Näst efter spel är det comics som äter upp min tid , så jag tänkte sätta ihop några tips för de av er som, liksom jag, försöker hitta utanför superhjälte-genren. Borrow money. Först ut är ett skräck/medicin/drama publicerat av Image Comics.

Lite smålullig på en branchfest gjorde tecknaren Lukas Ketner ett klumpigt närmande mot författaren Brandon Seifert och förde ett lite hackigt samtal om mystik, ett obekvämt möte som flera år senare skulle resultera i deras kärleksbarn och min favoritserie: Witch Doctor.

eric gastI Witch Doctor, en serie som officiellt beskrivs som House MD möter Fringe, följer vi den briljanta och excentriska Doktor Vincent Morrow, paranormal läkare och hans assistent, fördetta fältläkaren Eric Gast. Om den uppsättningen låter bekant så är det för att Seifert och Ketner tagit influenser till karaktärerna från Sherlock Holmes, men istället för en timid Mrs. Hudson har Witch Doctor den mardrömslika Penny Dreadful, en ung tjej besatt av en vidrig demon. I huvudsak går serien ut på att trion försöker lösa paranormala medicinska dilemman, så som vampyrism, demonbesatthet och bortbytingar.

Doktorn och Gast har ett naturligt samspel som är kul att ta del av, där Gast får vara läsarens ingång i berättelsen utan att för den sakens skull förvandlas till en idiot som inte förstår vad den briljanta doktorn sysslar med. Medan Morrow och Gast är väldigt lätta att tycka om, är Penny lätt att vara rädd för. Hon faller inte inom ramarna för några tropes om den “besatta unga kvinnan i kort klänning”, utan tecknas och beter sig som ett riktigt obehagligt monster.

Penny Dreadful

Det är en serie som lätt hade kunnat bli tråkig, om det inte var för upphovsmännens skapargläde och uppenbara vision. Utan att skriva läsaren på näsan bygger de upp en värld där det paranormala tar en naturlig plats och där magin inte behöver förklaras för cyniska ögon. Både de berättarmässiga och visuella lösningarna för hur alla klassiska monster blir till bakterier och infektioner är fantasirika och svulstigt groteska.

Witch Doctor ges ut av Image Comics och finns ute i två volymer: Under the Knife och Mal Pratice.