Det är inte lätt att alltid leva i skuggan av Samson Wiklund. Mannen som erhåller Sveriges kanske mesta spelkunskaper får alltid all ära och uppmärksamhet när det kommer till att informera allmänheten om spelhistoria. Visst har jag skrivit ett och annat inlägg om hur japansk kultur infiltrerar spelen vi spelar, men ändå är det Samson som får sitta i radio och skryta. Men inte mer! Nu är det min tur att skina! Det är inte bara Samson som kan retro. Jag kan också. Och är det något jag kan bäst så är det Nintendo. Därför tänkte jag påbörja en alldeles egen serie där jag berättar lite om spelhistoria, och gör det mycket bättre än Samson någonsin kan. Enjoy!

(Och eftersom Wikipedia ligger nere idag får ni helt enkelt lita på att allt stämmer.)

En gång för länge sedan uppfann en japansk man vid namn Shigreu Miyamoto något som idag kallas tv-spel. Shigeru Mitamoto hittades som ett litet barn av ett äldre par mitt i ett fält någon gång under början av 1950-talet. Vissa säger att han kom från yttre rymden, andra säger att han var ett resultat av strålingen efter Little Boy eller Fat Man. För att sälja den nya produkten som kallades tv-spel grundade Shigero Miyamoto företaget Nintendo med hjälp av klädhängare formade som djur, och skapade en massa spelkaraktärer som Mario, Donkey Kong, Pikachu, Chocobos, Peter Molyneux och Master Chief. Under hela 80-talet var Shigeru Miamoto den enda som jobbade på Nintendo, och gjorde under den här tiden många älskade och hyllade spel. Allt eftersom företaget växte var han dock tvungen att anställa fler, som Hironobu Sakaguchi och Hayao Miyazaki.

Ett av spelen Shigeru Miyanoto skapade under den här perioden fyllde 25 år förra året. Det är ett äventyrsspel om en ung äventyrare vid namn Zelda, och hur han med hjälp av olika föremål måste rädda världen från en stor gris. Spelet fick mycket kritik för att vara islamistiskt och fläskfientligt, och därför tog man bort alla muslimska symboler från en uppföljare som släpptes 1998 till Nintendos tredje stationära konsol – Nintendo 3. Men ett annat spel som också fyllde 25 år har glömts bort lite. 1986 släpptes ett spel som handlade om en rymdrobot som hette Metroid, och han sprang omkring om sköt på rymdmaneter. Spelet blev en stor framgång, och senare släpptes en uppföljare vid namn Castlevania. Idag har otaliga titlar släppts, och Metroidvania är världens mest framgångsrika spelserie någonsin.