Det är söndag och det innebär en lista och vad kan vara bättre att förgylla denna förtjusande dag än att ta en promenad i önskedrömmar? November och Gamex rör sig allt närmre och efter de två hyfsade åren hittills som mässan existerat under tänkte jag det var dags att komma med några förslag.

Ingen booth babe utan istället en gladdansande nörd

Fortsätt vägra Båsbrudar

Ingen big deal. Ni har skött det här bra och vi är alla toknöjda. Kudos! Det här blossade upp till en ”debatt” förut, mest för att Thomas Wiborgh öppnade sin opålästa käft och glappade. Något om att han inte har problem att köpa designerskjortor trots sexiga manliga modeller och då borde tjejer och män med empati hålla käften och gilla läget. Jaja, det är vatten under kvarnen nu.

Föreläsningar

Det är tydligt att Gamex är en konsumentmässa, men hur jävla awesome skulle det inte vara för oss som går djupare än säsongens köttnöje att få lära oss något också? Jag ser framför mig hur lokala spelutvecklare kan göra postmortems, Community managers kan berätta om hur de arbetar för att underhålla den trogna publiken, Speljournalister kan tala om hur det ser ut på insidan, PR kan berätta om varför de skiter i alla blåa skåp hela tiden. Jag skulle gå på allt och hålla i en tredjedel!

Livepoddar

Det har visserligen skett två gånger. Första året var det Spelradion som satt i ett för litet rum och svettades, andra var det Radio Gamer som satt i ett för stort rum som ingen hittade till. Det är dags att vispa upp den här grädden till riktigt jävla fluff nu (Ja Ludde, den där är till dig)! En viss Retropodcast frågade 2011 om att köra, men en viss mässarrangör hörde aldrig av sig.

Utanför Spelaradion 2010. Alla fick ligga!

Bättre representation av utställare

Vissa gör det här galant redan. Jag vill till exempel minnas hur Ninja Gaiden 3 presenterades 2011. Halvstort bås, men med tydligt fokus. Representaten på plats var entusiastisk, påläst och trevlig. En tävling arrangerades för att ge spelandet ett högre syfte. Pang! Klockrent koncept. Andra utställare har spel från 2007, ingen som välkomnar, hjälper eller svarar på frågor. Dötrist.

Värst av allt är de som har inhyrd eventpersonal – i alla fall när denna personal inte är gamers utan säljare. Överentusiasm över skitspel, ständigt pockande på uppmärksamhet med ledande ”Visst är det fett? Wuöh!”-frågor och ansträngd spelad kamraderi (Fist of the North Star 2010 – jag tittar på dig).

Evenemang för nördar

Jag saknar nördigare inslag. En tydligt utropad och förhandshypead cosplaytävling på stora scen hade ju kunnat vara fett till exempel. Spelning av svenska chipmusiker eller varför inte något av alla våra suveräna spelmusikcoverband? Finns det några andra balla band som spelar nördrelaterad musik? Vart ska de spela för tusentals om inte på Sveriges feta spelmässa?

Arkadhall

Jag vet, det är praktiskt tagit meningslöst, men fuck it, jag fäller en tår över min kulturs version av liveframträdanden som dödförklarats. Det vore bara så fint att få slösa mina pengar på Sega Rally, Virtua Fighter, Metal Slug och flipperspel igen.