(foto: Blake Pattersson)

Varenda kotte har väl en iOS-mackapryl vid det här laget? Det är ungefär som en bärbar OUYA ifall du verkligen inte har någon koll. Av en ren händelse har jag sammanställt en liten topplista över mina favoriter till formatet. Det har absolut inget att göra med att jag har skadat min rygg och varit sängbunden i en vecka. Inte alls. Jag lovar.

(de flesta av de här finns säkert också på Android, men vem bryr sig om det, egentligen?)

Hoggy

Plattformspusselspel där jag lutar för att gå och duttar för att flyga upp i taket VVVVVV-stajl. Rumsbaserade pussel gör att det liknar det där utrtrista upplägget som alla iOSspel haft sedan Angry Birds blev stort, det vill säga lösryckta banor man kan starta om bäst man vill. Hoggy har dock skapat en ”världskarta” av ett stort rum med låsta dörrer och så krävs nycklar för att sig fram och avklarade pussel ger nycklar. Supermysigt och trevligt.

Hundreds

Skaparna bakom supersköan Canabalt och annat skoj ger en snygg minimalistisk pusslare om att lyckas räkna till 100 om och om igen. Låter tråkigt – är löjligt kul!

Dark Nebula

Som de gamla labyrinthspelen där man lutar bräder för att en kula ska ta sig fram utan att snubbla. Fast kulan är en mysko sci-fibubbla och trälabyrinthen är en plattoformsbana. Störtskönt!

Need for Speed: Most Wanted

Det knyter an till din autolog via EA Origins och ger mervärde till storebror – självklart. Men storheten i iOSversionen är hur väl man lyckats översätta det arkadiga slirandet till en kontroll helt utan knappat eller tumspakar. Gyroskop sköter kurvorna (man kan ha en ”on screen”-ratt, men den är bara fattig) och fingerdutt aktivverar turbo – mer behövs egentligen inte.

Superbrothers: Sword & Sorcery

Supersnyggt peka-klicka-äventyr med actioninslag. Har du missat det här spelet är det läge att sätta igång omedelbums!

The Room

Oh herreminje! Typ Sherlock Holmes möter Hellraiserkuben möter steampunk möter Amnesia: The Dark Descent möter ett pusslespel. Har ingenting med Ludde och Tommys favoritfilm att göra.

Year Walk.

Svenskarna på Simogo är ju helt galna. Det här är inte bara ett läckert äventyrspusselspel som utspelar sig i svensk folksägen utan också ett så ini helvete bra spel att det letar sig in på min GOTY-lista för 2013.

Vilka är dina favoriter?