:

   Det jag framför allt lyfter är ju inte avsaknaden av spel i stort (nämner ju som sagt att det redan rullar gamla spel i min konsol) utan snarare att det är *känslan* av en tom höst som är problemet. Den har uppstått av en anledning – en överhype som är problematisk för spelcommunityt i stort. Så jag tror vi pratar om två olika sidor av samma mynt.
   Ha en riktigt bra spelsommar!

Skriv en kommentar