Svamppod

Avsnitt 79: E3-special

I veckans medvetet försenade avsnitt har vi stärkt truppen och det är hela sex panelmedlemmar som diskuterar de stora presskonferenserna under måndagen och tisdagen. Det blir ovanligt mycket bråk, spekulation och prat i munnen på varandra. Och redigt mycket längre än planerat från början. Håll till godo!

Avsnitt 79: E3-special

Kommentarer

 1. Tobias Svensson (Trogen Lyssnare) skriver:

  Gött med långt avsnitt. lutar sig tillbaka och njuter nu utav Podden 😀

 2. Jonas skriver:

  Vilket jäkla liv ni för! Stängde av när det började balla ur. Linus skriker bara massa ogenomtänkt strunt, ta det lite lugnt för fasen.

 3. ZettoByte (Joakim Vallin) skriver:

  Evolve ser superkul ut! Men man spelar det såklart på PC.
  Jag håller med Linus och Sandra om Sunset Overdrive. CGI-trailern var jävligt cool men när gameplay-trailern kom så tyckte jag att det såg segt och tråkigt ut. Inte alls som jag förväntade mig.
  Jag vart förvirrad av Scalebound trailern för jag vara helt säker på att det var en kvinnlig huvudperson tills han öppnade käften. Men jag är peppad på det, tyckte det var skitcoolt med drakrustningen och man kan alltid lita på att platinum gör bra action.
  The Sims trailern fick mig verkligen att somna. Förstår att det är många som gillar det men verkligen inget för mig. Samma sak med alla sportspel.
  Vart pepp på Let it Die eftersom det är Suda stängde av efter halv trailern eftersom det såg så himla tråkigt och dudebroigt ut.
  Playstation TV låter som the best thing ever! För mig är det mest intressant för att kunna köra PSP och PS Vita spel på en riktig TV. Alla Persona spel (inkl Golden versionerna) och Crisis Core i första hand. Dom andra funktionerna den har är bara bonus.
  Förstår inte hur ni kan säga att Smash Bros är ointressant. Det är för fightingspel vad Mario Kart är för racingspel. På ytan fanservice och ett roligt partyspel men för dom som vill sätta sig in så är det sjukt djupt och givande och med alla dom nya karaktärerna så kommer det vara ett helt annat spel än Brawl och Melee.
  Amiiboo är nog det sämsta namnet på något måste jag bara säga. Men det är coolt ändå eftersom det är ett chip i som både kan skrivas till och hämtas ifrån. Så du ställer din gubbe på Wii U plattan så att den läser av chippet sen tar du bort gubben. När du spelat klar ställer du dit gubben igen så sparas allt du gjort under det tillfället. Så nästa gång du spelar hemma hos dig eller hos en polare så ställer du upp din gubbe så har den dina stats. Dessutom så ska man ju kunna använda samma figurer till flera olika spel t.ex. Mario Kart har nämnts och eftersom man kan skriva till dom så borde i princip vad som helst kunna sparas på dom. Man kanske ska se det mer som roligt formgivna minneskort än en skylanderskopia.
  Det är även skönt med gamecube kontroller. Nog för att pro controller är rätt bra men gamecube-dosan är bättre.
  Det var tråkigt att man fick se så lite av Zelda och jag är inte så pepp inför open-world. Jag går alltid vilse och spelar inte klart sånna spel. Däremot så blev jag faktiskt lite sugen på Hyrule Warriors, har varit väldigt orolig för vad det ska bli. Men efter att ha sett hur det ser ut när dom spelade det på Nintendo Treehouse så var jag lite sugen iallafall. Det verkar vara lite simpel problemlösning precis som ni efterfrågade i podden.

  Bilderna som cirkulerar på Shigeru och glada människor sammanfattar varför jag tycker att Nintendo gjorde sig bäst ifrån sig på E3. Men jag gillar även att dom inte bara körde en konferens, det har kommit nya utannonseringar av småsaker varje dag och Treehouse var helmysigt att titta på. Sen att dom tog in communityt för att köra en Smash-turnering är något jättebra som varken MS eller Sony nånsin gjort. Jag tycker att Nintendo visade att dom (äntligen) kommit på att dom varit gammalmodiga och nu vill dom komma ikapp sin publik och visa att dom tycker att fansen är det viktigaste.

  Disclaimer: Om det inte framgått så är jag Nintendo-fan som köper playstation för att spela Final Fantasy och Kingdom Hearts och kanske nåt mer.

  När det gäller poden så tycker jag att det är trist att ni inte kan prata Nintendo utan att det blir bråk. Det känns som Ludde sa i podden att vissa tar på sig headsetet med inställningen att nu måste vi se till att slå ner på allt nintendo relaterat så snabbt som möjligt så att vi inte blir för ensidiga. Samtidigt är det ingen som slår ner Sandra när hon fangirlar om Dragon Age som också ser ut som exakt samma spel som dom tidigare delarna (vilket är precis vad man vill ha). Man hör på Ludde att han blir frustrerad och arg på riktigt medans i mina öron så låter det nästan som att Linus trollar. Det kanske behövs någon som kan vara tydligare host som hjälper alla att få säga sitt i programmet och som inte själv är fanboy. T.ex. tror jag att Tobbe eller Niklas skulle kunna göra det bra. Om det inte funkar så kanske ni får köra debattstilen där en person får prata i några minuter och sen får den andra replikera och sedan är det klart. Blir så jobbigt att lyssna när folk höjer rösten för att vara den som hörs mest och när folk pratar i mun på varandra.

  Sen hoppas jag att ni inte glömmer att ta upp det som annonserats under resten av E3 nästa vecka. T.ex. Project STEAM till 3ds.

  Tack för Sveriges bästa spelpodcast!

  • Niklas Sintorn skriver:

   Nästa gång sitter jag och Tobbe vid spakarna, och mute:ar alla som inte kan bete sig. Alltså blir det bara jag och Tobbe som diskuterar till slut, innan vi mute:ar varandra. ^_^

 4. Jonas skriver:

  Så, nu är jag lite lugnare, har lyssnat klart på podden, det blev ju mycket trevligare efter det hysterisiska Nintendo kriget. Linus tog sig även han, blev lite mer resonlig. Bra jbb Linus!

 5. Lance McCloud skriver:

  Är så synd att alla känner ett så extremt behov att prompt gnälla på saker när det visas upp nya saker som ser fantastiska ut, men som man kanske inte personligen har något intresse av. Inte så att jag specifikt vill klandra er för detta, de flesta gör det men de känns som en så onödig del i hela E3 upplevelsen. Så jag tänkte med att jag skulle bidra lite med det, för att varför inte?

  Jag blir nämligen lite sur när uppföljare får skit för att de inte gör något nytt… men sen samtidigt så kommer en genre undan helt med detta, nämligen tredje persons action spelen. Ni vet, den genren som för de flesta är helt synonymt med TVspel, men som för mej är helt ointressant. Det är ett nytt Assasins Creed, Uncharted, Batman Arkham Nånting, Infamous med mera, varje år som hyllas och inhandlas av de flesta med en konsol märk Microsoft eller Sony. Sen släpper Nintendo e uppföljare på Smash bros. där förra spelet kom för över 5 år sedan och då är det plötsligt ointressant och tråkigt. *gör en extremt överdriven och ryckig axelryckning* Hur fan går det ihop?

  Jag skulle kunna dra en lång harang om exempelvis Hyrule Warriors som det bara verkar vara jag som är pepp inför i de grupper jag lyssnar på på internet. Men nej, det är bara åsikter och även om folk uttrycker sej på ett sätt som inte gör det tydligt (återigen ingen pik direkt mot er på Svampriket) så spelar det nog inte så stor roll. Det mesta såg fantastiskt ut på årets E3 mässa från samtliga deltagare och utställare. Det är dock tråkigt och lite hipster varning när folk ska vara negativa mot saker och vad det ofta låter överdriva en åsikt och ta i lite extra bara för att… tja, det är viktigt att alla på internet vet vad man tycker antar jag.

  Men en sak jag vill fråga er specifikt om när ni verkade vara inne på att Nintendo släpper mycket samma om och om igen… hur kunde ni bara skynda förbi Xenoblade Chronicles X? OK, inte ett förstapartsspel, men här presenterar Nintendo ett spel i en genre som är nästan helt utdöd trots att folk fortfarande verkar vilja ha mer av den. Dessutom bygger spelet vidare på ett väl mottaget Wii spel och som ser ut att kunna bli bättre och mer utvecklat… men det är knappt ens värt att ta upp annat än att nämnas vid namn i förbifarten? Jag köper fullt ut om genren inte passar er, men jag kan själv tycka att det är ett spel som ändå förtjänar att få lite mer utrymme än så. Kanske bara är jag.

  • Tommy Håkansson skriver:

   Att vi stressade förbi spel som Xenoblade beror delvis på att för mycket Nintendo-tid hade gått åt till att tjaffsa om vad som är fel med Nintendos spel rent allmänt, och klockan var 00:30 och alla ville sova. 🙂 Delvis även pga att jag inte tror någon av oss spelade Wii-titeln, och inte kan något om det.

  • Bokbindar Anton skriver:

   Nu pekar jag inte ut Svampriket specifikt för detta gnäll utan dom flesta större sidor verkar ju hitta något att nitpicka på.
   Själv så fick jag se och höra om så många pärlor att det nog var det roligaste E3 på länge. Så jag är nöjd.

   Hyrule Warrior är just en sådan pärla för mig och det kan nog bli väldigt trevligt tycker jag. Särskillt då jag inte spelat ett Dynasty Warriors spel sedan fyran och det var ju ett tag sen sist.

   Sen vann inte Nintendo detta E3 för att dom visade en kort sekvens av Zelda till Wii U. Nintendo vann för att det var dom som fick mig att le. Så enkelt är det. Gillar inte riktigt den kommentaren av Anders.

   Men men.

  • ReDead skriver:

   Xenoblade Chronicles X är visst ett förstapartsspel, vill jag bara påpeka. 🙂

 6. hehe skriver:

  Jag gillar er pod så det känns tråkigt att behöva säga det men det här börjar bli tjatigt. Finns det något tråkigare än att höra fanboys/girls från olika läger bråka om vilket företag som är bäst.

  Bland de jag känner finns folk som spelar allt möjligt men jag har aldrig varit med om en enda diskussion om vilket företag som är bäst. Man gillar väl bra spel, inte för att det kommer från någon speciell studio, utan för att det är just ett bra spel.

  Det roliga är att de som jag stör mig mest på inte är Nintendo-fanboysen (även om det är tröttsamt att höra vecka efter vecka) utan Linus som verkar ha dedikerat sitt liv åt att hata Nintendo (kommer nog bli en lysande speljournalist). Fortsätter det så här så kommer jag absolut att sluta lyssna, jag vill höra spelsnack och inget skolgårdstrams.

  Tack ändå för en i stort sett bra pod.

  • Linus Svensson skriver:

   Det är absolut ingenting jag har gett mig ut för att göra, det är bara min personliga åsikt att Nintendo höjs upp som the end-all be-all bland tv-spel trots att de i mina ögon lever på gamla meriter. Men jag ska backa på det i framtiden.

   • Kowalski skriver:

    Backa inte Linus! Nog för att jag instämmer att det är väldigt tröttsamt med den eviga diskussionen om vilket som är det bästa företaget så är risken överväldigande stor att dem andra två tar över helt och podden blir en enda lång tirad av Nintendo-hyllningar. Det behövs en motpol till det.

    Kul att Sandra var med, ni pratar sällan rpg’n annars, ja om man bortser från alla j-rpg titlar som brukar nämnas då och då.

   • Caymot skriver:

    Håller helt med Linus. Det var ca 18 år sedan det släpptes en Nintendo-titel som lockade mig.

 7. hehe skriver:

  Känner att jag inte var helt rättvis, att bara klaga utan att komma med något positivt. Jag gillar verkligen er pod och blogg, antagligen för att jag tillhör just den målgruppen ni pratar om, jag är en person i 30-årsåldern, som gillar spel men tycker att de flesta andra spelmedier har en väldigt trist och grabbig attityd. Jag känner mig väldigt hemma som gamer i svampriket, det är vettiga krönikor och artiklar och det god ton i kommentarsfälten. Det är därför det är så tråkigt att behöva höra på såna här diskussioner som inte tillför någonting, klarar ni verkligen inte er utan dem?

  • Tommy Håkansson skriver:

   Hej! Jag hade också gärna pratat med om de nya spelen från Nintendo, och mindre om varför Nintendos spel är tråkiga kopior av varandra. Jag vet dock inte om vi skulle klara oss utan det. Men jag vill påpeka att jag inte tycker diskussionen handlade om vilket företag som är bäst.

 8. Bokbindar Anton skriver:

  Jo det blev lite tjatigt ett tag tycker jag men så var det många viljor inblandade också men det blev nästan lite Loading stämmning när Nintendo kom på tal.

  Jag är också en av dom som tyckte att det var synd att det inte blev så mycket prat om Xenoblade Chronicles X. Föregångaren som jag njöt av att spela för några år sedan blev nog för mig den generationens bästa rollspel så som sagt hade jag gärna hört mer om det. Men som Tommy skrev så verkar ju ingen av er spelat föregångaren så det kanske inte fanns intresse för det.

 9. ZettoByte skriver:

  Kom på en sak till! Jag håller med Anders om indiespelen. Alla tre storbolaget körde kollage som swishade förbi så snabbt att man knappt han uppfatta ett innan man fick ett annat upptryckt i ansiktet. Så det är kul med indie men jag vet inte vilka spel jag borde vara sugen på.

 10. RockLobster skriver:

  Här har ni en till som är butter över att de vart tjaffs o massa fanboy/girls över de hela som tex Sandra säger att nintendo aldrig kommer med något nytt o sen rajlerar om Dragon Age? O när de finns 74 (nåja)andra spelserier som “lider” av samma problem.
  Att ni inte prata om xenoblade förstår jag inte alls även fast ingen av er har spelat de till wii.

  Tycker No man sky såg förbannat vackert ut o hoppas hoppas verkligen dom kan leverera.
  Bloodborne kommer jag nog bara köpa för att de är dark souls snubbarna som gjort de.
  Metal Gear 5 kommer jag nog också bli tvungen o köpa bara för att de är metal gear.
  Evolve var jag skeptisk till, men efter tittat några timmar på turneringen som var under e3 så måste jag nog slå till på de med!

  Älskar podden men tycker de var väldigt tråkigt under “nintendo kriget” annars skötte ni er 🙂

 11. Pilkington skriver:

  Hejsan,

  Jag tänkte väga upp den kritik som riktats mot “tjafset”, med att säga att diskussionen i det här avsnittet var både intressant såväl som befogad, och inte alls så frånstötande som vissa uppfattat det som. Tyckte ni höll er väl inom rimliga gränser.

  Sen är det väl så att det inte bara är Nintendo som vattnar ur spelserier eller karaktärer. Tydliga exempel är EA:s sportserier, COD, BF etc. etc. Men då de övriga plattformarna de facto erbjuder ett mer divergerande utbud (mer toner om vi skall hålla fast vid den term som myntades i avsnittet) så det finns möjligtvis då ett giltigt argument att Nintendo bör/måste måla med en bredare pensel så att säga. Och i ett avsnitt som behandlar framtidsvisioner och kommande spelutbud så vore det snarare märkligt om det INTE uppstod en diskussion kring detta. Inte minst då företaget just nu verkar gå knackigt rent ekonomiskt.

  Nintendo bör dock inte ensam stå vid skampålen. Hur trött är man inte på att se mer eller mindre samma COD år efter år!? Hur less är man inte på att gäspa sig igenom de små förändringar FIFA-spelen står för i varje “ny” upplaga.

  Kanske vissa medlemmar i riket borde göra uppror och ägna ett specialavsnitt att diskutera detta och enbart detta *host Tommy och Ludde host* 😉

  Bockar och bugar för en fantastisk podcast. Timmarna bara flög förbi igår.

 12. Linus Svensson skriver:

  Vill förtydliga för alla att jag inte har gett mig ut på någon slags personlig vendetta mot Nintendo. Jag är kritisk mot att de, i mina ögon, lever på gamla meriter, vilket de visade väldigt tydligt på presskonferensen. Men det är bara min åsikt och jag förstår att de flesta andra inte tycker så. Sen kan jag hålla med om att det blev lite väl höga tongångar i podden, vilket jag ber om ursäkt för. Jag kan ha råkat ta i lite extra när konversationen kom igång.

  Jag ska ta ett steg tillbaka i den diskussionen i framtiden.

 13. Lance McCloud skriver:

  @Pilkington: Jag kan inte riktigt hålla med om CoD. Nu råkar jag vara en av de som faktiskt skaffar och spelar varje års upplaga av Call of Duty. Jag gillar upplägget i Multiplayer då spelen är fyllda med content och jag har lyckats bli rätt bra på det. Det är mitt go to spel för multiplayer då jag annars mer gärna spelar co-op spel om jag inte kör på egen hand. Så jag blir lite irriterad när det verkar vara helt accepterat att klaga på serien och att den upprepar sej varje år, när (som jag var inne på i mitt inlägg ovan) andra spelserier klarar sej helt utan kritik. Assassins Creed och Batman spelen är bra exempel, där desutom båda fick kritik för varsin del i serien… efter att folk blint köpt spelen och märkte att de var hafsverk jämfört med tidigare delar i serien. Men många som pratar om CoD har ofta, vad jag tycker mig höra, inte spelat serien sedan Modern Warfare 2 eller Black Ops, det vill säga 3-4 spel bakåt i serien.

  Jo, det är klart, spelen är väldigt lika föregångarna. Främst att de fortfarande är är förstapersons skjutarspel med militärt tema och med fokus på en cinematisk kampanj och multiplayer. Men trailern vi sett av Advanced Warfare ser tydligt ut att komma med nyheter. Motorn ska vara helt ny, vilket syns om man är inbiten CoD spelare, där är nytt tänk med att ta “nära framtid” i åtanke på flera plan, så som hur HUDen i spelet ser ut. Du har nya förmågor i tack vara ditt exoskelett och så vidare. Så upplevelsen kommer vara mer av samma, det är jag säker på… men är det inte lite just det vi vill has av våra uppföljare? Andra seirer kommer undan, men det verkar creddigt att klaga på just CoD när andra spel kör på samma sak. Folk klagade inte på de faktiska problemen i CoD Ghosts så som dålig optimering till PC, dålig spelbalans i multiplayer, kasst spawn system och enformiga kartor. Men klaga ska det göras, och sen går man och inhandlas senaste Mario Kart, Battlefield, GTA och har skitkul… även om de spelen med är extremt lika sina föregångare.

  Ville inte hoppa på dej personligen Pilkington, men när du ändå nämnde CoD så var jag tvungen att få detta av mitt hjärta. Och jag verkar vara i en minoritet med min åsikt här, så kanske är det jag som är konstig. Jag vet helt ärligt inte. Utvecklarna Sledgehammer Games har verkligen något att bevisa vad de går för när de utvecklar ett spel i en så stor serie som CoD ändå är. Så för alla som klagar på avsaknaden av nyheter och skippar CoD så är mitt råd att ändå testa Advanced Warfare. Så mycket pekar på att det kommer bli ett kompetent spel.

 14. Pilkington skriver:

  Hej Lance,

  Oroa dig inte, ser det inte som ett påhopp alls. Jag själv har lagt ned otaliga timmar i Call of Duty-serien, ända tillbaka till dess ursprung. Det är dock min högst subjektiva upplevelse att den för tillfället står och trampar vatten. Kanske är det jag som inte uppfattar det subtila. Uppenbarligen håller serien fortfarande en hög kvalitet med tanke på en lojal följarskara.

  Min farsa (över 60 år numera) spelar med glädje varje ny upplaga. Han ogillar större förändringar, och känner sig rätt nöjd och trygg i att inlärningskurvan inte justeras allt för mycket från gång till gång. Det är väl detta som jag tror Anders m.fl. väjer sig lite emot. Att man förr eller senare måste våga ta ut svängarna en aning. En viss risk följer alltid med en sådan attitydförändring. Men kanske blir det värt det i slutändan?

 15. Christoffer skriver:

  Detta avsnitt gjorde att jag kan sortera ut alla framtida avsnitt utan vissa personer.

  Visst hata på hur mycket ni vill ni andra men substanslös kritik utan kunskap är rätt tråkigt lyssna på när det bara 20 minuter tidigare hyllas spel som gör exakt det ni klagar på.

 16. MrBase skriver:

  Hej svampar.
  Tack för en bra pod-cast igen.

  Men lite ris till Linus, mycket anspelningar på 40åringar. Själv är jag 45år reser mycket i jobbet och spelar det mesta på min 3DS, när jag kommer hem åker mitt WiiU på och just nu MarioCart 8.
  Så min fråga Linus, är man för gammal för spel (dessutom “barn konsollerna”) när man är över 40år??

  P.s Linus tänk på att jag spelade alla roliga numera retrospel innan du ens var påtänkt;-)

 17. Ruben skriver:

  E3: En av högtiderna på spelåret, när Rikets medlemmar bestämmer sig för att kollektivt använda allt emotionellt krut som har sparats sedan summeringen av föregående spelår. Nintendo = Allvar.

  Det är ljuvligt att lyssna på, av den enkla anledningen att det plötsligt blir personligt på en helt ny nivå. Det är tydligen oändligt viktigt att upplysa världen om varför just den egna uppfattningen (om Nintendo) är Den Enda Rätta. Hade jag varit sociolog så hade jag dedikerat en uppsats till det här ämnet.

  Tack och lov så sparar ni urladdningar av den här typen till några få gånger om året. Liknande uppvisningar varje vecka hade gjort konceptet urvattnat.

  Den andra sidan av samma emotionella mynt var Tommys genomgång av Zelda-teorin. Det var höjdpunkten på hela avsnittet (och sålde in idén om det kommande spelet bättre än själva trailer:n). Respektingivande fanboy:ande, minst sagt.

 18. Lasselelle skriver:

  Fett roligt avsnitt. Roligt när silkesvantarna åker av! 😉

  Märklgt nog håller jag med nästan allihopa samtidigt.
  Ja nintendo lever på sina gamla spelserier.
  Men ja, dessa spelserier tenderar fortfarande att slå de flesta på fingrarna snart 30 år senare. 😉

 19. jonmlr skriver:

  Jag kanske är ensam om det, men jag tyckte detta avsnitt var ganska underhållande. Ni fick utlopp för era känlsor lite 🙂 Det är det jag gillar lite med er pod, att ni har olika tankar om spel. För att citera Ludde, att det är fantastiskt med spel för alla tycker om olika och det syns hos er. Även om det är samma i film, böcker etc.

  Och jag tycker det är lite väl mycket ris mot Linus som enligt mig faktiskt hade en del poänger med det han sa. Även om jag gillar Nintendo och bara har ett Wii U hemma som jag tycker mycket om!

  Det jag tror skillnaden mellan att man kan tycka att Nintendo gör mycket samma är för att de har Mario-universumet i en mängd varierande spel. Medans Cod, Batman, AC och Dragon Age är en och samma spelserie. Men om man gillar Nintendo, så vet man oftast att man får ett välpolerat spel om Mario är med. Jag själv hade varit mer intresserad av Splatoon om det istället var ett “Mario Paintball”.

  Även om det mesta är kritik i kommentarsfältet här så märker man att många “engagerade” sig i detta avsnitt och det tycker jag personligen är kul att se 🙂 Glöm inte att E3 är en kul händelse för ALLA som gillar spel. Och jag tror vi alla skulle sakna Nintendo på marknaden om de försvann helt.

 20. Woopidoo skriver:

  Tack för ett riktigt långt avsnitt 🙂

  Var det ingen av er som reagerade på estetiken och den sjukt läskiga fågelsiluetten i Ori and the blind forest?

  Yay ,return of Pizza betyg?

  Appropå ingenting,
  så är skitsnack’s hiphop special, det pod avsnittet jag lyssnat mest på av alla poddar som hamnat i min Rss feed, från riket.
  Jag är ingen vidare Hiphop lyssnare egentligen, men det är ett riktigt mysigt avsnitt att lyssna på , om och om igen 🙂

 21. Lucas skriver:

  Älskar eran podcast och eran hemsida, och jag är van vid att Nintendo får onödigt mycket skit, men alla tycker olika.
  Men känner att jag måste reda ut en sak som jag verkligen inte tycker är ok!
  E3 är ingen tävling, det vet vi alla. Så om jag nu väljer att kalla det en tävling och utser en vinnare, så är det på ett högst personligt plan. Om jag då inte tycker likadant som Anders är jag alltså “mindre värd människa”?

Skriv en kommentar