Idag släpps då äntligen nästa del i Nintendos  oöverträffade kartserie. Inför vad som mycket väl kan vara årets viktigaste och bästa spelsläpp har radarparet Tommy och Ludde slagit sin kloka huvuden ihop och tillsammans listat de 10 absolut bästa Mario Kart-banorna genom tiderna. Värt att nämnas är att vi inte räknat med battle mode, och att varken arkadspelen eller Mario Kart 8 har varit med och tävlat.

10. Wario Stadium (Mario Kart 64)
wariostadium
Ingen annan bana på denna lista är lika rolig att spela tillsammans med andra. Om en med rolig menar en bana där du med hjälp av en blixt eller ett falsk frågetecken kan få dina motspelare att begå seppuku.

9. Luigi’s Mansion (Mario Kart DS)
Palazzo_di_Luigi_MK7
Luigi’s Mansion til GC är ett underskattat spel. Precis som denna bana. Banans upplägg är som gjord för taktik och om en använder sig av svampar på de rätta ställena blir det en lätt match.

8. Maple Tree Way (Mario Kart Wii)
640px-Mkwmapletreeway-1-
En bana som vinner mycket på att den helt enkelt är så vackert presenterad. Att åka omkring på ett enormt höstträd är fullkomligt bedårande, medan musiken bjuder på upplyftande lantliga stråkar. Sen är ju bandesignen faktiskt riktigt skön, med kurvor som går upp på väggarna och smala livsfarliga grenar med boostplattor.

7. DK Mountain (Mario Kart Double Dash)
488351-31126_12_2
Donkey Kongs banor har ofta långa utdragna kurvor fulla av lera, som ger dig en speedwaykänsla medan du glider fram med perfekt kurvtagning. Men DK Mountain bjuder även på bumpiga nedförsbackar och livsfarliga nåltrådskurvor som gör Rainbow Road avundsjuk. Och ett ilsket berg!

6. Bowser’s Castle (Mario Kart Wii)
cont_ph201312-01
Det är svårt att välja en Bowser’s Castle och säga att den är bäst. Alla vilar på samma typ av bandesign och gameplay. Snabba skarpa kurvor med många faror och hinder. Bowser’s banor tillhör alltid de bästa och roligaste att köra, men om det finns en som ska representera dem alla så är det Wii-version.

5. Grumble Volcano (Mario Kart Wii)
MK8_-_Wii_Grumble_Volcano
Den här banan är en perfekt blandning av skill och spektakel. Kurvorna är både oförlåtande och livsviktiga, medan banan är i ständig förändring som en enda enorm set piece. Eld faller från himlen medan marken runt omkring dig faller samman tills det nästan inte finns något att åka på längre. Action!

4. Toad’s Turnpike (Mario Kart 64)
MK64_Toad's_Turnpike
Det faktum att det förutom alla kartförare även finns andra fordon på denna bana, gör att det blir helt andra spelregler. Att placera ett rött skal i röven på någon, som genererar att denne någon sedan blir överkörd, om och om igen. är otroligt tillfredsställande.

3. Baby Park (Mario Kart Double Dash)
Babyparkmkdd
Så simpel. Så genial. Så rolig. Så oförutsägbar. Det finns ingen annan bana i Mariokarts historia som är så svårtippad. Vem som helst kan vinna. Här spelar skicklighet ingen större roll utan det handlar mer om kaos och att kunna bemästra den.

2. Rainbow Road (Mario Kart Double Dash)
mkddrr
Regnbågsbanorna har alltid handlat om att skilja agnarna från vetet. Det är först på dessa banor som ens riktiga skills prövas på allvar och ingen annan regnbågsbana än den till Double Dash har prövat våra skills till max. Men när en väl behärskar den kan Steve McQueen dra något gammalt över sig.

1. Ghost Valley 1 (Super Mario Kart)
354
Både Ludde och Tommy har suttit och nött den här banan om och om igen för den perfekta tiden när vi var unga. Och då fanns det inte ens några leaderboards att lägga upp resultatet på. Vi gjorde det inte för ära och berömmelse, utan för att det var kul. För att bandesignen och kontrollen blev ett med varandra, och därför är det världens bästa Mario Kart-bana någonsin.

Det där var alltså Tommy och Luddes favoriter. Vilka är era?