Det är populärt med reboots. Om en serie börjar gå lite dåligt, eller av någon anledning varit frånvarande ett par år, då kan den komma tillbaka med en reboot. Jag vet till exempel inte hur många reboots Tomb Raider-serien genomgått, men det känns som att spelen blir mörkare och mörkare för varje gång. Det är ett vanligt tema för reboots. Jag har svårt att komma på många reboots av serier där det inte blivit mörkare och mer allvarligt, förutom Prince of Persia. För alla strävar efter realism, och mörker är tydligen realistiskt.

Nu är det dags för en reboot för Lara Croft igen, och den här gången är det mörkare och mer allvarligt än någonsin. Det verkar inte bli någon akrobatisk action och löjligt spektakulära strider med volter och dubbla pistoler. Nu är hon ung, smutsig, blåslagen och till synes ofta obeväpnad medan allt ser väldigt mörkt, vuxet och seriöst ut. Förra året fick vi även se rebooten av Devil May Cry, som brittiska Ninja Theory har hand om. Precis som Lara handlade det om en mörkare och mer seriös version av Dante. Och precis som Lara var han ung, smutsig och blåslagen. Och ganska emo. Det tidigare 00-talets lekfulla töntighet är som bortblåst, och fansen blev hysteriska.

Vi har även sett reboots av både SSX och Ridge Racer – två racingspel kända för neonfärger och fyrverkerier. Men nu ska Ridge Racer utspela sig i en dystert realistisk stad, med tegelväggar och nattregn. Rebooten av SSX tar det ännu längre, och i trailern får vi se väldigt dramatiska scener när en åkare hoppar från en helikopter. Många har skämtsamt kallat spelet för Call of Duty: Snowboarding, och några spår av den tidigare serien verkar svåra att finna i allt detta ”dark and gritty” som verkar vara obligatoriskt för reboots.

Är det verkligen allt man kan komma på när man sitter och pratar om hur man ska förnya de här spelserierna? ”Låt oss göra det mörkare!” Jag förstår verkligen ironin i att jag gnäller på det här när jag i tidigare inlägg skrivit att jag önskar Nintendo vågade göra en ”dark and gritty” version av Zelda. Det erkänner jag. Men är det verkligen något som precis alla reboots måste anamma nu för tiden? Kan vi inte få lite färger? Uncharted har ju visat att det går bra även om man använder sig av något som går utanför gråskalorna. Tills det kommer en reboot av den serien också.

Är det här hur det ser ut när tv-spel som medium växer upp?
Eller är det bara ett trendföljande försök till att verka cool?