Knappt hade nyheten om New Super Mario Bros 2 hunnit lägga sig som en sockersöt hinna över internetforumen och kommentarsfätlen, förrän det nu mer obligatoriska Nintendohatet började kräla fram från källor av missnöje som besparas alla andra utvecklare. Nintendo säljer dig inte DLC som redan finns på skivan. Nintendo kör inte med onlinepass eller andra metoder för att bekämpa begagnathandeln. Så i stället gnälls det på extremt triviala skitsaker, som i det här fallet spelets titel. Vi har hört det tidigare. New Super Mario Bros Wii var ju en fantasilös titel på ett fantasilöst spel. Mario Kart 7 fick samma form av kritik, även av människor som älskar Mario Kart 64. Go figure. Ibland räcker det med att Nintendo släpper en uppföljare överhuvudtaget för att placeras i skamvrån. Case in point, Super Mario Galaxy 2. Då ropades det plötsligt om mjölkmaskiner.

Precis som i fallet med både Super Mario Galaxy 2 och New Super Mario Bros Wii använder man ord som ”expansioner”. Jag svär, jag har sett människor bli överraskade när de insett att NSMBW inte är en direkt portning av NSMB till DS. Varför New Super Mario Bros 2 är mer av en expansion än till exempel Bioshock 2 vet jag inte riktigt. Varför blir så många mycket mer provocerade av Nintendos uppföljare än andras? Den som kikar i kommentarsfälten är dömd att hitta några som klagar på hur otroligt fantasilöst och generiskt mjölkande det är att Nintendo bara placerat en tvåa efter titeln.

”Wow, they really pulled out all the stops with the name, huh. Way to make an effort. What did you expect?”

Såg vi liknande kommentarer när spel som Dead Space 2, Silent Hill 2, Mass Effect 3, Dead Rising 2, Lost Planet 3, Resident Evil 5, Final Fantasy XIV, Street Fighter IV, Ninja Gaiden 3, Portal 2, God of War III, Gears of War 3 och Fallout 3 utannonserades? Nej. Men gud förbjude att Nintendo släpper ett Mario-spel med ett nummer i titeln! Men jag har förstås fel, eftersom:

”No, it’s not really the same. Usually when a game is given a sequel title it indicates massive graphical and gameplay updates and perhaps even a new engine. This game needs to be called out for what it really is – an expansion pack.”

Så är det. Med undantaget att jag nyss spelade igenom Mass Effect 3, och inte märkte några “massiva grafiska och spelmässiga uppdateringar” jämfört med Mass Effect 2. Hade ingen berättat för mig att spelmotorn blivit aningen slipad skulle jag inte ha märkt av det. Jag utmanar vem som helst att hitta fler nya inslag rent spelmässigt i Mass Effect 3 än jag kan hitta i Super Mario Galaxy 2. Sen tänker jag inte ens bemöta den bristande logiken i att kalla det för ”expansion pack” när innehållet inte är 10-20% av föregångaren, och spelet är till en helt annan konsol.

Jag blir helt enkelt så otroligt trött på detta hycklande gnäll som trotsar logik. Ingen behöver gilla Nintendos spel, men ställ åtminstone samma krav på dem som ni ställer på alla andra titlar som släpps av alla andra utvecklare. Jag tycker det är ironiskt att Nintendohatarna är de som mest av alla placerar Nintendo på en piedestal.