De flesta känner igen det som vapnet tillhörande rollspelspelvärldens kanske mest älskade boss. Men faktum är att Sephiroth varken är den första eller sista att svinga det legendariska svärdet Masamune. Zeldas mästarsvärd är kanske det mest kända svärdet inom tv-spel, men Masamune är utan tvekan det mest använda. Första gången jag stiftade bekantskap med Masamune var det dock inte som svärd, utan som två små varelser i Chrono Trigger. Den ena vid namn Masa, och den andre vid namn Mune. De förenades sedan till en boss som Crono och hans vänner var tvungna att besegra för att komma över ett legendariskt svärd.

Just då tänkte jag inte på att Masa och Mune förenade blir Masamune, eftersom jag vid min ringa ålder aldrig hade hört om Masamune. Men när jag ett par år senare såg en dokumentär om gammal japansk kultur fick jag höra om legenden om svärdsmeden Masamune, och blev genast intresserad.

Legenden om Masamune berättar om hur Japans bästa och mest respekterade svärdsmed en dag blir utmanad av sin lärjunge. De båda kommer överens om att tävla om vem som kan skapa det allra bästa svärdet. Efter många dagar av smidande och slipande står läraren och lärjungen till slut med sina svärd färdiga. Lärjungen börjar med att demonstrera sitt svärds duglighet genom att sänka ner bladet i floden. Allt som flyter nedströms mot klingan skärs itu. Stockar, fiskar, löv. Till och med vattnet och vinden (något som Wind Slash i Chrono Trigger kanske refererar till) skärs itu av det vassa bladet.

Sedan är det Masamunes tur att doppa sitt svärd i floden. Fiskarna studsar mot bladet. Löven som skärs sönder återförenas och blir hela igen. Lärjungen tror han vunnit över sin mästare, men en munk som iakttagit tävlingen förklarar att Masamunes svärd gör skillnad mellan gott och ont. Medan lärjungens svärd skär sönder allt urskiljningslöst, så skär Masamunes svärd endast ting av ondska.

Lärjungens namn var Muramasa, vilket ni kanske känner igen från förra årets Wii-titel Muramasa: The Demon Blade. Muramasas svärd var ett blodtörstigt och ondskefullt svärd som inte skilde mellan ont och gott. Därav undertiteln The Demon Blade. När svärdet dragits kunde det inte stoppas tillbaka i slidan förrän det smakat blod, även om det innebar att ägaren tvingades begå självmord för att stilla bladets törst. I många versioner av berättelsen blir lärjungen avrättad för att ha skapat ett sådant skoningslöst och farligt svärd.

Därför är det lite konstigt att det är Masamune – det goda och rättfärdiga svärdet – som får agera huvudvapen för Sephiroth. Och det är inte första gången Masamune används av huvudantagonisten i ett Final Fantasy-spel. Faktum är att vi kan finna Masamune är så gott som varenda Final Fantasy som någonsin släppts. Hela vägen från FFI till FFXIII. Även Muramasa går att finna i till exempel Final Fantasy Tactics, Final Fantasy X och Final Fantasy XII.

Men det är inte bara Final Fantasy, och inte bara Square Enix som älskar Masamune. Svärdet återfinns även i Soul Calibur, där det svingas av Mitsurugi. Det finns med i Secret of Mana, och i Golden Sun som en mäktig summon. Och du kan ju prova att skriva Masamune i Scribblenauts, för att se vad som händer. Och i Ninja Gaiden får Ryu utrustning och vapen från en gammal man vid namn Muramasa.

Det här har bara varit några av spelen som de legendariska svärden kan hittas i, och kunniga läsare kan säkert komma på ännu fler. Själv kommer jag alltid hålla ögonen öppna efter Masamune i spel, speciellt om det handlar om japanska rollspel. För chansen är att du kommer hitta Masamune där någonstans, bland spelets starkaste svärd.