Fredagslistan

Gamex, om jag får bestämma

Det är söndag och det innebär en lista och vad kan vara bättre att förgylla denna förtjusande dag än att ta en promenad i önskedrömmar? November och Gamex rör sig allt närmre och efter de två hyfsade åren hittills som mässan existerat under tänkte jag det var dags att komma med några förslag.

Ingen booth babe utan istället en gladdansande nörd

Fortsätt vägra Båsbrudar

Ingen big deal. Ni har skött det här bra och vi är alla toknöjda. Kudos! Det här blossade upp till en “debatt” förut, mest för att Thomas Wiborgh öppnade sin opålästa käft och glappade. Något om att han inte har problem att köpa designerskjortor trots sexiga manliga modeller och då borde tjejer och män med empati hålla käften och gilla läget. Jaja, det är vatten under kvarnen nu.

Föreläsningar

Det är tydligt att Gamex är en konsumentmässa, men hur jävla awesome skulle det inte vara för oss som går djupare än säsongens köttnöje att få lära oss något också? Jag ser framför mig hur lokala spelutvecklare kan göra postmortems, Community managers kan berätta om hur de arbetar för att underhålla den trogna publiken, Speljournalister kan tala om hur det ser ut på insidan, PR kan berätta om varför de skiter i alla blåa skåp hela tiden. Jag skulle gå på allt och hålla i en tredjedel!

Livepoddar

Det har visserligen skett två gånger. Första året var det Spelradion som satt i ett för litet rum och svettades, andra var det Radio Gamer som satt i ett för stort rum som ingen hittade till. Det är dags att vispa upp den här grädden till riktigt jävla fluff nu (Ja Ludde, den där är till dig)! En viss Retropodcast frågade 2011 om att köra, men en viss mässarrangör hörde aldrig av sig.

Utanför Spelaradion 2010. Alla fick ligga!

Bättre representation av utställare

Vissa gör det här galant redan. Jag vill till exempel minnas hur Ninja Gaiden 3 presenterades 2011. Halvstort bås, men med tydligt fokus. Representaten på plats var entusiastisk, påläst och trevlig. En tävling arrangerades för att ge spelandet ett högre syfte. Pang! Klockrent koncept. Andra utställare har spel från 2007, ingen som välkomnar, hjälper eller svarar på frågor. Dötrist.

Värst av allt är de som har inhyrd eventpersonal – i alla fall när denna personal inte är gamers utan säljare. Överentusiasm över skitspel, ständigt pockande på uppmärksamhet med ledande “Visst är det fett? Wuöh!”-frågor och ansträngd spelad kamraderi (Fist of the North Star 2010 – jag tittar på dig).

Evenemang för nördar

Jag saknar nördigare inslag. En tydligt utropad och förhandshypead cosplaytävling på stora scen hade ju kunnat vara fett till exempel. Spelning av svenska chipmusiker eller varför inte något av alla våra suveräna spelmusikcoverband? Finns det några andra balla band som spelar nördrelaterad musik? Vart ska de spela för tusentals om inte på Sveriges feta spelmässa?

Arkadhall

Jag vet, det är praktiskt tagit meningslöst, men fuck it, jag fäller en tår över min kulturs version av liveframträdanden som dödförklarats. Det vore bara så fint att få slösa mina pengar på Sega Rally, Virtua Fighter, Metal Slug och flipperspel igen.

Kommentarer

 1. Jag skulle välkomna boothbabes. Gott att ha nåt fint att titta på. Är väl inget fel med det. Sen en bar där man kunde lira NHL13. Och kanske gogo-girls. Ja jävlar, hade blivit hur bra som helst! Så skulle jag vilja ha det!

 2. Tommy Håkansson skriver:

  Du får lägga en lapp med “klä alla kvinnliga expediter och kassörskor i bikini” i din lokala ICA-butiks förslagslåda. Säg att du skulle köpa mer mjölk då.

 3. Maria skriver:

  Håller med om förslagen på mer inslag på temat intresse. Jag har tänkt mig att vara där i några dagar, och det finns ju en gräns för hur många gånger man kan prova-på-spela valfritt plattformsspel och köpa 1up-godis. En föreläsning jag hade önskat på den här mässan är en om spelvåld och då hållen av Ulf Dalqvist på Medierådet, som inte bara sammanställt forskningen utan också är kapabel att möta de värsta tvivlarna med både stor kunnighet, sansad logik och en dos torr humor. Inte för min egen skull alltså, utan för föräldar som kan tänkas vara där och ha många frågor.
  Cosplay skulle vara skitkul! Såg en riktigt snygg Cloud i fjol, och har för mig att det vandrade omkring en rolig Link också? Jag är själv ingen cosplayare även om jag skulle vilja, jag saknar tålamod och tid (och kanske talang, vad vet jag), men tycker det är döhäftigt med folk som håller på.
  Ang boothbabes och “fint att titta på” så ställer jag förstås mig själv frågan “Skulle inte jag uppskatta snygga killar i bar överkropp och slips som stod här och där på mässan och såg snygga ut?” och svaret blir “Jo i och för sig, men det känns ganska dekadent och 1700-tal att inreda med levande människor.”

 4. Chrishka skriver:

  Fist of the Northstar 2010 och Ninja Gaiden 2011 demades av samma person från samma eventföretag… *tittar på Malin & Linus* för visst var det han vi tyckte så synd om 2010?

  Annars håller jag med om det mesta i listan!

 5. Ruben skriver:

  Samson: Livepod? Med Svamppods premiär hägrandes runt hörnet? JA FÖR TUSAN! Egna önskedrömmar inkluderar då att ni…
  -skickar hela redaktionen,
  -har ett roterande arbetsschema med omväxlande liverapporter från mässgolvet (nyheter, intryck, o.s.v.), intervjuer, egna föreläsningar och någon form av utmaning där mässdeltagarna ska släpa med sig en fullt fungerande arkadmaskin och tävla i valfritt spel,
  -passar på att filma hela härligheten.

  Christian Z:
  Ett utmärkt stycke ironi. Jag menar, “nåt fint att titta på”,
  det trodde jag att spelen på en mässa specifikt designad för spel var till för. Nåväl, vad vet väl en enkel internetkommentator som jag om den stora mässvärlden?

 6. Skuldvärjan skriver:

  Det behövs onekligen mer att se och göra på Gamex. Fler föreläsningar, Stars on stage, livepoddar, nördiga evenemang och spel att prova på. Jag har tidigare år köpt biljett för samtliga dagar av eventet (och kommer göra det även i år för att stötta arragörerna) men har inte upplevt att det funnits nog med “kött på menyn” för att besöka eventet mer än en dag.

 7. gabbay skriver:

  Jag skulle kommit om dom hade booth babes. Nu får jag stanna hemma och rajtantajtan för mig själv. Ulf Brunnberg for president!

 8. Shotgun Facelift skriver:

  Ruben är inne på en riktigt het potatis här. En fet svampriketlivepodcast önskas!!! Det är ju för fan svampens år! Go go!

 9. Timmy Avgrundsvrål Sjöberg skriver:

  Arkadhall hade varit fint. Säkert inga utställare som vill ställa ut gamla arkadkabinett men hey, hade det skett hade ingen blivit lyckligare än jag. 😀

 10. tobbefix skriver:

  Pacman i Levels bås var det kö till varje gång jag gick förbi, kan dock haft att göra med tävlingen. Mer arkad tack!

  Jag vill bli överraskad som jag blev av Anthill. Mer indie tack!

  Spel släpptes förra året har inget nyhetsvärde, bara utfyllnad. Mindre gamla spel tack!

Skriv en kommentar