När jag var liten, för en  ungefär 23 år sedan, så var det inte alls svårt att veta när man hade klarat av ett spel. Det stod där på tv-skärmen. Grattis, vad duktig du var, nu är allt frid och fröjd igen.

Efter att ha sett det, tagit några djupa andetag och torkat bort svetten ur pannan, så fanns det två alternativ. Spela om spelet från början eller kasta sig över nästa titel.

Riktigt så är det inte nu för tiden. När jag i början av detta år spelade igenom Assassins Creed fick jag inte ens några eftertexter. Jag bara stod som ett fån i labratoriumet och fick en känsla av tomhet. Hallå, var är min belöning? Visst, jag fick 100G, men det kändes inte som något avslut?

Självklart förstår jag varför det är på detta vis, för på så sätt hoppas utvecklarna på att vi som spelare ska känna att vi vill spela mer, även fast själva äventyret är färdigt. I de flesta fall är det som så, att den känslan infinner sig,  men jag kan ändå inte hjälpa att jag saknar det där som säger till mig: nu är det klart, du har gjort ett bra jobb grabben! Det känns bättre, än som det är nu förtiden, att efter eftertexterna har rullat färdigt så ser man sin karaktär stå utanför ingången till den sista bossen igen, precis som att ingenting har hänt.

Och helt ärligt, i de flesta fall beror det i mångt och mycket på att det fortfarande finns gamerscore kvar att plocka, som gör att jag/vi fortsätter spela, även fast kungariket är räddat och den onde rymdpiraten har besegrats.

Att spel nuförtiden är uppbyggda på detta sätt, gör att illusionen av att jag gör något bra, på riktigt, försvinner. Det blir ungefär samma känsla som vid ett parti Yatzy, där det är poängen som är viktig inte själva resan, eller äventyret i sig. (har aldrig tyckt det har varit särskilt spännande att kasta en tärning)

Men jag är medveten att det ligger hos mig själv, som spelare, att se till så att illusionen inte spricker. Jag kan själv välja hur jag vill spela mitt spel och jag måste inse att det inte är 1988 längre, en tid då prinsessan var i ett annat slott 7 gånger, innan jag till slut fick pussa henne och kände mig så nöjd!