Det var länge sedan ett ord väckt så mycket uppståndelse i Sverige som ordet ”hen”. En liten språklig förenkling och ett sätt att ge personer som varken känner sig som ”han” eller ”hon” ett pronomen de kan vara bekväma med. Vi här på Svampriket känner att det relativt nya ordet har en självklar plats i det svenska språket och därför kommer här en liten hyllning till några av alla de spelkaraktärer som har en något diffus könstillhörighet.

 

Birdo (Super Mario Bros 2/Doki Doki Panic)

Den första karaktär som de flesta tänker på när en säger transsexuell spelkaraktär är antagligen Birdo (inte Ostro som hen råkade få heta i manualen) från det vi i västvärlden ser som det andra Super Mario-spelet. Orginalmanualen anger att Birdo är en man som tror att hen är en kvinna. Folk har försökt skylla bort det på översättningsmissar men Nintendo är medvetet vaga när de pratar om Birdo. Ännu bättre blir det när Nintendo officiellt (i Japan iaf) säger att Yoshi och Birdo är ihop, vilket ger Nintendos första öppet homosexuella relation.

 

Poison (Final Fight)

Tänker en inte på Birdo så tänker nog många istället på Poison. När Final Fight skulle släppas i USA så tog moralpaniken fart och det beslutades att en inte kunde pile drivea en kvinna. Capcom försökte förklara bort det med att Poison (och Roxy) var transvestiter men för döva öron och de ersattes av manliga män. Med åren har Poison varit med i många av Capcoms spel och blivit mer tydligt kvinna för varje gång (läs större bröst och längre ben). Det är nog sånt som händer med hormonbehandling då Yoshinori Ono nu officiellt sagt att hon är en man som genomgått könsoperation till kvinna.

 

Quina (Final Fantasy 9)

Varför bry sig om nåt så trivialt som kön när du kan äta mat? Många har analyserat och funderat över Quinas könstillhörighet, men till vilken nytta? Antagligen har rasen Qu inga kön alls och de är uppenbarligen lyckliga ändå. Världens hungrigaste ”s/he” suktar mest efter grodor men blir ändå lycklig när hen får gifta sig med Vivi.

 

 

Flea (Chrono Trigger)

En av Magus underhuggare som du springer på i medeltiden som ser sig själv som över könsindelning. Vad spelar man eller kvinna för roll när makt är vackert? Med charm lyckas hen trollbinda Crono så hårt så att han attackerar sina egna vänner. Idag kan det tyckas ganska otroligt att Nintendo släppte igenom detta på det censurglada 90-talet. En intressant fotnot är att Flea fått sitt namn efter Red Hot Chili Peppers basist.

 

Tails (Sonic the Hedgehog 2)

Vad gör Tails på den här listan egentligen; han heter ju tom Miles i förnamn (och Prower i efternamn, världens sämsta pun)? Saken är den att Tails egentligen var tänkt som kvinna och det räckte med den vetskapen för att världens fanfiction-artister skulle gå loss på konceptet och ge Alix Henriol konkurrens. Fem-Tails är idag en etablerad person inom subkulturen men även orginalet och framförallt serien lämnar faktiskt ganska stora fönster för queertolkningar.

 

 

Journey

Funderade du någonsin på om det var en man eller kvinna du styrde i Journey? Antagligen inte, för det spelar ingen jävla roll, alls.