Krönika

Alla dessa mörka reboots

Det är populärt med reboots. Om en serie börjar gå lite dåligt, eller av någon anledning varit frånvarande ett par år, då kan den komma tillbaka med en reboot. Jag vet till exempel inte hur många reboots Tomb Raider-serien genomgått, men det känns som att spelen blir mörkare och mörkare för varje gång. Det är ett vanligt tema för reboots. Jag har svårt att komma på många reboots av serier där det inte blivit mörkare och mer allvarligt, förutom Prince of Persia. För alla strävar efter realism, och mörker är tydligen realistiskt.

Nu är det dags för en reboot för Lara Croft igen, och den här gången är det mörkare och mer allvarligt än någonsin. Det verkar inte bli någon akrobatisk action och löjligt spektakulära strider med volter och dubbla pistoler. Nu är hon ung, smutsig, blåslagen och till synes ofta obeväpnad medan allt ser väldigt mörkt, vuxet och seriöst ut. Förra året fick vi även se rebooten av Devil May Cry, som brittiska Ninja Theory har hand om. Precis som Lara handlade det om en mörkare och mer seriös version av Dante. Och precis som Lara var han ung, smutsig och blåslagen. Och ganska emo. Det tidigare 00-talets lekfulla töntighet är som bortblåst, och fansen blev hysteriska.

Vi har även sett reboots av både SSX och Ridge Racer – två racingspel kända för neonfärger och fyrverkerier. Men nu ska Ridge Racer utspela sig i en dystert realistisk stad, med tegelväggar och nattregn. Rebooten av SSX tar det ännu längre, och i trailern får vi se väldigt dramatiska scener när en åkare hoppar från en helikopter. Många har skämtsamt kallat spelet för Call of Duty: Snowboarding, och några spår av den tidigare serien verkar svåra att finna i allt detta ”dark and gritty” som verkar vara obligatoriskt för reboots.

Är det verkligen allt man kan komma på när man sitter och pratar om hur man ska förnya de här spelserierna? ”Låt oss göra det mörkare!” Jag förstår verkligen ironin i att jag gnäller på det här när jag i tidigare inlägg skrivit att jag önskar Nintendo vågade göra en ”dark and gritty” version av Zelda. Det erkänner jag. Men är det verkligen något som precis alla reboots måste anamma nu för tiden? Kan vi inte få lite färger? Uncharted har ju visat att det går bra även om man använder sig av något som går utanför gråskalorna. Tills det kommer en reboot av den serien också.

Är det här hur det ser ut när tv-spel som medium växer upp?
Eller är det bara ett trendföljande försök till att verka cool?

Inga kommentarer

 1. Tobias skriver:

  En rätt märklig företeelse som jag aldrig riktigt tänkt på innan.

  Även Call of Duty-serien skulle väl platsa här i och med Modern Warfare 1 känns det som.

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Ludde Lundblad, Tommy Håkansson . Tommy Håkansson said: Just det ja, det finns ett nytt inlägg på Svampriket. Vad är grejen med mörka reboots? https://www.svampriket.se/21/alla-dessa-morka-reboots/ […]

 3. Aglet skriver:

  @Tobias: För krigen i de första tre delarna var riktigt upplyftande och härliga solskenshistorier.

  …?

  “Dark gritty reboot” säljer. Det är en trend-grej precis som hipstamatic, HDR-filter och vindsurfing-segel i ansiktet. Den kommer gå över när folk slutar betala för den. Men sålänge det blir lika mysigt som Batman Begins m. uppföljare är det inte väldigt troligt.

 4. Teh FnoRd skriver:

  Spelbranchen kanske är kanske tonårsdeprimerad?

  Ps. Dante har varit Emo sedan Devil May Cry 1. ^^ Ds.

 5. Niklas (Kraid) skriver:

  Det kommer väl från trenden inom filmbranschen antar jag. Det är ju ett smart drag, då alla verkar gilla det mörka nu för tiden, men någon måtta får det ju vara.

  Vilken tur att allas vår favorit Kirby gjorde tvärtom och blev ännu mer sockersöt i sitt senaste äventyr ^_^

 6. Tommy Håkansson skriver:

  Ja, jag har faktiskt fått för mig att det hela började lite med Batman Begins. Men kanske var det ännu tidigare ändå.

 7. NuYu skriver:

  Om det vill få de att verka mognare – av någon anledning – så kan de ju börja med att stryka ganska mycket av det där skitsnacket kallat strider. Haha, nu får jag några emot mig.

  Hade inte tänkt på detta innan men absolut, och tyvärr, SSX exempelvis var ju som bäst när det var allra galnast och färggrannast.

Skriv en kommentar