Fredagslistan

Ett gäng iOS-spel värda sina pengar

(foto: Blake Pattersson)

Varenda kotte har väl en iOS-mackapryl vid det här laget? Det är ungefär som en bärbar OUYA ifall du verkligen inte har någon koll. Av en ren händelse har jag sammanställt en liten topplista över mina favoriter till formatet. Det har absolut inget att göra med att jag har skadat min rygg och varit sängbunden i en vecka. Inte alls. Jag lovar.

(de flesta av de här finns säkert också på Android, men vem bryr sig om det, egentligen?)

Hoggy

Plattformspusselspel där jag lutar för att gå och duttar för att flyga upp i taket VVVVVV-stajl. Rumsbaserade pussel gör att det liknar det där utrtrista upplägget som alla iOSspel haft sedan Angry Birds blev stort, det vill säga lösryckta banor man kan starta om bäst man vill. Hoggy har dock skapat en “världskarta” av ett stort rum med låsta dörrer och så krävs nycklar för att sig fram och avklarade pussel ger nycklar. Supermysigt och trevligt.

Hundreds

Skaparna bakom supersköan Canabalt och annat skoj ger en snygg minimalistisk pusslare om att lyckas räkna till 100 om och om igen. Låter tråkigt – är löjligt kul!

Dark Nebula

Som de gamla labyrinthspelen där man lutar bräder för att en kula ska ta sig fram utan att snubbla. Fast kulan är en mysko sci-fibubbla och trälabyrinthen är en plattoformsbana. Störtskönt!

Need for Speed: Most Wanted

Det knyter an till din autolog via EA Origins och ger mervärde till storebror – självklart. Men storheten i iOSversionen är hur väl man lyckats översätta det arkadiga slirandet till en kontroll helt utan knappat eller tumspakar. Gyroskop sköter kurvorna (man kan ha en “on screen”-ratt, men den är bara fattig) och fingerdutt aktivverar turbo – mer behövs egentligen inte.

Superbrothers: Sword & Sorcery

Supersnyggt peka-klicka-äventyr med actioninslag. Har du missat det här spelet är det läge att sätta igång omedelbums!

The Room

Oh herreminje! Typ Sherlock Holmes möter Hellraiserkuben möter steampunk möter Amnesia: The Dark Descent möter ett pusslespel. Har ingenting med Ludde och Tommys favoritfilm att göra.

Year Walk.

Svenskarna på Simogo är ju helt galna. Det här är inte bara ett läckert äventyrspusselspel som utspelar sig i svensk folksägen utan också ett så ini helvete bra spel att det letar sig in på min GOTY-lista för 2013.

Vilka är dina favoriter?

Kommentarer

 1. Bob skriver:

  Tack för tipsen! Blir allt svårare att hitta kvalitativa titlar i Appstore-jungeln.

  Förutom Year Walk (som torde vara den största upplevelse man kan få från ett mobilspel) så rekommenderar jag Slayin – simpelt äventyrspel med två knappar som är så retroflörtigt att man skulle kunna missta det för ett outgivet Nes-spel
  och
  10000000 – matcha brickor Bejeweled-style men med Atary 2600-liknande grafik och mängder med uppgraderingar att köpa och skön fantasyish inramning.

 2. Aaron skriver:

  Fieldrunners
  Fieldrunners 2
  Kingdom Rush
  Flick-Kick Fotball
  Real Racing 3
  Mega Man 2
  Year Walk

  sist men inte minst, det absolut fetaste IMO – Xcom: Enemy Unknown

 3. Erik skriver:

  Hade just tänkt be lite om hjälp av Svampriket att hitta lite bra titlar på Appstore och så såg jag precis artikeln! Snacka om timing! Vore kul att se en artikel om klassiska konsol spel på IOS. Såg att Final Fantasy fanns i ett par versioner 3, 4 ,5 och Tactics på Appstore. Finns det några mer som jag missat. Köpte X-Men the Arcade Game. Klart kul. Reser mycket i jobbet så då är padden perfekt att spela på. Så tar gärna emot fler tips!

 4. Gorm skriver:

  “(de flesta av de här finns säkert också på Android, men vem bryr sig om det, egentligen?)”

  Jadu, vi som för längesen tröttnade på apples ickekompatibilitet och deras ogenerade försök att ta över världen.

 5. Samson skriver:

  @Gorm: vilken tur att supersnälla Google och Microsoft finns som inte alls har liknande planer.

 6. KasseJasse skriver:

  En titel att rekommendera för dom som gillar intressanta pussel spel är simogo’s nya Device 6!

 7. KasseJasse skriver:

  -ett spel att lägga på listan att spela!

  Missade sista delen i min förra kommentar.

 8. Lucas skriver:

  “vilken tur att supersnälla Google och Microsoft finns som inte alls har liknande planer.”

  Jag tror att jag älskar dig!

 9. NuYu skriver:

  Alla har verkligen inte en iOS-pryl, alla kommer inte ens köpa en iOS-pryl, av en eller annan anledning, och för mig personligen är det väl lite synd att Simogo inte verkar släppa sina spel till något annat eftersom jag verkligen verkligen vill spela Year Walk och Device 6.

Skriv en kommentar