Hej internet. Vi måste prata. Hur mycket jag än tycker om er finns det något vi måste ta itu med. Det handlar om sexism. Ja, jag vet, ni inte tycker om det. Men vi kan inte bara ignorera det här. Sexism finns och det är fett ohäftigt.

Ni gillar inte när det kommer kritik mot sexism i spel, har jag förstått. Det har ni gjort vansinnigt uppenbart. Men era argument har jag lite svårt att köpa.

Jag tror att vi måste börja med att klargöra en sak. ”Kritik” och ”censur” är två olika saker.

Jag tror att vi måste börja med att klargöra en sak. ”Kritik” och ”censur” är två olika saker. De är, hör och häpna, inte synonymer. Så när ett spel kritiseras handlar det inte om att folk vill censurera det. Folk kritiserar saker de inte tycker om, har alltid gjort. Jag kan till exempel kritisera ett spel där all textur ser ut som gröt och sågspån. Det betyder inte att jag vill censurera det. Bara att jag inte tycker att gröt- och sågspåns-texturer inte är den bästa av idéer. Ser ni skillnaden?

"Ibland känner jag mig bara så instängd av min könsroll."

Jag vill aldrig knulla med den kreativa friheten. Såklart inte! Den är ju superbra. Och när kritik riktas mot, till exempel, att man återigen degraderar kvinnor till vandrade fittor och sedan mördar dem i Hitman handlar det inte om att man inte får göra så. Det är kritik, inte censur. Man säger att det kanske inte är skitmysigt, inte att det borde förbjudas. Det är feedback. Konstruktiv kritik. Vilket man får om man skapar och säljer kreativa verk.

Och anledningen till kritiken är inte heller att vi tycker att könen bara ska representeras på ett sätt. Anledningen är att könen bara representeras på ett sätt. Ingen vill helt ta bort varken muskelknutten eller tuttlisan. Jag älskar dem båda. Och att förbjuda en viss sorts porträttering är helt fel väg att gå. Men. Inte behöver väl alla kvinnor ha dubbla D-kupor och inte måste väl alla män se ut som steroidstinna rövskallar?

Att göra ett spel med översexualiserade kvinnor är inget problem. I en perfekt värld är det självklart att man ska få översexualisera både män och kvinnor, och sedan meja ner dem med ett hagelgevär. Problemet är att det är strukturellt. Det är ingen slump att 90% av alla spel har en vit man i huvudrollen. Det är en struktur och det är den vi vill ha bort. Ni kanske gillar spel med vita män i huvudrollen. Jag förstår. Det gör jag med. Men måste det vara vita män i 90% av spelen? Kan ni inte gå med på att lite fler spel med kvinnor i hade varit trevligt? Inte för att ett spel blir bättre med en kvinna, utan helt enkelt för att omväxling förnöjer.

Och, som ni faktiskt noterat, så hugger ju sexismen åt båda hållen. Så långt är ni med. Men sen skiljer sig eran tankegång från min. Så fort det kommer en kvinna och höjer rösten och är det minsta lilla kritisk mot att spel verkar ha importerat en kvinnosyn från sent 1930-tal så hugger ni tillbaka. Ni säger att män också utsätts för trista, förlegade stereotyper, som om det vore ett ogiltigförklarande av hennes argument och åsikter. Slåss hon inte för allt och alla i alla situationer, så bör hon inte enligt er slåss alls. Eller?

De har fullt upp med sitt, kan ni inte man the fuck up och reda er egen jävla skit

Män utsätts också. Så är det. Men varför inte då göra något åt det istället för att vara en jävla fitta när kvinnor slåss mot kvinnliga könsroller? De har fullt upp med sitt, kan ni inte man the fuck up och reda er egen jävla skit, istället för att anklaga dem för att inte göra det? Era jävla gnällrövar.

Polygonbaserat T&A


Sen har vi det där sista argumentet. ”Det är ju bara ett spel”. Varför håller folk på att bråkar om hur kvinnor och män representeras i spel för. Det är ju bara spel! Men vill ni verkligen degradera världens bästa medium – vårt absoluta favoritmedium – till ”bara spel”? Kan vi inte ha tillräckligt mycket stolthet för och kärlek till våra älskade spel att vi framhåller dess storhet mer än så? Spel är stort och vackert och viktigt.

Och det är där sexismen finns. Det där som så många människor säger ”ju bara är” är ju sällan bara det där som det är (sex laxar i en lack ask). Film, musik och spel, det är ju inget bara över det. Det är bland det viktigaste vi har. Men om vi tänker att det bara är – då har vi helt enkelt fel. Kulturen speglar samhället som det är och som vi vill ha det. Kulturen formar vårt samhälle. Och vill vi ha ett bättre samhälle, då är kulturen en ganska jävla viktig del.

Så. Sluta nu vara dumma i huvudet.