Krönika

Den irrationella kritiken mot Nintendo

Knappt hade nyheten om New Super Mario Bros 2 hunnit lägga sig som en sockersöt hinna över internetforumen och kommentarsfätlen, förrän det nu mer obligatoriska Nintendohatet började kräla fram från källor av missnöje som besparas alla andra utvecklare. Nintendo säljer dig inte DLC som redan finns på skivan. Nintendo kör inte med onlinepass eller andra metoder för att bekämpa begagnathandeln. Så i stället gnälls det på extremt triviala skitsaker, som i det här fallet spelets titel. Vi har hört det tidigare. New Super Mario Bros Wii var ju en fantasilös titel på ett fantasilöst spel. Mario Kart 7 fick samma form av kritik, även av människor som älskar Mario Kart 64. Go figure. Ibland räcker det med att Nintendo släpper en uppföljare överhuvudtaget för att placeras i skamvrån. Case in point, Super Mario Galaxy 2. Då ropades det plötsligt om mjölkmaskiner.

Precis som i fallet med både Super Mario Galaxy 2 och New Super Mario Bros Wii använder man ord som ”expansioner”. Jag svär, jag har sett människor bli överraskade när de insett att NSMBW inte är en direkt portning av NSMB till DS. Varför New Super Mario Bros 2 är mer av en expansion än till exempel Bioshock 2 vet jag inte riktigt. Varför blir så många mycket mer provocerade av Nintendos uppföljare än andras? Den som kikar i kommentarsfälten är dömd att hitta några som klagar på hur otroligt fantasilöst och generiskt mjölkande det är att Nintendo bara placerat en tvåa efter titeln.

”Wow, they really pulled out all the stops with the name, huh. Way to make an effort. What did you expect?”

Såg vi liknande kommentarer när spel som Dead Space 2, Silent Hill 2, Mass Effect 3, Dead Rising 2, Lost Planet 3, Resident Evil 5, Final Fantasy XIV, Street Fighter IV, Ninja Gaiden 3, Portal 2, God of War III, Gears of War 3 och Fallout 3 utannonserades? Nej. Men gud förbjude att Nintendo släpper ett Mario-spel med ett nummer i titeln! Men jag har förstås fel, eftersom:

”No, it’s not really the same. Usually when a game is given a sequel title it indicates massive graphical and gameplay updates and perhaps even a new engine. This game needs to be called out for what it really is – an expansion pack.”

Så är det. Med undantaget att jag nyss spelade igenom Mass Effect 3, och inte märkte några “massiva grafiska och spelmässiga uppdateringar” jämfört med Mass Effect 2. Hade ingen berättat för mig att spelmotorn blivit aningen slipad skulle jag inte ha märkt av det. Jag utmanar vem som helst att hitta fler nya inslag rent spelmässigt i Mass Effect 3 än jag kan hitta i Super Mario Galaxy 2. Sen tänker jag inte ens bemöta den bristande logiken i att kalla det för ”expansion pack” när innehållet inte är 10-20% av föregångaren, och spelet är till en helt annan konsol.

Jag blir helt enkelt så otroligt trött på detta hycklande gnäll som trotsar logik. Ingen behöver gilla Nintendos spel, men ställ åtminstone samma krav på dem som ni ställer på alla andra titlar som släpps av alla andra utvecklare. Jag tycker det är ironiskt att Nintendohatarna är de som mest av alla placerar Nintendo på en piedestal.

Kommentarer

 1. Peter skriver:

  Jag håller med om att det är tråkigt att Nintendohatarna är så högljudda och försöker klanka ner på allting Nintendo gör bara för att det är Mario i huvudrollen.

  Jag själv är en riktigt Nintendo-gamer och älskar det mesta som de gör, men även jag blev lite smått besviken över New Super Mario Bros, 2.

  Jag hade velat ha en grafisk förändring för själva designen känns ganska trött numera. Det funkade bra i två spel, men nu kommer New Super Mario Bros 2 och det snackas om att det nya Mariospelet till Wii U kommer bygga på förra årets E3-demo som också såg nästan exakt likadant ut.

  Jag tvivlar inte på att det kommer vara ett bra spel. Jag kommer säkert älska det. Men jag hade faktiskt velat ha en ny stil, där Nintendo verkligen kunde briljera och visa att de faktiskt är så enormt duktiga på att hitta på nya kreativa idéer med sina spel.

 2. blutt skriver:

  Finns det några som “mjölkar” så är väl Activision(CoD) och EA(FIFA/NHL) absolut värst på marknaden. Sen hur man kan jämföra det med ett New Super Mario Bros 2 vet jag inte. Jag blir helt ärligt talat i extas varje gång det är dags för Nintendo att släppa spel. Folk får kalla det precis vad dom vill, jag vet att jag kommer ha roligt iaf!

 3. Niklas Sintorn skriver:

  Väl rutet, Tommy! Inte såg jag några dramatiska förändringar mellan Modern Warfare 2 och 3, och har verkligen inte sett några i de senaste FIFA eller NHL-spelen. Men det känns lite som att det är ungefär samma sorts människor som bestämt att inga spel på Wii kan vara bra eftersom de inte är i HD-upplösning.

  Och Tommy. Jag är helt säker på att ditt myckna läsande av idioters inlägg på bloggar, forum och sajter kommer att bli din död! ^_^

 4. Tommy Håkansson skriver:

  Peter:
  Stilen tycker jag är ett helt validerat klagomål. Mycket mer så än titeln och gameplay. Speciellt när ingen ens spelat spelet än. Hade själv gärna sett en ny stil, vilket jag sa redan i min recension av NSMBW. =/

  Blutt:
  Liksom, varför sluta mjölka när mjölken är delicious! 😀

  Niklas:

  Utan det läsandet skulle jag aldrig ha något att skriva om. :p Så länge jag beskådar det på avstånd. Lite som en naturfotograf som inte får ingripa, inte ens när ödlan äter upp fågelungarna.

 5. Ludde Lundblad skriver:

  Jag lovar att komma med intryck efter att jag har spelat NSMB2 och nya Mario titeln till Wii U när JAG ÄR PÅ E3, BABY ;D

 6. Mckorv skriver:

  Kan det inte vara så att hela Mario-grejen är lite överanvänd?

  Det klart att man kan säga att “riktiga” Mario-spel inte kommer lika ofta som t.ex. CoD-seriens spel. Men för mig som inte spelat nintendo sedan gamecube ser det ju ut som ett jäkla virrvarr med Mario konstant.

  Startskottet för CoD-trenden drog väl igång 2007 med CoD4. Med det spelet inräknat har det släppts fem spel i den “serien. Mjölka att vinnande koncept? Jo visst kan man säga så.

  Under ungefär samma period (början av 2007 för att det blev en roligare lista) har nintendo lyckats med följande Mario-spel: Super Paper Mario, Mario Party 8, Mario Strikers Charged, Mario & Sonic at the Olympic Games, Super Mario Galaxy, Mario Party DS
  Itadaki Street DS, Mario Kart Arcade GP 2, Super Smash Bros. Brawl, Dr. Mario Express, Dr. Mario Online Rx, Mario Kart Wii, Game & Watch Collection, Mario Super Sluggers, Mario Power Tennis, Mario & Sonic at the Olympic Winter Games, New Super Mario Bros. Wii, Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story, Super Mario Galaxy 2, Game & Watch Collection 2, Super Mario All-Stars 25th Anniversary Edition, Mario vs. Donkey Kong: Mini-Land Mayhem, Mario Sports Mix, Super Mario 3D Land, Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games, Mario Kart 7, Fortune Street och Mario Party 9.

  29 stycken om man inte orkar räkna. Vet inte om siffrorna är viktiga för mitt argument. Jag förstår att ditt argument bygger på de “riktiga” Mario-spelen och att din krönika möter specifik kritik som riktas mot det senaste spelet… men du måste förstå hur jag känner. Lita åtminstone?

  Tycker inte det är superkonstigt att vissa är svala inför nintendos 30:e Mario-spel sedan CoD4.

 7. Tommy Håkansson skriver:

  McKorv:
  Nog allt tror jag du har tillräckligt mycket koll för att veta lika väl som alla vi andra att till exempel Super Paper Mario och Mario Strikers Charged är två HEEEEEEEELT olika spel. Detsamma gäller även Super Mario Galaxy och Mini-Land Mayhem. Och så vidare, och så vidare, och så vidare. Så, nej.

 8. Niklas Sintorn skriver:

  Tommy och McKorv: När man räknar upp titlarna sådär blir det ju alldeles svindlande många! Hade verkligen inte trott att det var så många. Och jag förstår att folk är trötta på att Mario alltid måste vara med i namnet. Visst. Nintendo hade ju kunnat kalla Mario Strikers Charged för typ Nintendo All-star Soccer eller något sånt (eller Football i Europa), men problemet är nog att varumärket Mario är så otroligt starkt. Så länge Marios namn på fodralet gör att man säljer fler spel kommer det nog inte göras några ändringar.

 9. Mckorv skriver:

  T&N: Min mening var väl att försöka visa hur det ser ut för oss som inte är så värst insatta i nintendos eskapader. Visst finns det större skillnader mellan de 29 mario-spelen än mellan de 5 CoD-spelen men det ger ändå vatten på kvarnen gällande att nintendo bara snurrar kring sina 5-6 klassiska varumärken.

  Jag förstår hur de tänker, det är väl någon slags Disney-modell där Mario, Link och Metroid agerar Musse, Kalle och Långben. Däremot skulle jag gärna se att hjärnorna i nintendohuset antingen tog lite större friheter med sina kära maskotar eller att de fick större friheter där de slapp inkludera Mario, Link eller Metroid i 90% av sina kreationer.

  Min idé var ju en slags “Hook-tolkning” av Mario där Mario glömt bort sina äventyr i svampriket och lever ett sunkigt vardagsliv som rörmokare i ett smutsigt New York. Sedan blir han mer och mer påmind om sitt förflutna och får in sina förmågor i en verklig värld som mer och mer får färg och tillslut kulminerar i ett färgsprakande Mario-fyrverkeri.

  Egentligen kan de göra vad som helst som inte är röd gubbe studsar på sköldpaddor, slår en golfsving, kör lite bil, köper aktier, dansar osv… Eller den röda gubben kan väl få göra allt det där men kanske i en lite annorlunda ton. Han har ju hållit på sådär sedan jag var pytteliten.

  Och jag hoppas verkligen inte att vi om tjugo år fortfarande tragglar med Dead Space 23, Silent Hill 17, Mass Effect Galaxy 6, Dead Rising Party Golf, Lost Planet Dance Fiesta 3, Resident Evil Rally Deluxe 3, Final Fantasy XXIVICXI, Street Fighter XII Hyper Fighter Turbo Arcade, Ninja Gaiden High Altitude Snowboarding, Portal 7 GLaDOS EVoLv.ed, God of War Party Animal och Gears of War Football Slam.

  Däremot får de göra hur många Fallout-spel som helst. Gärna nu tack!

 10. Tommy Håkansson skriver:

  Niklas:
  Känns ibland lite som att kritikerna skulle vara tysta om spelen var EXAKT likadana som de är idag rent gameplaymässigt, men man ersatte Super Mario i vissa spel med en grön- och rosarandig pingvin vid namn Puuper Blahario. Om man gjorde ett spel med EXAKT samma gameplay som New Super Mario Bros. 2, men kallade det typ “Spore Kingdom Adventures”.

  McKorv:
  Oh no, nu blir jag indragen i sånt här igen. Diskussion i textformat. Egentligen borde jag dela ut min Skype och ta det där. :p Men det är lite intressant ändå, så let’s go!

  Du kan inte räkna det som att till exempel Mario Kart (racing) och Bower’s Inside Story (JRPG) på något sätt är samma sak. Mario är inte ett specifikt gameplay. Mario är inte en specifik genre. Mario är inte en spelserie. Sitter du verkligen och blir mätt på Mario Kart genom att spela Super Mario Galaxy på samma sätt som någon kan bli mätt på Black Ops efter att ha spelat MW2? Självklart inte. För det går inte riktigt att jämföra som du gör. Även om Motorstorm och Assassin’s Creed hade samma protagonist skulle det fortfarande vara två helt olika spel. Samma sak gäller Super Smash Brothers och Super Paper Mario.

  “Däremot skulle jag gärna se att hjärnorna i nintendohuset antingen tog lite större friheter med sina kära maskotar”

  Nintendo tar sig väl större friheter med Mario än något annat spelföretag gör med sina maskotar?

  “Och jag hoppas verkligen inte att vi om tjugo år fortfarande tragglar med Dead Space 23”

  Dead Space-serien kommer med sannolikhet finnas kvar i tjugo år om den är lika framgångsrik som Mario varit i tjugo år. Däremot har Isaac inte lika stor mångsidighet som Mario, och man kommer därför förmodligen inte se ett kartspel där han punkterar däcken på sina necromorphmotståndare med plasmacutters.

  Men än en gång vill jag påpeka att jämförelsen är skev, eftersom Mario inte är en spelserie på samma sätt som Dead Space är en spelserie. Super Mario Galaxy är inte samma spelserie som Mario Strikers Charged.

 11. Mckorv skriver:

  Hahaha, här kommer vi ingenstans! Kör på med din grej så ska jag hålla mig undan. Det här börjar kännas som de xbox-vs-ps3-krig som plågade spelradions forum 2007: Leder aldrig någonstans och tar bara tid och energi. Konsensus FTW.

  Peace

 12. Niklas Sintorn skriver:

  Tommy: Jag vill inte höra ett ont ord från dig om Puuper Blahario! Han är tidernas bästa grön- och rosadandiga pingvinspelshjälte! ^_^

 13. Pontus skriver:

  Jag minns dock en gång när Nintendo var bra. Jag har vuxit upp med kära konsoller som NES, Gameboy och SNES. Med odödliga klassiker som Super Mario Bros 3, Street Fighter II, Megaman X, Donkey Kong Country, osv. Vad hände sen?

  Jag köpte mitt Nintendo 64 på releasedagen, hade förbokat flera månader innan, och var överlycklig över Super Mario 64, Ocarina of Time, m.fl. Men redan här började det gå utför. Spelen, även om de var bra då, lyckades inte hålla i längden. Det är inte med samma känsla jag ser tillbaka på SM64 som SMB3. Ändå försvarade jag Nintendo mot Sony och Microsoft.

  Så kom då Gamecube, som för mig var måttligt efterlängtad. Visst var jag nyfiken på Nintendos nya, och gav den en chans. Efter att ha blivit besviken på Super Mario Sunshine, Metroid Prime, och andra titlar, insåg jag att något hade hänt. Nintendo hade lyckats göra mig besviken. Det, i min mening, bästa GC-spelet är kanske Resident Evil, en, förvisso väldigt lyckad, men likväl portning.

  När Wii utannonserades kände mig inte alls nyfiken. Jag hade sedan länge insett att för mig som gamer kunde den inte ge mig någonting mer än partyspelande efter 5-6 öl. Det var aldrig en konsol jag kunde se mig sitta och lira på en söndagförmiddag. Borta var storslagna äventyr, fantastisk spelmusik, genomarbetad gameplay.

  Det är inte bara av nostaligska skäl jag ser tillbaka på NES och SNES, de kan fortfarande leverera timtal av äkta spelglädje.

 14. Tommy Håkansson skriver:

  Pontus:
  Hmm, jag har lite svårt att knyta din kommentar till något specifikt som jag skriver om i mitt inlägg. Känns som att vi pratar om olika saker. Din kritik känns helt validerad, till skillnad från den kritik jag skriver om. Du borde nog dessutom kika lite närmare på vilka spel som faktiskt utvecklats av Nintendo. Om du någon gång råkar komma över en Wii är det bara att ropa, så ska jag tipsa dig om flertalet storslagna Wii-spel med bra musik och genomarbetat gameplay. 🙂

Skriv en kommentar